Raymarines G-serie

Komplett trygghet

Raymarine er et av lokomotivene i den marine elektronikkverdenen. Nå har de toppserien i porteføljen klar, under navnet G-serie.

Foto: Haugen, Terje
Publisert Oppdatert

RAPALLO, ITALIA: Britiske Raymarines flunkende nye G-serie for de litt større båtene ble først vist fram for potensielle storkunder under båtustyrsmessa Mets i Amsterdam høsten 2007. Vi Menn Båt fikk være med på en av de første live-demonstrasjonene som ble holdt ikke lenge etter messa.

G-serien består hovedsakelig av løse komponenter à la hi-fi-tankegang. I Raymarines tilfelle snakker vi om en kraftig enhet med navnet GPM400 som tar seg av kartografi og håndtering av data fra ulike givere.

Videre er det selvstendige monitorer i ulike størrelser, henholdsvis 12", 15", 17" og 19". Akkurat dette representerer ikke noe nytt under solen, men brukervennligheten har til nå vært så som så.

Dette har Raymarine tatt på alvor, så langt vi kan se. De har gjort både menysystemer og kabelmerking mer forståelig for vanlige folk, men noe konfigurering og oppsett må nok fortsatt til.

I tillegg har Raymarine lagt ned mye ressurser i et heldigitalt radarsystem (HD Digital radar) som skiller seg fra de konvensjonelle med det vi opplever som en større detaljrikdom.

I praksis kunne vi notere oss at systemet tilsynelatende demper støyende ekko i trange farvann, og du blir i større grad i stand til å skille ut mindre objekter på vannet enn tidligere.

En annen viktig nyhet er at systemet kan bygges ut nærmest i det uendelige. Vårt demonstrasjonssystem besto grovt sett av tre GPM400 sammen med like mange 19-tommere. Oppsettet bestemmes av brukeren via en tredje hovedkomponent i systemet, tastaturet, som hovedsakelig består av numeriske taster og Raymarines egne spesielle.

Blant førsteinntrykkene noterer vi oss kjappe sidevisninger og imponerende grafikk, men også et fornuftig forhåndsdefinert radarbildeutseende står på menyen.

De tekniske ytelsene vil ikke Raymarine ut med, men den har i alle fall en innebygd harddisk uten bevegelige deler, på rundt 40 GB. Navionics-kartene kommer forhåndsinstallert.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning