Leie båt

Leie båt: Båtdrømmer til leie

Ved å leie båt kan drømmen om ferie i stor båt bli virkelig. Men vil du unngå fallgruvene, har du bare deg selv å stole på. Noen autorisasjonsordning for motorbåter finnes nemlig ikke.

Publisert Oppdatert

- De fleste problemene har handlet om at kundene har fått en ødelagt båt, og så ikke fått igjen pengene sine, sier Erik Brauner i Norboat.

Brauner kjenner flere tilfeller hvor båtentusiastiske nordmenn har leid katta i sekken, uten å få pengene tilbake. Eller hvor kunden ikke har fått noen båt i det hele tatt fordi utleiefirmaet har gått konkurs.

Derfor opprettet Norboat selv en autorisasjonsordning for båtutleiere. Men siden ordningen ble opprettet i 1994, er listen over autoriserte utleiere blitt stadig kortere. Flere er rett og slett blitt fratatt autorisasjonen.

Resultatet er at det pr. i dag finnes kun seks bedrifter i Norge med autorisasjon fra Norboat. Bare én av dem, Lunde Båt Charter AS utenfor Oslo, leier ut motorbåter. De har heller ikke mer enn to båter tilgjengelige for utlån.

Hva gjør man da? Må man bare lukke øynene og håpe på det beste? Nei, det finnes måter å beskytte seg mot utleiere med uedle hensikter. Vi viser deg hvordan du kan gå fram for å få en trivelig sommer i leid båt.

Utleiefirmaer - sikre, men dyre
Det sikreste er å gå til en offentlig registrert utleier. Disse firmaene er oppført i Brønnøysundregistrene, noe som iallfall gir en viss sikkerhet i forhold til firmaets seriøsitet. En fordel med disse firmaene er at båtene de leier ut er forholdsvis nye. Benytter du for eksempel Bergen Båtutleie, kan du få en splitter ny Viksund 310 St. Cruz til disposisjon. På andre siden av landet tilbyr Lunde Båt Charter AS utenfor Oslo Bavarias nye sportscruisere 32 og 37 Sport.

Noen av de største fordelene med slike offentlig registrerte bedrifter er at de ofte opererer med ordentlige leiekontrakter, egen forsikring og egne klientkontorer.

Men sikkerhet har sin pris. For å leie en 32 Sport hos Lunde Båt Charter AS i én uke i fellesferien, må du ut med 30 000 kroner, pluss et depositum på 25 000. På Vestlandet er det riktignok noe rimeligere; hos Bergen Båtutleie koster en 310 St. Cruz 17 000 kroner uka i fellesferien. Du har et visst prutningsmonn dersom du leier båt i flere uker. Antall utleiefirmaer som er offentlig registrerte er også begrenset, og båtene blir raskt leid bort.

Velg båt, så destinasjon

Én mulighet er å leie båt direkte fra privatperson. Slike båter finner du både i aviser, på nettet eller via lokale båtforeninger. En av fordelene med å leie privat er at utvalget er stort og at man ikke trenger å bestemme seg lang tid i forveien. Den aller største fordelen er imidlertid prisen. Den avgjøres i hovedsak av tre faktorer: Når du skal leie, hvor du skal leie og hva slags båt du skal leie.

Først må du finne ut hva slags båt du ønsker. Jan Hermansen i Norsk båt- og hytteutleie anbefaler å skaffe seg en båt med god plass:

- For en familie på fire ville jeg anbefalt en stor snekke eller en kabincruiser. De har gjerne ferdig oppredde sengeplasser for fire og dessuten forholdsvis godt med stuverom. Dette er ofte mangelvare når man skal bo i en båt i la oss si en uke, sier han.

Privatutleie? Husk kontrakt

Å leie privat krever noe mer forarbeid og mer kunnskap om båter enn dersom man leier fra et firma. Sørg for at både du og utleier skriver under på en ordentlig kontrakt. En standardkontrakt for leie av båt finner du på Forbrukerrådets nettside. Denne er ment å sikre begge parter. I tillegg til å inneholde personalia, leieperiode og leiesum, bør kontrakten spesifisere hvilken båt det dreier seg om.

En tilstandsrapport med informasjon om eventuelle feil og mangler hører også med, samt en garanti fra utleier om at båten har nødvendig utstyr som tauverk, dregg, redningsvester og brannslukningsapparat.

Alt dette bør man gå igjennom på befaring før kontrakten underskrives. Skulle båten mot formodning ikke være tilgjengelig på utleietidspunkt, bør man også ha definert en eventuell kompensasjon til leietaker. Sørg også for å få oppgitt en kontaktperson som kan treffes dersom for eksempel motoren bestemmer seg for å streike etter et par dager.

Det kanskje viktigste er å undersøke at båten er tilstrekkelig forsikret i leieperioden. Har du polisenummeret, kan du ringe forsikringsselskapet og sjekke hva slags utgifter du selv må regne dersom noe skulle skje.

Men kan du være sikker på at du faktisk får igjen pengene dine dersom båten skulle gå i stykker i utleieperioden? Dette spørsmålet er en av grunnene til at mange, etter at de har funnet båten de vil leie, benytter et såkalt formidlingsfirma.

- Vi formidler kontakt mellom kunde og utleier, tar oss av kontraktskriving og tar oss av oppgjøret på en sikker måte, forsikrer Jan Hermansen i formidlingsfirmaet Norsk båt- og hytteutleie.

De benytter blant annet en såkalt klientkonto; her står pengene trygt i leieperioden og blir først tilgjengelige for utleier etter at du har levert tilbake båten.

Danskebåten holder ikke
I jakten på leiebåten er det lett å la seg friste av de største flybridgebåtene. Her gjelder det å ikke overvurdere sine båtkunnskaper - ikke lei en båt du ikke er sikker på at du kan håndtere.

- Vi krever en viss maritim erfaring, både teoretisk og praktisk. Dessuten har vi et krav om at man har kjørt en tilsvarende båt tidligere, i dette tilfellet med fast aksel, og at man kan kart og navigasjon, informerer Dag Guttormsen hos Bergen Båtutleie.

Dersom du er usikker på forskjellen på styrbord og babord, betyr ikke det at du er forvist til landjorda for evig tid. Det finnes en rekke kurs for dem som ønsker å beherske båtlivet. Eksempelvis tilbyr Lunde Båt et kurs (én weekend, eller fire kvelder) til 5500 kroner:

- Der lærer man sjøveisregler, sjøvettregler, motorlære, navigering under fart og manøvrering. Ja, kort sagt hvordan båten og ikke minst en selv oppfører seg på sjøen, opplyser utleieansvarlig Jan Petter Meringsdal.

Båtleie på nett
  • www.bergenbaatutleie.no
  • www.nbh.no
  • www.batformidling.no
  • www.maritimutleie.no
  • www.utleie.grimen.com
  • www.finn.no
  • www.motorboat.no
  • www.vestfoldbatutleie.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning