Asfalt er ankepunktet

Rally-VM er i gang, og for første gang skal Henning Solberg kjøre alle VM-rundene i rally. Henning er optimist, men asfalt kan bli det store ankepunktet for Ford-føreren.

Henning Solberg har styrt unna asfalt gjennom hele karrieren. Foto: Sutton
Henning Solberg har styrt unna asfalt gjennom hele karrieren. Foto: Sutton
Publisert Oppdatert
Petter Solberg. Foto: Sutton
Petter Solberg. Foto: Sutton

- Rally Monte Carlo blir bare mitt andre asfaltløp i karrieren og det første var her i fjor. Men da var det vått og nå er det helt tørt, så sånn sett blir dette mitt første ordentlige asfaltløp, forklarer Henning Solberg.

Hvordan kan det ha seg at en så rutinert rallyfører som Henning Solberg ikke har kjørt mer på asfalt? Det er flere årsaker til det, og en er at Henning nærmest har skydd dette underlaget gjennom hele karrieren.

Få grusløp i Norge
Han begynte sin karriere i bilcross og rallycross, og der består banene stort sett av grus. Så ble det rally hjemme i Norge, og svært får norske rallyløp går på asfaltunderlag. De få som Henning deltok i var såkalte sprintrally på industriområder, men der kjørte Henning med grusunderstell på bilen. Et ordentlig asfaltrally, som Rally Larvik for eksempel, har Henning Solberg aldri kjørt.

- Jeg tror ikke det er så viktig å kjøre på asfalt. Det lærer jeg meg når jeg kommer til VM, sa Henning i et intervju med Vi Menn for noen år siden.

Nå er Henning på plass i VM og for første gang skal han kjøre alle løpene. Det vil si at han denne sesongen skal kjøre fem løp på asfalt - det kan bli fem vanskelige løp for storebror Solberg.

Petter trives heller ikke
Heller ikke lillebror Petter har gjort det så bra på asfalt, men i motsetning til storebror kjørte Petter noen asfaltrally tidlig i karrieren. Blant annet deltok han i Rally Libanon i 1998. Etter at han ble VM-fører har Petter kjørt mange løp på asfalt, men han har kunnet vunnet på dette underlaget en gang - men mange mener dette ikke teller som en ren asfaltseier ettersom det sprutregnet på Korsika da han vant der i 2003.

Rally Monte Carlo kan du følge på www.wrc.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning