Sikerhet til sjøs:

VHF og AIS i ett fra Standard Horizon

En kombinert VHF og AIS i kompaktutgave måtte jo bare komme. Standard Horizon lanserer GX2100, en fullblods VHF og AIS.

Nyhet
Standard Horizon
VHF AIS
Nyhet Standard Horizon VHF AIS Foto: Produsentbåt
Publisert Oppdatert

VHF-fakta

I Norge finnes det registrert cirka 25 000 fritidsfartøyer med VHF-radio.

Totalt har mer enn 100 000 personer løst VHF-sertifikat her i landet. Dette betyr at når du ferdes på sjøen i nære kystfarvann, er det ikke bare kystradiostasjonene og nyttetrafikken som lytter, men også en mengde enheter fra fritidsbåtflåten.

Du vil alltid kunne bli hørt av en kystradiostasjon eller en annen båt som formidler alarmen din videre. Kystradiostasjonene har direkte forbindelse til Redningssentralene og kan rekvirere nødvendig hjelp. Ethvert anrop som gjelder nød/haster eller trygging, har prioritet og det fristilles kanaler til situasjonen.

VHF ordliste

DSC (Digital Selective Call): Standard for sikkerhetskommunikasjon. Kan også brukes for automatisk oppkobling av telefonsamtale til samtlige fast- og mobilabonnenter.

GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System): Internasjonalt maritimt nød- og sikkerhetssystem. I Norge gjelder det i første omgang fiske- og fangstfartøy, innenriks ferger og hurtiggående passasjerfartøy.

En kombinert VHF og AIS i kompaktutgave måtte jo bare komme. Standard Horizon kjenner sin besøkelsestid og lanserer GX2100, som altså er fullblods VHF og AIS.

AIS hvafornoe?

AIS baserer seg på kommunikasjon over VHF-nettet til sjøs. Denne VHF-en kan motta signalene og fortelle deg hvor båter som sender ut slik informasjon måtte befinne seg. AIS kan for eksempel fortelle deg om du er på kollisjonskurs med et større fartøy.

Kompakt

Den store nyheten er at enheten er liten og kompakt nok til å passe de fleste småbåter, i tillegg til at prisen forvents å ligge under 4 000 kroner. Dermed slipper du behover for egen AIS-mottaker og VHF, separat. Den offisielle prien er så langt ikke lagt ut hos importøren Navy.

Teknisk

De teknikse spesifikasjonene viser at denne har det som forventes av en god VHF og AIS, når den er koblet til en GPS (Advarsel: Maritime forkortelser i fleng): MMSI, BRG, DST, SOG, COG, DSC, CPA (Closest Point of Approach), for ikke å glemme Dual Watch.

Se også: Ny kombinert plotter og AIS.

Nyhet
Standard Horizon
VHF AIS
Nyhet Standard Horizon VHF AIS Foto: Produsentbåt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning