Test: Rengjøringsmidler BÅT

Test av 13 vaskemidler til båt: Store forskjeller

Selv om mange av produktene bruker samme ingredienser, er det forskjeller i egenskaper og pris.

Pluss ikon
TEST: VI har testet rengjøringsmidler til båten.
TEST: VI har testet rengjøringsmidler til båten. Foto: Johannes Nordemar
Publisert

Sure rengjøringsmidler gjør gulnet gelcoat ren og pen igjen. Slike midler fungerer fint til å få bort den misfargingen som ofte oppstår i vannlinjen i løpet av sesongen.

Vi sammenligner et knippe produkter opp mot faste testkriterier og finner på den måten ut hvilke som fungerer best.

To av produktene virker dårlig på svært misfarget gelcoat. Fem av produktene har en mer geléaktig konsistens som får dem til å ligge igjen på en loddrett flate. Et av produktene er feilmerket på mengden av innhold.

Klut eller spray

Det største skillet ligger likevel i måten de påføres underlaget.

Syv av produktene skal påføres med klut, svamp eller pensel. Det gjør at den delen av jobben tar litt lengre tid. Til gjengjeld er det lett å stryke midlet ut på en begrenset flate og den stikkende lukten blir ikke like påtagelig.

TEST: Slik testet vi rengjøringsmidlene til båt.
TEST: Slik testet vi rengjøringsmidlene til båt. Foto: Johannes Nordemar

Seks av produktene kan sprayes, der to av dem har dette som anbefalt påføringsmetode, og flasken leveres med spraymunnstykke.

Ulempen er at de små dråpene som dannes er ubehagelige å puste inn. På vindfulle dager er det viktig å ikke sprute i motvind.

Selv om oppløsningen av oksalsyre i disse rengjøringsproduktene er relativt mild, utløser den likevel hoste om den pustes inn. Siden den er etsende, er den skadelig for øyne og hud. Derfor anbefaler vi hansker og beskyttelsesbriller med midlene som sprayes på gelcoaten.

Vi har fulgt bruksanvisningen for hvert produkt og påført midlene på ulike steder på et båtskrog;

  • I vannlinje, på skrogsider og under vannlinjen.
  • Temperaturen lå rundt 15 grader på testdagen.
  • Alle produktene ble brukt konsentrert.
  • Vi har brukt spraymunnstykke der dette har vært angitt som mulig påføringsmetode.

Følgende kriterier ble vurdert:

  • Hvor enkelt produktet er å påføre, hvor lang tid det trenger å virke, sluttresultat og emballasje – da særlig sikkerhetsanvisninger på produktet.
Se mer

Det oppgis ikke alltid på varedeklarasjonen. Elleve av produktene er merket som etsende, mens to er merket som ufarlige.

I databladet for Lefant, som er en av de «ufarlige» produktene, står det at det irriterer øynene og at beskyttelsesbriller skal benyttes ved fare for søl. Det burde også stå på produktet, særlig siden den har spraymunnstykke.

Vi noterer likevel at pH-verdien på de to «ufarlige» produktene ligger på 2 og 2,2, dermed er de ikke like sure som de øvrige produktene.

Inneholder syre

Av de 13 produktene vi har testet inneholder ti oksalsyre, to fosforsyre og ett saltsyre. Jotuns produkt inneholder 32 % saltsyre, hvilket er sterkt etsende og kan gi alvorlige øyeskader. Med tanke på testresultatene virker det som en unødvendig farlig ingrediens til dette formålet. Til fjerning av rur er saltsyren meget effektiv.

Vår test ble utført på en mild dag og da virker de fleste produktene hurtig.

Allerede etter noen sekunder starter blekingen. Den geléaktige konsistensen på noen av midlene gjør produktene lettere å jobbe med, siden de ikke renner ned skrogsiden.

  • Varmt vær gir raskere effekt enn ved kjølige temperaturer
  • Gelcoaten bør forsegles med voks etter rengjøring
  • Galvaniserte overflater får flekker av syren
  • Unngå å puste inn spraytåken fra middelet
  • Bruk hansker og beskyttelsesbriller
Se mer

For å rengjøre vannlinjen fungerer det fint å påføre med svamp, pensel eller klut. Er det større, gulnede flater gjør sprayflaskene jobben såpass mye enklere at det er verdt ekstra bry med beskyttelsesbriller.

Et annet aspekt er at du ofte ser flere nyanser av misfarging i skroget etter at du har fikset opp vannlinjen. De tilsynelatende hvite skrogsidene er ikke helt hvite likevel. Da blir resultatet at du må gå over større deler med samme rengjøringsmidler.

Ut fra den betraktningen er det et av produktene på sprayflaske som blir vinner i testen: Sharkbite med sin gripevennlige beholder, tett fulgt av Star Brite, Multimarine og TC Nano. Alle disse gir wow-effekten som forventes av et surt rengjøringsmidler.

Se fullstendig tabell nederst i saken.

<b>AUTOSOL </b>
AUTOSOL Foto: Johannes Nordemar

Autosol

Ca. 170 kroner

Autosol er velduftende, men det holder ikke helt til mål her. Resultatet er langt etter de mest effektive midlene i testen. Fordelen er at Autosol inneholder en lavere konsentrasjon av oksalsyre (<5%) enn de fleste andre og ikke er klassifisert som farlig ifølge sikkerhetsinformasjonen.

Den virker langsomt og krever mer tid enn det som står på flasken, i tillegg til ekstra skrubbing. Den klarer ikke å ta bort de vanskeligste flekkene. Gel-konsistensen gjør produktet stabilt på overflaten og flasken har et praktisk munnstykke.

Pluss: Praktisk munnstykke, tydelig instruksjon, gel

Minus: Virker langsomt, krever mye skrubbing

<b>DIAMANT</b>
DIAMANT Foto: Johannes Nordemar

Diamant

Ca. 180 kroner

Gelcoat Superplus fra Diamant har vært på markedet i mange år. Det påføres med klut eller fuktig svamp og gir umiddelbar wow-effekt. Etter bare noen sekunder er gelcoaten hvit. Vesken er lettflytende og blir rødaktig når den reagerer med den oksiderte gelcoaten.

Til vår store overraskelse er beholderen merket med 1000 ml, men rommer bare 500 ml. Den har hull til å henge opp i tau eller krok. Et bra produkt som gir skinnende rent resultat.

Pluss: Rask og effektiv

Minus: Feilmerket beholder

<b>GRUNT</b>
GRUNT Foto: Johannes Nordemar

Grunt

Ca. 170 kroner

Ut fra det som står på emballasjen hadde vi forventet oss et bedre resultat. Men Grunt virker langsomt på tross av lav pH-verdi. Etter 30 minutter trengs det fortsatt ekstra skrubbing for å få det ordentlig rent. De vanskeligste misfargingene krever mye jobb å fjerne.

Gelkonsistensen er fin å jobbe med, men det er dessverre ikke nok. Teksten på beholderen og er også i minste laget.

Pluss: Gelkonsistens

Minus: Dårlig virkning

<b>JOTUN</b>
JOTUN Foto: Johannes Nordemar

Jotun

Ca. 260 kroner

Det eneste produktet i testen som inneholder saltsyre som aktiv substans. I starten ser det ut som om Jotun ikke klarer å ta bort skitten, men det skyldes at den blir rødaktig i kontakt med oksidert gelcoat. Misfargingen skylles lett vekk med vann, og overflaten blir skinnende ren.

Saltsyren virker unødvendig kraftig for dette formålet. Merkingen er vanskelig å lese. Det finnes andre produkter som klarer oppgaven like bra, men ikke er like farlig i bruk.

Pluss: Bra resultat, lett å bruke på store flater

Minus: Unødvendig sterk syre

<b>HEMPEL</b>
HEMPEL Foto: Johannes Nordemar

Hempel

Ca. 180 kroner

Hempels rengjøringsgel er enkel å påføre, men har ikke samme bittet som de aller mest effektive produktene. Det kreves ekstra skrubbing for å rengjøre de vanskeligste områdene. Men da blir resultatet bra.

Det oppgis at produktet skal virke i 15–30 minutter, men vi opplever at det ikke skjer så mye mer etter ca. 5 minutter.

Pluss: Gelkonsistens

Minus: Krever noe skrubbing

<b>KAYOBA</b>
KAYOBA Foto: Johannes Nordemar

Kayoba

Ca. 60 kroner

Flasken har samme form som Hempel, men innholdet er annerledes. Konsistensen er lettflytende. Instruksjonen sier det skal virke i 10 minutter, men vi opplever at det går mye raskere. Selv om vi venter ut tidsperioden, kreves det noe skrubbing for å fjerne all skitt.

Virkningen er kjapp, men den savner effekten fra de beste produktene.

Pluss: Lav pris

Minus: Krever noe skrubbing

<b>BILTEMA</b>
BILTEMA Foto: Johannes Nordemar

Biltema

Ca. 70 kroner

Samme flaske som Hempel, men også her er midlet lettflytende. Vi merker umiddelbart at midlet biter bra. Misfargingen forsvinner nesten med det samme, og ventetiden på 5–10 minutter kjennes for lang. Her kan du skylle bort nesten med det samme uten skrubbing. 'Resultatet er meget bra, men merkingen er for vanskelig å lese.

Pluss: God effekt, lav pris

Minus: Vanskelig å lese merking

SHARKBITE
SHARKBITE Foto: Johannes Nordemar

Sharkbite

Best i test!

Ca. 200 kroner

Navnet stemmer bra med virkingen, Sharkbite formelig jafser i seg misfarging og skitt. Bleking og wow-effekt er på plass med det samme. Sprayflaske gjør det enkelt å komme i gang. Utformingen gjør den i tillegg lett å holde.

Dråpeskyen fra sprayen er ubehagelig for øynene, og beskyttelsesbriller er et must. Fordelen er at du raskt kan dekke store flater. Merkingsteksten kunne vært større.

Pluss: Virkning, sprayflaske med behagelig form

Minus: Liten tekst

TC nano marine

TC NANO MARINE
TC NANO MARINE Foto: Johannes Nordemar

210 kroner

Dette produktet har god virkningsgrad og det er så vidt vi rekker å sette fra oss flasken før misfargingen er borte. Spraymunnstykke følger ikke med.

Merkingen anbefaler bare bruk av hansker, men oppgir likevel at det er fare for øyenskader. Forhåpentligvis skjønner brukeren at det er smart med beskyttelsesbriller.

Pluss: God effekt, lett å bruke på store flater

Minus: Kan få sprayen i øynene, munnstykke følger ikke med

INTERNATIONAL
INTERNATIONAL Foto: Johannes Nordemar

International

Ca. 200 kroner

International Stain Remover har gelkonsistens og renner ikke av skrogsiden. Det tar litt tid før du får full effekt, selv om vi opplever at det skjer raskere enn de anbefalte 10 minuttene.

Det kreves noe gnikking for å få det helt rent. Sannsynligvis fordi andelen oksalsyre er på mindre enn 5%. Teksten på flasken kunne vært større.

Pluss: Gelkonsistens

Minus: Tar litt tid før den virker

MULTIMARINE
MULTIMARINE Foto: Johannes Nordemar

Multimarine

Bra kjøp!

Ca. 135 kroner

Bak den litt hjemmelagde etiketten skjuler det seg et effektivt produkt. Den virker raskt på skitt og misfarging, men spraymunnstykke må du kjøpe separat. Med det på plass går det fort å dekke store flater. Relativt lav pris.

Pluss: Hurtig og god effekt, pris

Minus: Kan få spray i øynene, munnstykke følger ikke med

LEFANT
LEFANT Foto: Johannes Nordemar

Lefant

Ca. 160 kroner

Vesken er noe tykkere enn de andre sprayflaskene, det gjør at den holder seg på skrogsiden. Imidlertid blir spraystrålen mer direkte og dekker ikke like mye område som de andre. Det fungerer bra på vannlinjen, men er ikke like effektivt på store skrogflater.

Vi savner tydelig merking på flasken.

Pluss: Bra virkning, tross lavt innhold av oksalsyre

Minus: Sprayer bare mindre områder av gangen

STAR BRITE
STAR BRITE Foto: Johannes Nordemar

Star Brite

Ca. 320 kroner

Star Brite Hull Cleaner har den umiddelbare effekten som gjør at en litt kjedelig oppgave ikke føles like uoverkommelig. Det er en fordel å spraye på gelcoaten, men munnstykke må kjøpes i tillegg.

Resultatet er fantastisk, men du må tåle kraftig lukt. Flasken er stor, men holder lenge.

Pluss: Hurtig og god effekt, takler store flater

Minus: Sterk lukt, munnstykke følger ikke med

Tabellene under viser fakta om produkter og testresultater.

Produsent Autosol Diamant Grunt Jotun Hempel   
Navn Waterline Cleaner Gelcoat Super Plus Boat Cleaner Waterline Cleaner Gelcoat Cleaning Gel  
Ca. pris (kr.) 170 180 170 260 180  
Volum (ml) 500 500 500 1000 500  
Pris (ml) 0,34 0,36 0,34 0,28 0,36  
pH-verdi 2,2 Ikke oppgitt 1 1 1,2  
Merket etsende Nei Ja Ja Ja Ja  
Anbefalt beskyttelse Hansker Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller Hansker beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller  
Påføring  Klut Fuktet svamp, klut Pensel Spray Svamp, pensel  
Aktiv hovedingrediens Oksalsyre Fosforsyre Fosforsyre Saltsyre Oksalsyre  
Bruk 3 3 3 5 3  
Tid 2 5 3 4 4  
Resultat / effektivitet 1 5 2 5 3  
Emballasje 5 2 4 3 4  
Totalkarakter ⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫  

 

Produsent Kayoba Biltema Sharkbite TC Nano Marine International    
Navn Waterline Cleaner Waterline Cleaner Waterline Cleaner Gelcoat Cleaner Stain Remover    
Ca. pris (kr) 60 70 200 210 200    
Volum (ml)  500 500 500 1000 500    
Pris (ml) 0,12 0,14 0,4 0,21 0,4    
pH-verdi 1,3 1 1 0,8 Ikke oppgitt    
Merket etsende Ja Ja Ja Ja Ja    
Anbefalt beskyttelse Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller    
Påføring Svamp, pensel Svamp, pensel Spray Spray Svamp, pensel    
Aktiv hovedingrediens Oksalsyre Oksalsyre Oksalsyre Oksalsyre Oksalsyre    
Bruk 3 3 5 5 3    
Tid 4 5 5 5 3    
Resultat/effektivitet 3 5 5 5 3    
Emballasje 4 3 5 3 4    
Totalkarakter ⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫    

 

Produsent   Multimarine Lefant Star Brite
Navn   Vattenlinjetvätt Boat Bottom, Waterline Cleaner Hull Cleaner
Ca. pris (kr.)    135 160 320
Volum (ml)    1000 500 100
Pris (ml)   0,14 0,32 0,32
pH-verdi   1,4 2 1,5
Merket etsende   Ja Nei Ja
Anbefalt beskyttelse   Hansker, beskyttelsesbriller Hansker, beskyttelsesbriller  
Påføring   Svamp, pensel Spray Spray, svamp
Aktiv hovedingrediens   Oksalsyre Oksalsyre Oksalsyre
Bruk   5 4 5
Tid   5 3 5
Resultat / effektivitet   5 5 5
Emballasje   4 4 4
Totalkarakter   ⚫⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫ ⚫⚫⚫⚫⚫

 

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2020.

Les også