Fersk båtelektronikk

Rått og praktisk til jolle og yacht

Elektronikkgigant barberer prisene på det du trenger om bord.

Simrad NSE
Simrad NSE Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Alle de store navnene innen navigeringselektronikken fra Navico, Simrad, Lowrance og B&G, stiller med både dyre og rimelige nyheter til sesongen. Det ble klart under bransjemessen METS i Amsterdam sist uke.

Her er det Navico har på lur til våren.

Verdensnyhet for seilfolket

Vi kan først se på verdens første kartplotter, spesielt utviklet for seilbåter fra B&G, døpt Zeus. Den ble egentlig lansert på den store båtmessen i Southampton i midten av september, hvor den her trolig ble den største nyheten innen elektronikk.

Zeus er nemlig den første plotteren på markedet med funksjoner som kun er beregnet for seilbåter, og til en pris som skal åpne opp for et større marked, i forhold til det smale markedet som man inntil i dag har forbundet B&G med.

Zeus er et direkte resultat av samarbeidet mellom søsterselskapene B&G, Simrad og Lowrance, med Navico Holding som eier.

SEIL: Zeus er den første plotteren på markedet med funksjoner som kun er beregnet for seilbåter.
SEIL: Zeus er den første plotteren på markedet med funksjoner som kun er beregnet for seilbåter. Foto: BogG

Flaggskipet beholdes som før

Dette bringer oss over på nyheter fra Simrad-leiren, som det ifølge produsenten skal være lett å kjenne igjen.

Vi kan først ta flaggskipet, Simrad NSE. Den stiller som før med den vanntette kontrollenheten, LED-skjermen, betjeningspanelet, den logiske menystrukturen og direktevalg til hovedfunksjoner samt det som skal være en superrask prosessor.

Dette systemet utvikles stadig med nye programvare, men den er ikke vesentlig endret siden fjoråret.

Nye VHF-er

SOM FØR: NSO-systemet utvikles stadig med nye programvare, men det er ikke vesentlig endret fra fjoråret.
SOM FØR: NSO-systemet utvikles stadig med nye programvare, men det er ikke vesentlig endret fra fjoråret. Foto: Lowrance

Men den mest nevenyttige nyheten fra Simrad er nemlig en ny rimelig VHF-serie, med både stasjonære og bærbare varianter.

Denne gangen har Simrad benyttet teknologi basert på sine søsterselskaper, Northstar og Lowrance, og resultatet er tre modeller. Dette skal være VHF'er med litt mer enn det man forventer å finne i en rimelig VHF-radio. Modellen HH33 skal være den bærbare for korte avstander mens modellen RS10 skal være den rimeligste veien til sikkerhet om bord.

Har du en fritidsbåt med overbygg så er RS25 det naturlige valget. Den er både robust og vanntett med tanke på seilbåter, den har stort display, mulighet for tilkobling av inntil to vanntette, trådløse håndsett og toveis intercom med "loud-hailer" funksjon. Prisene starter på 2 875 kroner.

Sonar for mindre båter

Lowrance introduserer også DSI (Down Scanning Image) StructureScan sonar med såkalt "singlebeam" for de aller minste båtene. Lowrance StructureScan har høstet lovord det siste året for å kunne presentere strukturene i sjøen mellom båt og bunn på en slik detaljert måte, enten det gjelder gjengivelse av vrak, fiskestimer, busker og kratt eller bunnstrukturer som for eksempel hummerhull. Dette gjøres mulig med kombinasjonen av såkalt nedskanning og sideskanning.

NYTTIG: Den mest nevenyttige nyheten fra Simrad er en ny rimelig VHF-serie, med både stasjonære og bærbare varianter.
NYTTIG: Den mest nevenyttige nyheten fra Simrad er en ny rimelig VHF-serie, med både stasjonære og bærbare varianter. Foto: Simrad

StructureScan som leveres i dag er et black-box modulprodukt og må tilkobles en Lowrance HDS eller Simrad NSE-plotter og kan derfor bli for kostbart for de minste båtene. Dette har Lowrance nå funnet en løsning på med Elite DSI og Mark DSI.

Disse tar utgangspunkt i Elite-5 og Mark-5 serien med kartplotter/ekkolodd som ble introdusert tidligere i år, men da med ordinære ekkolodd.

Den nye serien har fått såkalt StructureScan nedskanning (DSI) funksjon i stedet for ordinært ekkolodd og blir dermed å se på som en rimelig løsning for dem som ønsker seg StructureScan, samtidig som du kan velge i flere prisklasser, enten en farge eller sort/hvitt-skjermløsning. Priser for Elite DSI serien er fra 6 625 kroner, priser for Mark DSI serien starter på 3 625 kroner.

Rimelige ekkolodd

Lowrance introduserer ny ekkoloddserie til de minste båtene. Samtidig forsvinner merkenavnet "Eagle". Årsaken er at Lowrance er i ferd med å overta for både Northstar og Eagle-merkenavnene. Begge disse to merkenavnene er kjente her til lands, men fases nå ut av eieren Navico.

Lowrance har vært et sterkt merkenavn i mange år, og har blitt ytterligere styrket med HDS-serien som kom i 2009, sammen med StructureScan og Bredbåndsradaren.

SKANNER: Lowrance introduserer også DSI (Down Scanning Image) StructureScan, en sonar med såkalt ¿singlebeam¿ for de aller minste båtene.
SKANNER: Lowrance introduserer også DSI (Down Scanning Image) StructureScan, en sonar med såkalt ¿singlebeam¿ for de aller minste båtene. Foto: Lowrance

Lowrance fortsetter å utvikle nye produktserier i denne klassen og først ut nå er X-4 serien med 3,5" sort/hvitt ekkolodd som skal overta etter blant annet Eagle modellen Cuda-300.

X-4 serien består av 3 modeller, med priser som starter fra 1 050 kroner.

TIL JOLLA: Lowrance introduserer ny ekkoloddserie til de minste båtene.
TIL JOLLA: Lowrance introduserer ny ekkoloddserie til de minste båtene. Foto: Lowrance

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning