Sjøkart på nett

Norskekysten komplett på nett

Søketjenesten Gule Sider har strømlinjeformet en ny sjøkarttjeneste på nett.

Gule Sider Sjøkart
Gule Sider Sjøkart Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Nå ser det så langt ut til at Gule Siders nye sjøkarttjeneste på både nett har blitt en innertier, i alle fall til planlegging.

Etter at alle grunndata for sjøkartene ble frigitt for ikke lenge siden har det dukket opp flere brukbare tjenester på både app-fronten og på nett.

Dette er en av de beste tilskuddene vi har sett i det siste.

Her har vi ellers satt sammen en lite utvalg av maritime "apper".

Brukervennlig...

Vi her i båtredaksjonen har tatt en kikk på tjenesten, for å finne ut om dette er bare et nytt leketøy eller om det kan ha noe for seg for båtfolk.

Ut fra hva vi kan se så langt går i alle fall brukervennligeten i sirkler rundt både allmennvarianten Google Maps og mer spesialsierte vertkøy for ruteplanlegging.

Men det blir litt som å sammenligne epler og pærer, siden vi så langt ikke har blit bortskjemt med martime gratis-karttjenster på nett.

Uansett: Her kan du svært kjapt legge inn ruter, finne rettvisende kurser og få tidsbruken, alt etter hvilken fart og distanse du legger opp til. Dermed er dette gull for ruteplanleggingen. Eneste minuset er at målestokken nederst på siden er i meter og ikke nautiske mil.

... men ikke til navigering

Men du bør ikke falle for fristelsen til å bruke dette som erstatning for vanlige sjøkart. Det opplyser for øvrig Gule Sider om selv, hvor vi kan lese at nettstedet «Skal ikke benyttes til navigasjon». Dette gjelder også for vanlige plottere.

Den viktigste årsaken til dette er at så snart mobildekningen forsvinner, så er kartet vekke også...

Offisielle kart

Det er fortsatt offisielle sjøkart på papir som gjelder innen navigasjon, om du ikke vil havne i trøbbel med forsikringsselskapet etter en eventuell dyrt møte med moder jord.

Sosialt

Men trøsten er at som med alle andre nettbaserte tjenester lansert om dagen tilbys det her å dele ruten med alle dine venner på Facebook og tilhengere på Twitter.

Detaljrikt

Som bruker, nærmest uansett nivå, kan du lett få med deg mye data via denne tjenesten. Nyttig navigeringsinformasjon som dybdekoter og loddskudd, skjær ("lus",) og lykter med sektorer. Ett og annet kystfyr dukker også opp.

Dette er i stor grad det samme du finner på nettsidene til Statens Kartverk Sjø, men disse sidene oppleves litt kronglete å bruke.

Snart på mobilen

Gule Sider har allerede lansert en app for Iphone. Denne vil snart bli oppdatert med sjøkarttjenesten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning