Båtstereo

Disco på bøljan blå

Vi fikk med en ekspert og bygde et skikkelig stereoanlegg i båten. Slik gjorde vi det:

Publisert Oppdatert

Dette trenger du:

Et stereoanlegg får man kjøpt løst eller som en komplett pakke, enten det er til bil eller båt. Forskjellene mellom bil og båt er ikke store, men anlegget for båt tåler naturlig nok vann. Prisene varierer fra billig til dyrt og en tommelfingerregel er at man som oftest får hva man betaler for.

I vår båt, en daycruiser på drøyt syv meter, gikk vi for fire høyttalere, en kraftig forsterker og en iBoat dokkingstasjon for iPod. I tillegg er det greit å passe på at man har lange nok høyttalerkabler og det kanskje aller viktigste: riktig verktøy.

Tiden med lange blikk etter passerende båter med musikken på full guffe, er forbi.

Å bygge stereo med god lyd i båten er ikke så vanskelig som man skulle tro, spesielt ikke med litt god hjelp. Til avtalt tid møter jeg Aleksander Johansen på en brygge i Moss, han jobber hos Belamarin som er forhandler av maritim elektronikk.

Aleksander er handyman og har lang erfaring med stereobygging i både båt og bil, og var mannen som guidet oss gjennom prosessen.

Slik gjorde vi det:

Det første man gjør er å skaffe seg oversikt i båten og finne ut hvor det er praktisk å plassere høyttalerne.

De skal helst ikke være i veien når båten er i bruk, men kan heller ikke gjemmes helt bort - man vil jo helst at lyden skal nå helt fram. Etter litt turning rundt i båten finner vi ut at det passer best å plassere de to største høyttalerne i veggen under sofaen i sittegruppen bak, og de to litt mindre høyttalerne på hver sin side foran. Husk å ta mål av plassen på forhånd, så man ikke handler inn for store høyttalere.

Når man har funnet ut hvor man vil ha høyttalerne er det bare å sette i gang å plassere malene, disse følger med i høyttaleresken og gjør det enklere å måle opp hvor man skal skjære hull. Akkurat her er det meget viktig å holde tunga rett i munnen, for har man først begynt å skjære er det ingen vei tilbake. Husk også å sjekke at det faktisk er tomrom bak veggen man skal skjære ut hull i, høyttalerne stikker nemlig ut på baksiden.

Bruk vater

Pass på at malene sitter riktig i forhold til hverandre, bruk gjerne et vater for å få det på linje. Når det er gjort er det bare å tegne opp sirkelen som skal kappes ut etter malen, gjenta prosedyren for alle høyttalerne.

Det er plasseringen som tar lengst tid, og det er veldig viktig at dette blir gjort penest mulig. Finn også ut hvor det er mest praktisk å ha spilleren, enten det er en vanlig cd-spiller eller det er en iBoat som i dette tilfellet. Ofte er det gjort plass til en spiller i styrekonsollen, men det er ikke dermed sagt at din spiller passer inn her. Vær nøye og mål deg fram til den beste løsningen, og husk at den ikke skal være i veien for føreren.

Sist men ikke minst må man plassere forsterkeren, og den vil man gjerne skjule. Vi åpnet luken inn til styrekonsollen under dekk og fant et godt egnet sted som ikke var for langt unna både strøm og jord.

TAR TELLING: Eksperten måler strømstyrken på batteriet for å se om vi har strømtap mellom batteriet og spilleren.
TAR TELLING: Eksperten måler strømstyrken på batteriet for å se om vi har strømtap mellom batteriet og spilleren. Foto: Handeland, Petter

Ha riktig verktøy

Dette verktøyet trenger du:

Drill
Multifunksjonsverktøy
Støvmaske
Multimeter
Avbiter/tang
Skrutrekker
El-teip
Diverse kabelsko

Når alt er tegnet opp er det bare å sette i gang med utskjæringen, og her det viktig med riktig verktøy.

En god drill er et minimum for å komme gjennom glassfiberen, men også selve skjæringen krever en god stikksag eller et multifunksjonsverktøy. Støvmaske anbefales da det blir mye glassfiberstøv rundt omkring i båten.

Når hullene til de fire høyttalerne er skåret ut er det bare å sette høyttalerne inn, de skrus enkelt fast med fire skruer som man forhåndsborer hull til. Deretter er det bare å feste forsterkeren og spilleren på ønsket sted før man begynner oppkoblingen.

Ti tommeltotter

MONTERING: Høytalerne er festet med fire skruer, disse må det bores hull til før høytalerne monteres.
MONTERING: Høytalerne er festet med fire skruer, disse må det bores hull til før høytalerne monteres. Foto: Handeland, Petter

Er du praktisk anlagt, men ikke ekspert på strøm, anbefaler vi at du benytter en profesjonell til selve oppkoblingen - det er neimen ikke så lett å forstå seg på strømstyrke og spaghetti-bolognese'n av kabler og koblinger.

Dårlig/høyfrekvent lyd:

Skikkelig jording er et problem i båter, og en høyfrekvent lyd sammen med musikken kan ofte være et tegn på nettopp dette. Da må man bare lete videre etter et godt punkt å jorde kabelen. Er det minimalt med støy i høyttalerne kan dette fjernes med et støyfilter. Dette er rett og slett et filter som plasseres mellom enden på høyttalerne og forsterkeren, som en forlengelse av høyttalerkablene. Det tar to minutter å sette inn og koster fra 200-lappen og oppover.

Selve oppkoblingen tar ikke all verdens tid og det er verdt å investere noen kroner for at resultatet skal bli perfekt. Husk selvfølgelig å kutte hovedstrømmen før du begynner.

Høyttalerkabler følger som oftest med i esken, så disse er bare å trekke fra forsterkeren og ut til hver enkelt høyttaler. Kabelen er todelt og det er lett å se hvilken del som skal kobles til både forsterker og høyttaler.

En viktig ting å ha i bakhodet er at kablene trekkes der hvor de ligger minst mulig i veien - gjerne under dekk eller gjennom stuverom. Da synes de ikke og det er mindre sjanse for at de går i stykker eller mister kontakten med enten høyttaleren eller forsterkeren.

i-Boat

Når høyttalerne er koblet opp er det spillerens tur, og her følger det med et koblingsskjema -så dette er en ganske smertefri prosess. Det man må passe på er at spilleren får strøm, er jordet skikkelig, og at den blir koblet til forsterkeren. Derfor er det nyttig å koble på strømmen for å se om spenningen er den samme på spilleren som på batteriet - har man et strømtap mellom disse tyder det på at noe er galt.

NETT SAK: Den lille i-Boat-spilleren kan plasseres nesten hvor som helst, men den trenger hjelp av en forsterker for å levere godt med lyd.
NETT SAK: Den lille i-Boat-spilleren kan plasseres nesten hvor som helst, men den trenger hjelp av en forsterker for å levere godt med lyd. Foto: Handeland, Petter

Proffene henter ofte strøm og jord fra en kilde inne i styrekonsollen, så slipper man å legge opp nye kabler. Jordingen kan ofte være et problem da båten ikke er fysisk tilknyttet jord, men bruker man det samme jordingspunktet som båtens originale elsystem skal det gå fint.

Den samme framgangsmåten gjelder også forsterkeren. Strøm og jord er et must, og pass også på at alle høytalerkablene er koblet slik de skal.

Nå er hele stereoanlegget montert og festen kan begynne. Noen enkle innstillinger på forsterker gir deg lyden du vil ha, så er det bare å ta på seg danseskoene.

FERDIG: Spilleren, forsterkeren og høytalerne er montert og kablene er trukket. Alt er klart til bruk.
FERDIG: Spilleren, forsterkeren og høytalerne er montert og kablene er trukket. Alt er klart til bruk. Foto: Handeland, Petter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning