Bland ut spylevæsken

Nordmenn vil ha ferdigblandet spylevæske, mens svenskene sverger til konsentrert. – Det er både rimeligere og mer miljøvennlig å blande selv, mener Biltema.

Dag H. Bergby i Biltema Sarpsborg selger 100 slike kanner hver dag nå. (Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire).
Dag H. Bergby i Biltema Sarpsborg selger 100 slike kanner hver dag nå. (Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire).
Publisert Oppdatert

Dårlig rengjorte bilvinduer er en stor fare i trafikken, og akkurat nå skjer det flere ulykker på veiene enn resten av året. Bilturer i mørke, regn, trafikksprut og sludd krever sitt vern mot omgivelsene.

- Bare i denne butikken selger vi over 100 kanner med spylevæske om dagen nå, og det aller meste er ferdigblandet spylevæske som tåler 18 kuldegrader, sier Dag Bergby ved Biltema Sarpsborg.

Spylevæske er en vare vi kan kjøpe overalt, fra billigbutikker til bensinstasjoner, og prisen avhenger ofte av sammensetningen. De viktigste ingrediensene er etanol og isopropanol, pluss vann som tynner ut væsken.

Viktig alkohol
De billigste kannene ferdigblandet væske tåler 10-12 kuldegrader, men det finnes konsentrerte varianter som sørger for ren rute når det er dobbelt så kaldt. De inneholder langt mer alkohol og koster desto mer.

- Alle bør ha spylevæske som tåler minst 18 kuldegrader, på grunn av den sterkt nedkjølende effekten hastigheten på bilen har, sier Bergby.

I Sverige selger Biltema nesten ikke ferdigblandet spylevæske. Der skal alle ha konsentrert vare som skal blandes ut med to deler vann. I Norge er det stort sett bare yrkessjåfører og de som er spesielt bevisste på kvalitet og økonomi som kjøper konsentrert spylevæske.

- Selv når man blander selv, vil denne spylervæsken tåle 18 kuldegrader. Det blir mye rimeligere enn å kjøpe ferdigblandet, og det er mer miljøvennlig siden man ikke trenger så mange plastkanner, sier Dag Bergby.

Alkoholen i spylevæsken forhindrer ikke bare vannet i å fryse, den fjerner også veisalt og trafikkfilm atskillig bedre enn de svakeste produktene.

Spray bort isen
Samtidig skjer det mye produktutvikling innen bilpleie.

- Nå er det mulig å få glasspolering som legger en mikroskopisk hinne på frontruten. Denne hinnen er vannavstøtende, og forebygger smuss og isdannelse. Dette fører i sin tur til at vindusviskerne får lengre levetid, siden de utsettes for mindre friksjon.

Mange slurver også med renholdet av frontruten innvendig i bilen

- Det kan være nok å ta en vanlig vinduspuss som du gjør på vinduene hjemme, men vi anbefaler i tillegg å bruke en antidugg-klut eller spray som forhindrer dugg og isdannelse inne i bilen, sier Dag Bergby ved Biltema Sarpsborg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning