Storselgerne

Storselgende folkebåter

Yamarin, Finnmaster, Morgan, Nordkapp, Ibiza og Ryds. Det er ingen tilfeldighet at noen daycruisere selger bedre enn andre.

Yamarin 68DC
Yamarin 68DC Foto: FOTO: Fredrik Finnes
Publisert Oppdatert

Daycruisere mellom 18 og 24 fot er etter salgstallene å bedømme de aller mest populære båtene på småbåtmarkedet. At nordmenn fleste er glade i denne båttypen, er selvsagt ikke ubegrunnet. For det første sitter alle om bord beskyttet fra vær og vind bak en bred vindskjerm, og dype sittebenker gir som regel både mer komfort og sikkerhet enn f.eks. åpne skjærgårdsjeeper. Og selv om de fleste velger å bruke cuddyen under dekk mer som stuverom enn som overnattingsplass, har man i alle fall mulighet for en overnattingstur når det måtte friste. Til vårt nordiske bruk er dermed DC båten bedre egnet enn for eksempel bowrideren, som har en høyere stjerne i varmere strøk.

I toppsjiktet

Blant undertegnedes favoritter er Yamarin 68 DC en båt som skiller seg ut. Flere tester vi har gjennomført viser at båtens egenskaper i sjøen er utrolig bra i forhold til båtens størrelse. At designen og kvalitetsfølelsen henger med på lasset, samtidig som at prisen ikke er overdrevent høy, gjør dette til en potensiell storselger i det norske markedet. Og det med rette. Les mer om båten her.

Folkebåten

Finnmaster 57 DC, eller 5700 DC som den inntil nylig het, er en folkebåt i ordets rette betydning. Rimelig i innkjøp, bra kvalitet og tilfredsstillende sjøegenskaper er alle gode grunner til å titte nærmere på denne båten. 57 DC vant vår Nordiske test i fjor, da den også ble kåret til den beste "nybegynnerbåten". Her trenger man ikke overdrevet mye krefter for å klare seg bra. Les mer om båten her.

Norsk nykommer

Finnmater 5700 DC
Finnmater 5700 DC Foto: Finnes, Fredrik

Årets nykommer Morgan 630 DC er et interessant bekjentskap. Morgan Dale i Sandefjord har "snekret" sammen en båt som absolutt konkurrerer i folkebåtskiktet, og har flere fine detaljløsninger som sier at båten er bygget av en riktig båtbruker. Spesielt den store overnattingsplassen under dekk får gode karakterer. Les mer her.

Lekker

Få båter gir et like godt kvalitetsinntrykk som Nordkapp, i alle fall i sammenheng med prisen man betaler. Nordkapp 620, som var ny på markedet i fjor, setter trivselen om bord i fokus, og når også sjøegenskapene er blant de beste, er det vanskelig å ikke anbefale denne båten. I henhold til svenske Vi Båtagares erfarne tester Lasse Genberg er dette en av de aller beste familiebåtene rundt 6 meter. Les mer her.

Morgan 630
Morgan 630 Foto: Finnes, Fredrik

Familieracer

Ibiza 24 Touring har rukket å bli en bestselger. Vi forstår hvorfor. Dette er en båt med en nok så original benkeløsning i cockpit, mer skreddersydd dem med interesse for vannsport og bading. Helge Duus sitt skrog er dessuten kjent for å være noe av det råeste i denne klassen, og tåler en 250 hk firetakter uten det minste tull. Da snakker vi hastigheter over 50 knop. Ta en titt på Sørlandets svar på Audi A4 her.

Bra billigbåt

Nordkapp 620
Nordkapp 620 Foto: Finnes, Fredrik

Svenskenes svar på Askeladden, nemlig Ryds, har ikke hatt den store suksessen i Norge. Det kan kanskje endre seg med den nye serien som ble lansert i år. Båtene vakuuminjiseres og er derfor både lettere og sterkere enn tidligere, og har i tillegg fått utbedret skrogform, noe vi spesielt merker oss i nye 568 DC. Innredningen er kanskje ikke den mest spennende, men for en kjørebåt. Les mer her.

Ryds 568 DC
Ryds 568 DC Foto: Finnes, Fredrik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning