Garmin 527xs

Rask kartplotter, presist ekkolodd

Den nye Garmin 527xs har funksjoner som gjør det verdt å vurdere en oppgradering.

Publisert Oppdatert

Tekniske data Garmin 527xs

  • Mål, L/H/D: 15/15,5/6,1 cm
  • Skjerm: 640x480 piksler, 10,2x7,6 cm
  • Vekt: 0,8 kg
  • Datakort: Dobbel microSD kortleser
  • Pris: Ca. 6 000 kroner uten svinger

Garmin har lansert en helt ny serie av kartplottere og kartplotter/ekkoloddkombinasjon. Du kan velge mellom 5-tommers versjon med skjerm i høydeformat, eller 7-tommers utgave med touchskjerm i breddeformat.

Vi har testet Garmin GPSMAP 527xs som er versjonen med innebygd ekkolodd. Den koster fra ca. 6 000 kroner uten svinger. Vi kjenner oss raskt igjen i Garmins brukergrensesnitt og knappesystem.

Selv om du ikke har brukt en Garmin-enhet tidligere, er betjeningslogikken en av de beste egenskapene til Garmin 527xs.

Det tar dermed ikke lang tid å komme i gang med de viktigste funksjonene og heller ikke de mer avanserte mulighetene er vanskelige å utnytte.

Garmin hevder at kraftigere prosessor gjør plotteren vesentlig kjappere, og det er ikke vanskelig å merke. Der de eldre modellene slet med å oppdatere all informasjonen som ligger i BlueChart g2 Vision-kartene, tar den nye plotteren utfordringene på strak arm.

Dessuten er 500- og 700-serien utstyrt med en 10Hz GPS-mottaker, slik at posisjonen blir oppdatert 10 ganger i sekundet.

Det gir en helt annen flyt i kartbildet og merkes både når du skal se detaljer på nært hold, og når du beveger deg hurtig gjennom et område med mye kartinformasjon.

Ved siden av å være behagelig, øker det også sikkerheten siden sjansen for at plotteren "henger etter" båten under manøvrering i trangt farvann blir kraftig redusert.

Ny ekkolodd-teknikk

FIN MONTERING:Den nye Garmin527xs har en nett design som passerinn selv i mindrebåter. Denkan monteres i bøyle, helt flatt i dashbordet eller som her i en normal innfelling. FOTO: Terje Bjørnsen
FIN MONTERING:Den nye Garmin527xs har en nett design som passerinn selv i mindrebåter. Denkan monteres i bøyle, helt flatt i dashbordet eller som her i en normal innfelling. FOTO: Terje Bjørnsen

Kjøper du en svinger med CHIRP-funksjon får du glede av Spread- Spectrum CHIRP ekkoloddegenskaper. Ifølge Garmin skal det gi klarere ekkoloddbilder, med bedre oppløsning og adskillelse på mål dypt nede. Bedre visning av bunnkontur og støydemping på store dybder skal også være fordeler med denne teknologien.

Det er vanskelig å si konkret hvilke fordeler man har av dette uten å sammenligne ulike ekkolodd direkte, men vårt inntrykk av ekkoloddet i løpet av testperioden er i alle fall positivt. Vi fikk opp klare og tydelige ekkoloddbilder og satte også pris på gode autofunksjoner og forhåndsdefinerte skjermbilder.

Det gjelder ikke bare for ekkolodd-delen av 527xs, for også på kart og navigasjon har du gode visningsalternativer, både for enkeltskjerm og splittskjerm. Høydeformatet og oppløsning på 640x480 piksler gir gode og detaljerte bilder.

SE OGSÅ BILDEKARUSELL ØVERST I SAKEN (HOLD PEKEREN OVER BILDET FOR Å SE BILDETEKST)

På tross av de begrensningene som ligger i en 5-tommers skjerm fungerer også avlesningen bra når du viser kart og/eller ekkolodd på en splittet skjerm.

Autorutingsfunksjonen til Garmin fungerer sammen med de detaljerte BlueChart g2 Visionkartene.

FISKEKART: Konsentrerer seg om å vise detaljer av undervannslandskapet. Det skal gjøre det enklere å finne frem til typiske formasjoner for gode fiskeplasser. FOTO: Terje Bjørnsen
FISKEKART: Konsentrerer seg om å vise detaljer av undervannslandskapet. Det skal gjøre det enklere å finne frem til typiske formasjoner for gode fiskeplasser. FOTO: Terje Bjørnsen

Vi prøvde ulike ruteplaner og synes fortsatt dette er et godt hjelpemiddel for å bli guidet frem til nye steder.

Du skal være nøye med oppsettet, ikke minst av sikker dybde, og bør eksperimentere litt med oppsettet av avstand til kystlinjen før du får det ønskede resultatet. Der hvor ikke autoruting fungerer godt nok, går det greit å legge inn veipunkter og ruter på gamlemåten.

Nå kjøper man kanskje ikke en 5-tommers ekkoplotter for å legge ut på langferd, men du kan overføre ruter fra Garmins BlueChart-app via Bluetooth eller bruke Homeport-programmet for PC og kartbrikken til å overføre ruter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning