Yamaha F130

Yamaha kutter vekt

Lettere og sterkere

LETT: Nyheten F130 har et sylindervolum på 1,8 liter.
LETT: Nyheten F130 har et sylindervolum på 1,8 liter.
Publisert Oppdatert

Den nye 130-hesteren til Yamaha veier bare 174 kilo, ifølge produsenten selv. Det skal være under halvparten av vekten til en moderne dieselmotor med hekkaggregat som yter 140 hester.

Den lave vekten skal videre gi Yamaha F130 bra forhold mellom effekt og vekt. En hestekraft veier dermed 1,34 kilo (hver hestekraft dieselmotoren leverer må slepe på 2,6 kilo).

Den nye motoren til Yamaha fyller det tomrommet som i noen år har eksistert i modellutvalget til den japanske produsenten. Til våren skal du kunne velge mellom 115-hesteren, den nye motoren med 130 hk og F150 som takket være et sort sylindervolum skal være både kraftig og ekstremt slitesterk.

Ikke bilmotor

De tre modellene er basert på en blokk med fire sylindre i rekke. Yamaha bruker imidlertid ikke den samme blokken til alle de tre motorene og ingen av motorene er modifiserte bilmotorer. Yamaha understreker at hver motor blir utviklet fra bunnen av for på best mulig måte å tilfredsstille de spesielle kravene som stilles til en båtmotor. Til forskjell fra en bilmotor må for eksempel en utenbordsmotor tåle å gå på maks turtall i lange perioder.

LETT: Den nye 130-hesteren til Yamaha veier 174 kilo, ifølge produsenten selv. Det skal være under halvparten av vekten til en moderne dieselmotor med hekkaggregat som yter 140 hester.
LETT: Den nye 130-hesteren til Yamaha veier 174 kilo, ifølge produsenten selv. Det skal være under halvparten av vekten til en moderne dieselmotor med hekkaggregat som yter 140 hester.

Lavt forbruk

F130 har et sylindervolum på 1,8 liter. Direkte bensininnsprøytning styrt av avansert elektronikk og 16 ventiler koblet til doble overliggende kamaksler gir kjapp akselerasjon og lavt forbruk. Motoren leveres i to versjoner. Begge har en kraftig generator på 35 Ampere, Y-COP som er Yamahas digitale startsperre, variabel turtallskontroll, mulighet for ferskvannsspyling uten å starte motoren og begge modellene kan leveres med aluminiumspropeller i den nye Talon-serien. Disse har et innebygd dempesystem som reduserer slitasjen på drevene og demper lyden ved girskifte.

Digitalt nettverk

F130 kan også leveres med et mer avansert, digitalt nettverkssystem. Dette systemet gjør det mulig å koble motoren direkte til en rekke instrumenter som gir informasjon om for eksempel forbruk og mer omfattende data om motorens tilstand. Plug and Play gir en enkel og sikker tilkobling mellom motoren og instrumentene.

I Norge forhandler Yamaha både motorer og båter. En rekke av modellene til Yamarin, Finnmaster og Jeanneau, som inngår i importørens kjerneutvalg, vil kunne bruke den nye 130-hesters motoren. Importøren peker også på at F130 for mange vil være den perfekte oppgraderingsmotoren.

F130 blir tilgjengelig fra våren eller sommeren neste år, men en prislapp på rundt 115 800 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning