450 kroner for skilter med flagg

Norge har fått nye bilskilter – igjen. Alle kan skaffe seg et sett, men er de verdt å punge ut nesten 500 kroner for?

Publisert Oppdatert

Denne gangen er det norske flagget et sentralt punkt, noe som selvfølgelig skaper heseblesende debatter på forumer rundt om på nettet. Men de gamle skiltene hadde rykte på seg for å være både ryddige og til en viss grad pene, er det mange som mener den tiden definitivt er forbi. Andre, på en annen side, spanderer gjerne på seg selv 448 kroner for et par nye skilter.

Tilgjengelige for litt kroner
Hvis du synes du har sett de før, er du ikke helt på jordet, EU-landene har nemlig kjørt med like skilter en god stund allerede. Alle nyregistrerte person- og varebiler vil få den nye typen skilt, men ordningen har ingen tilbakevirkende kraft. Dette betyr at du som er fornøyd med dine "gamle" skilter slipper kø hos Statens vegvesen for å skaffe deg nye. Men vi har fått nyss om at du som er klar for å bytte ut de gamle blikkplatene på kjerra di, kan betale 448 kroner for et nytt par.

Men hvorfor bytter norske skilter utseende for andre gang siden 2002? Ivar Fjellberg hos Statens Vegvesen forteller at det finnes flere grunner til akkurat det. - Norge fikk som kjent nye skilter i 2002. Disse ble kritisert blant annet for sin elektroniske lesbarhet ved bompasseringer og lignende. En medvirkende årsak er også at eksperter kritiserte estetikken til skiltene, legger han til.

I følge Wienkonvensjonen må også nasjonalitet vises på kjøretøyet. Derfor er det norske flagget et sentralt punkt i ordningen, som ikke gjelder de små, smale kjennemerkene enkelte biler er utstyrt med.

Flagget kan fjernes
Ikke alle bilister liker tanken på å kjøre patriotisk rundt med det norske flagget godt synlig på skiltplaten. Fjellberg svarer her at flagget kan tildekkes hvis ønskelig, men at det finnes unntak.

- Det finnes blå klistrelapper man kan dekke til flagget med. Disse er permanente og kan ikke fjernes uten at skiltplaten vil bli ødelagt. Dessuten er man som bilist pliktig til å vise nasjonaliteten sin utenfor landets grenser. Det betyr i praksis at hvis flagget på skiltplaten ikke er synlig, er man pliktig til å bruke et ovalt nasjonalitetsmerke med N for Norge i, sier Fjellberg.

Konklusjonen blir altså at de som kjøper nyregistrert bil vil få nytt kjennemerke, mens biler som har det gamle kan beholde det. Ønsker du derimot å skaffe deg det nye for det visuelle sin del, koster det deg nesten en halv høvding. Nye skilter kan bestilles hos Statens Vegvesen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning