iPad om bord

iPaden inntar båtlivet til våren

Båtbransjen har funnet frem iPaden. Se hva den kan brukes til på vannet.

NYTT: Ipaden gjør sitt inntog om bord, med mange nye muligheter.
NYTT: Ipaden gjør sitt inntog om bord, med mange nye muligheter. Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare mediebransjen som sikler på nye muligheter på lesebrettet fra Apple. Båtransjen ser også nye muligheter i horisonten. Her snakker vi om alt fra vanlig kartplotterbruk til avanserte konstrollsystemer ment for superyachter.

Fordelen for deg og meg er at brukergrensesnittet er kjent og prisene relativ lave.

Blant de rundt 19.000 besøkende båtbransjefolkene som var innom dørene i forbindelse med årets store båtutstyrsmesse METS i Amsterdam denne uka, fikk vi naturlig nok bare snakket med en liten promille av disse.

Men noen av dem vi fikk på kroken var firmaet Digital Yacht fra Storbritannia. De har spesialisert seg på PC-systemer om bord, og nå har de altså tatt Apple under sine vinger for fullt. Googles Android og andre mobile lesebrettsystmer får også være med på festen.

Verdens første

Dette firmaet har for eksempel utviklet et en egen liten trådløs navigasjonsserver om bord hvor du kan hente frem alt fra vanlige plotterfunksjoner til AIS, værmelding og motorinformasjon. Her trenger du strengt tatt bare en telefon med nettleser, men den tar seg best ut på lesebrettet. Dette systemet heter Boatranet og passer de fleste båter med overbygg og stabil strømforsyning.

- Dette tror vi vil gjøre denne biten av båtlivet enklere for alle om bord, sier Tracy Comer fra Digital Yacht og sikter til at de fleste enten har mobil eller lesebrett med seg.

Ifølge firmaet er dette verdens første i sitt slag.

SERVER: Digital Yacht har utviklet verdens første trådløse navigasjonsserver for båtbruk med iPhone og iPad.
SERVER: Digital Yacht har utviklet verdens første trådløse navigasjonsserver for båtbruk med iPhone og iPad. Foto: Terje Haugen

Tar i

I den helt andre enden av skalaen finner vi amerikanske Palladium Technologies sitt skipskontrollsystem Simon 2.

Disse gutta har spesialisert seg på kontrollsystemer for yachter.

Her er det meningen at skipperen kan rusle rundt hvor som helst på skuta med iPaden under armen, og samtidig ha full kontroll på alt fra eksostemperatur på hovedmotoren til oljetrykket i girkassa til hjelpemotoren.

Om han vil starte kaffetrakteren i byssa mens han hører værmeldinga på brua er det også mulig.

Alle skjønner imidlertid at Simon-systemet er myntet på folkene som trolig aldri rører verken ratt eller peilepinner om bord i sine "Gin-palasser", som Top Gear-sjef Jeremy Clarkson liker å kalle båter i denne størrelsen.

Standardløsningen

YACHTER: Systemet iSimon2 sikter seg inn på de med farkoster litt over snittet.
YACHTER: Systemet iSimon2 sikter seg inn på de med farkoster litt over snittet. Foto: Terje Haugen

Vel, for oss vanlige båtfolk kan det være kjekt å vite at Italienske Navionics naturlig nok også har fulgt opp iPaden. De lanserte nemlig sine kart for iPhone for en billig penge for noen år siden. Nå har de fulgt opp med straight versjon til iPaden også, under navntet Mediterranean HD, som også er å finne på den virtuelle butikken til Apple.

Om tar turen innom nevnte nettsjappe og søker under navigajson vil du trolig finne nye maritime apper til lesebrettet hver dag. De fleste som kan brukes på iPhone fungerer også på iPad.

Det hører med til historien at METS-messens egen fagjury, DAME Award, utropte både Navionics sitt kartsystem og Simon 2 til vinnere i sin klasse for innovative produkter.

OPPFØLGER: Italienske Navionics har fulgt opp iPaden.
OPPFØLGER: Italienske Navionics har fulgt opp iPaden. Foto: Terje Haugen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen