Nordic Star 33

Kinesisk kanalcruiser

Bygd i Kina av norske eiere, og tegnet av en nederlender – Nordic Star 33 Runabout er noe for seg.

Publisert Oppdatert

Konsept

Nordic Star 33 Runabout er den største båten i modellserien til norskeide Five Star Marine, som bygger klassiskinspirerte båter utenfor Shanghai. Den nederlandske designeren har tegnet en elegant kanalbåt både med tanke på innredning og skrogform, med en ikke ubetydelig amerikansk "runabout"-inspirasjon om bord.

Sjøegenskaper: 3

Nordic Star 33 Runabout minner om en kanalbåt også ute i bølgene. Båten bæres fram på hekken, har en relativt våt flate og går ganske tungt i sjøen. Den er stabil som et godstog og klarer en toppfart på 26,1 knop uten problemer. Nordic Star nekter å legge seg i svingene og slenger stivt på hekken når kursen endres - påfallende likt de originale runaboutene. Konstruksjonen virker kompakt og solid, så dette er en søndagscruiser så god som noen. Litt spente er vi likevel på hvordan båten tar større sjø enn vi hadde på testdagen.

Førerplass: 4

Førerposisjonen er praktisk innredet, med oversiktlig dashbord, og det er satt av plass både til plotter og papirkart. Førerstolen er kanskje ikke veldig behagelig, men den er i hvert fall designmessig i tråd med det klassiske konseptet, noe vi nok ikke kan si om det mer moderne dashbordet.

Uteplass: 5

På grunn av en relativt voluminøs kabin, samt et noe slankere design, virker ikke cockpiten så stor som 33 fot skulle tilsi. En komplett sofa akter og en buet sofa på motsatt side av førerposisjonen gir like fullt fine sitteplasser for minst ti passasjerer. Løsningen bidrar til en oppdeling av cockpit med motorkassa sentralt, der fordelen er at flere kan sitte vendt mot fartsretning.

Nordic Star 33 Runabout har lister og fenderbeslag i syrefast stål som hindrer tauverket i å slite på teaken, samt tre epoksybehandlede teakskap i siden, der to av dem er innredet for stuving av tallerkener og glass. Smart er også den lille kjøleboksen på babord side av motorkassen, og de utagbare stuvekummene under aktersofaen.

Inneplass: 2

Nordic Star har en forseggjort kabin. I testbåten var det ryddig og pent innredet i teak med køyeplass for to, pantry og et separat toalettrom. I et av skapene fant vi noe som hjelper oss å definere bruksområdet: en spesialtilpasset vinkjøleboks, montert som standard.

Stilen under dekk gir kilende retrovibrasjoner, men dette blir dessverre for trangt både for matlaging, toalettbesøk og sitting i sofaen.

Motor: 4

Det er Yanmar som leverer motorer til Nordic Star, og har en serie motorer som er velegnet til denne båttypen. Største godkjente maskin er på 315 hk, mens det om bord i testbåten sto en 240 hk som gjorde en god jobb og passer bra til båttypen.

Fart og støy: 3

Testbåten klarte en toppfart på 26,1 knop, noe som betyr en behagelig cruisingfart på litt over 20 knop. Det foregår på en kultivert og sivilisert måte, men er litt langsommere enn noen av de kjappeste konkurrentene.

Økonomi: 3

Med en pris på drøyt 1,4 millioner, er ikke Nordic Star 33 Runabout noe røverkjøp. Selv om det er seriøse investorer som står bak merket, og lover god oppføling av kundene, er det alltid knyttet en viss usikkerhet til å legge så mye penger i et nytt merkenavn. Båttypen er også relativt spesiell, og i et smalt segment av markedet for båter over 30 fot.

Nordic Star 33 Runabout kommer seg helskinnet gjennom vårt møte. Den leverer trygge sjøegenskaper, og gir den forventede klassiske kjørefølelsen. Fartspotenisalet er noe lavere enn i en planende båt. Uteplassen er flott, mens det under dekk trengs litt nytenkning for at løsningene skal fungere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning