TEST: Raymarine A70 mot Lowrance HDS-7m

Disse kartplotterne duger

Det blir jevn match når vi her ser nærmere på to kartplottere for deg vil over på noe litt større.

AKTUELLE: Her har vi funnet fram to aktuelle kartplottere for daycruisere og tilsvarende.
AKTUELLE: Her har vi funnet fram to aktuelle kartplottere for daycruisere og tilsvarende. Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Her har vi funnet fram to aktuelle kartplottere, selv om vi strengt tatt kunne snakket om multifunksjonsdisplay (MFD). Det finnes nemlig en rekke tilkoblingsmuligheter for disse småmariniserte datamaskinene.

For litt større båter

Begge enhetene kan for eksempel kobles til autopilot for å nevne noe. Men dakan prisen fort bli høyere. MFD-enhetene du finner denne klassen har for mange fritidsbåtbrukere derfor blitt en viktig del av turen i en daycruiser eller større skjærgårdsjeep eller RIB.

Uten tilbehør

Prisen ligger gjerne ett sted mellom 10 - og 15 000 kroner og skjermen har som regel rundt 7-8 tommer med flate å by på. Vi ser bort fra alle tilbehørsmulighetene og tar her kun for oss grunnpakken med kart og GPS, men begge modellene kommer for øvrig i utgaver med innebygget støtte for ekkolodd.

Likt men ulikt

Både britiske Raymarine og amerikanske Lowrance stiller med sterke kandidater i denne testen, som best kan illustreres ved å si at dette like gjerne kunne vært en duell mellom Nikon og Canon eller Apple og IBM - ofte teknisk sett like gode produkter men med viktige forskjeller for brukeren. Imidlertid er den viktigste ytre forskjellen mellom de to systemene på hånden her at du på Raymarine vil finne såkalt soft-keys, altså knapper som skifter "mening" etter konteksten, mens Lowrance kjører systemet i en kombinasjon av egne knapper og menysystem.

Avanserte

Uten å foregripe konklusjonen kan vi så langt si at testdeltagerne er rimelig identiske både med tanke på hvilken kartografi som takles, skjermstørrelse og prisleie. Som med andre avanserte elektronikkprodukter kan du heller ikke forvente å beherske alle mulighetene etter kun noen får timer, her er det faktisk fornuftig å lese manualen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning