Test: Frysetørret mat

Nesten som hjemme

Selv om frysetørret porsjonsmat ikke smaker helt hjemmelaget, er den oppsiktsvekkende bra. Her er vårt samlede inntrykk av noen av rettene.

Publisert Oppdatert

Å lage mat i båt er ikke nødvendigvis det enkleste eller morsomste man gjør under ferien. Begrenset lagringsplass, manglende kjølemuligheter og et sterkt savn av oppvaskmaskinen gjør sitt til at mange helst finner seg en havn med passende bevertning. Ikke alle båter er utstyrt med skikkelig pantryløsning heller, og de fleste båter opp til 30 fot har som regel ikke plass nok til ekte kokkelering.

Men heldigvis finnes det enkle alternativer. Posesuppe og gryteretter har lenge vært nære følgesvenner, men de siste årene har det også dukket opp en rekke andre trivelige matretter på pose: de frysetørrede ferdigrettene. Disse er blitt riktig så populære blant turfolk, ettersom de veier lite i sekken.

Mange alternativer

FROKOSTBLANDING

-Merke: Real Turmat
-Vekt: 118 g
-Energi: 433 kcal
-Proteiner: 17 g
-Karbohydrater: 80 g
-Fett: 5 g
-Vann: 0,23 l
-Tid: 1-3 min
-Veil. pris: 49 kr

Kommentar:
Frokostblanding er i og for seg ikke noe hokus pokus i denne sammenheng - det var slik det hele begynte. Real Turmat lykkes godt her. Fin blanding av ananas, banan, rosin, hvete og havre, samt passelige mengder med kanel, gjør frokosten mer enn spiselig. Greie doser tørrmelk gjør denne retten bedre kald enn varm. Energiinnholdet er også nok til å holde deg gående til lunsj.

Karakter: 5

CRUESLI FROKOST

-Merke: Adventure Food
-Vekt: 155 g
-Energi: 502 kcal
-Proteiner: 15 g
-Karbohydrater: 99 g
-Fett: 19 g
-Vann: 0,2 l
-Tid: 5 min
-Veil. pris: 49 kr

Kommentar:
Smakfull frokost med tørrmelk, havregryn, hvetegryn, banan, tyttebær, kokos og ananas. Frisk og god, men trenger mer enn 2 dl vann for ikke å bli kremete. Adventure Food gir deg uansett mest frokost og energi for pengene.

Karakter: 5

CHILI CON CARNE MED RIS
-Merke: Mountain House
-Vekt: 100 g
-Energi: 533 kcal
-Proteiner: 29,5 g
-Karbohydrater: 57,4 g
-Fett: 20,4 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 8-9 min
-Veil. pris: 69 kr

Kommentar:
Ingen "höjdare", akkurat. Denne porsjonsretten verken lukter eller smaker noe annet enn krydder og vann. Dessuten får man ikke direkte metthetsfølelse av de beskjedne 100 grammene i posen. Gå for noe annet enn dette.

Karakter: 1

SUR SØT KYLLING
-Merke: Real Turmat
-Vekt: 140 g
-Energi: 590 kcal
-Proteiner: 21 g
-Karbohydrater: 81 g
-Fett: 20 g
-Vann: 0,36 l
-Tid: 5 min
-Veil. pris: 69 kr

Kommentar:
Fin gryterettkonsistens og god smak av kjøttbuljong, paprika, gulrot og løk. Da savner vi bare den sur-søte smaken, som glimrer med sitt fravær. Retten er grei nok og metter godt, men vil du ha en orientalsk opplevelse, blir du lurt.

Karakter: 3

KYLLING TIKKA MED RIS
-Merke: Mountain House
-Vekt: 108 g
-Energi: 505 kcal
-Proteiner: 26,7 g
-Karbohydrater: 45,7 g
-Fett: 24 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 8-9 min
-Veil pris: 69 kr

Kommentar:
En spennende, velluktende og god rett. Kyllingen smaker så ferskt at det er vanskelig å tro at den er frysetørret. Porsjonsretten er dessuten fint krydret, men vi tror nok likevel at den gjennomtrengende vannsmaken vil skuffe innbitte Chicken Tikka-kjennere.

Karakter: 4

PASTA BOLOGNESE
-Merke: Adventure Food
-Vekt: 130 g
-Energi: 502 kcal
-Proteiner: 14g
-Karbohydrater: 80 g
-Fett: 16 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 8 min
-Veil pris: 59 kr

Kommentar:
Det er lenge siden vi har spist bolognese med bacon, erter og makaroni. Smaker greit, men heller ikke mer. Som i Real Turmat-varianten, er det ingen ekte tomater i denne retten heller, bare tomatsaus, og litt mer vann hadde nok gitt tomatsuppe. Like fullt en allrounder alle kan spise, og en mettende sådan.

Karakter: 3

PASTA BOLOGNESE

-Merke: Real Turmat
-Vekt: 140 g
-Energi: 605 kcal
-Proteiner: 21 g
-Karbohydrater: 70 g
-Fett: 27 g
-Vann: 0,36 l
-Tid: 5 min
-Veil pris: 69 kr

Kommentar:
Dette minner nok mer om en tomatinspirert gryterett enn om pasta bolognese. Kjøtterningene er heller ikke like spennende som kjøttdeigen i Mountain House-versjonen, og vi savner den ekte tomatsmaken. Retten er likevel smakfull og nøytral nok til å kunne glede massene.

Karakter: 4

STORFEGRYTE
-Merke: Adventure Food
-Vekt: 155 g
-Energi: 502 kcal
-Proteiner: 15 g
-Karbohydrater: 55 g
-Fett: 23 g
-Vann: 0,4 l
-Tid: 8 min
-Pris: 59

Kommentar:
En svært kompakt og melete rett. Trebarnsfar Terje mener dette minner mye om barnemat. Konsistensen kommer av tilsatt potetflak og stivelse, noe som gjør storfegryten riktig så mettende, men tung å røre ut. Gulasjkrydder og godt kjøtt gjør dette til en velsmakende rett. Her får du mye mat for penga.

Karakter: 4

BIFF SATAY
-Merke: Adventure Food
-Vekt: 135 g
-Energi: 526 kcal
-Proteiner: 16 g
-Karbohydrater: 90 g
-Fett: 14 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 10 min
-Veil pris: 59 kr

Kommentar:
Ventetiden er relativt lang, men dersom man venter på noe godt, venter man som kjent ikke forgjeves. Dette er en velsmakende og spennende kjøttrett med sataysaus og kajenne, som ikke skulle være for sterk for de minste. Fin konsistens og god ris, men vi trekker litt for terningkjøttet, som virker litt "billig".

Karakter: 5

STORFEGRYTE
-Merke: Real Turmat
-Vekt: 146 g
-Energi: 692 kcal
-Proteiner: 22 g
-Karbohydrater: 79 g
-Fett: 32 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 5 min
-Veil pris: 69 kr

Kommentar:
En mettende, velkrydret og smakfull gryte med god lukt og appetittlig konsistens. Paprika, sjampinjong og mye kjøtt gjør dette til en energirik vinner alle kan spise. For at risen ikke skal knase i munnen, anbefaler vi at man lar retten hvile litt lenger enn de anbefalte fem minuttene.

Karakter: 6

SPAGHETTI BOLOGNAISE
-Merke: Mountain House
-Vekt: 142 g
-Energi: 791 kcal
-Proteiner: 44,9 g
-Karbohydrater: 76,1 g
-Fett: 34,1 g
-Vann: 0,35 l
-Tid: 8-9 min
-Veil. pris: 69 kr

Kommentar:
Dette ble en favoritt blant testpanelet. Mye god kjøttdeig og fin tomatblanding gir en naturlig og god smak. Kryddermiksen av oregano, timian, basilikum og rosmarin trekker inntrykket opp. Høyt energinivå holder deg gående lenge, og innholdet gjør deg dessuten mett. Meget bra!

Karakter: 6

Produsenter:
Adventure Food, www.greatoutdoors.no
Mountain House, www.cirdan.no
Real Turmat, www.drytech.no

Tilpasset båtfolket

Lennart Hug eier og driver selskapet Great Outdoors, som står bak importen av Adventure Food i Norge. I dag har selskapet sikret seg rundt 25 prosent markedsandel innen frysetørret porsjonsmat, og selger produktene sine i kjeder som XXL, Intersport, G-sport og Sport1. Nederlenderen forteller om et eksplosivt, men også krevende marked.

- Utfordringen ligger i å fremstille mat som tilfredsstiller det markedet vi selger i. Maten vår er derfor forskjellig i Skandinavia og Mellom-Europa, for folk liker forskjellig konsistens og krydring i de ulike landene. Det viktigste er å lage gode, smakfulle og næringsrike produkter med riktig blanding av protein-, karbohydrat- og fettinnhold, forteller Lennart.

Adventure Food har også satset på nisjeprodukter uten gluten, laktose og andre allergifremkallende stoffer, og vil i fremtiden produsere flere vegetariske retter. Dessuten tenker produsenten på å nå flere kunder enn det tradisjonelle fjellfolket.

- Vi ser at frysetørret mat passer utmerket i båt, så det er bare et spørsmål om tid før vi også nærmer oss denne kundegruppen. Både matretter, næringsinnhold og forpakninger kan i fremtiden tilpasses båtfolket bedre, mener Lennart Hug.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning