Topex Bytton 3G

Topex Bytton 3G: Surf om bord

I havna er det ikke uvanlig med trådløse soner, men hva gjør du ute i leia? Vi har testet en router hvor det eneste du trenger er 12 volt og et abonnement.

Foto: Haugen, Terje
Publisert Oppdatert

Å sette opp systemet fremstår som uhyre enkelt: Du bare stapper inn SIM-kortet i routeren og slår på. Da vil den hele tiden scanne etter brukbare basestasjoner, samtidig som den oppretter et lokalnettverk om bord. Dette kan du enten koble til trådløst eller via vanlige nettverkskabler. I tillegg bør du ha en ekstern antenne for å få optimalt mottak. Dette er teorien.

Redaksjonen testet ut denne løsningen i forbindelse med våre reportasjereiser langs norskekysten sist sommer, samt i nærområdene ved Longyearbyen på Svalbard.

Selve routeren - i likhet med annen elektronikk om bord - bør monteres så beskyttet som overhodet mulig. Det vil si godt polstret. Strømforbruket, 2 ampere, er ikke avskrekkende, men du bør likevel huske å skru av routeren når den ikke er i bruk.

3G
Høyhastighets-dataoverføring foregår over 3G-nettet, som vanlige GSM-mobiler benytter seg av. Topex Bytton er kompatibel med 3G, og kan derfor omsette disse signalene til det lokale nettet om bord. På den måten kan flere bruke nettet samtidig uten ekstrautstyr.

Vi hadde primært behov for å laste ned værdata i form av vanlige nettsider og spesielle filer tilpasset navigasjonsprogrammet, men det er lett å tenke seg at en familie på tur - med både spill- og surfebehov - kan ha stor glede av en slik router.

Så lenge antennen var oppkoblet, bød ikke vanlig nettsurfing på noen særlige problemer så lenge vi hadde 3G-fart. Men ute på sjøen varierte tempoet på dataoverføringen en del. Likevel var det mulig å holde datalinken til land overraskende stabil over lange tidsrom og distanser.

Et sentralt poeng er at selv om mobilen din viser liten eller dårlig dekning, vil den eksterne antennen likevel kunne plukke opp signalene fra land. De fleste mobiler har i dag innebygd trådløse nettverksmuligheter, og da blir det lett å koble seg opp mot nettsider via routeren. For seilende med stort behov for værinformasjon tipper vi dette kan bli en bra løsning.

Kastloss mener
Den trådløse 3G-routeren Topex Bytton holder hva den lover, nemlig stabil og rask nettilgang om bord. Ikke er den vanskelig å sette opp heller.

Tekniske data

  • Nettverksteknologier: GPRS, EDGE og Wi-Fi (router, fireball, access point, hotspot, switch, 2G, 3G, m.fl.)
  • Frekvenser: GSM 800, GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900 og Wi-Fi 2400
  • Protokoller: IP, TCP, PPP, Ethernet, 802.11B, 802.11G, USB og DHCP, HTTPS, m.m.
  • Pris: 8500 kroner
  • www.emcom.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning