Kledd for seilas

Her er årets båtmoter

Den maritime kolleksjonen er større enn noensinne. Vi har lyttet til erfarne båtfolk og fått los gjennom farvannet av behagelige klær og sko skreddersydd for livet på sjøen.

Publisert Oppdatert

Det er på dager med sjøsprøyt den gode seilerjakken virkelig blir satt pris på. Ikke bare verner den mot vinden, også vannet preller av.

På de mest avanserte modellene har du også lukking som gjør at du omtrent kan få full overspyling uten engang å kjenne fukt under jakka.

Design, materialkvalitet, pris og nivået av utstyr på jakke og sko varierer.

For å få en sikker seilas gjennom utstyrsleia har vi allierte oss med båtbyggere og seilere som har vært utaskjærs på dager med mye vær.

Her er et knippe jakker og sko beregnet for livet på blåmyra.

Seilas på dypt vann

HENRI LLOYD, HELLY HANSEN OG MUSTO: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
HENRI LLOYD, HELLY HANSEN OG MUSTO: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
REGATTA OFFSHORE: FOTO: Produsent
REGATTA OFFSHORE: FOTO: Produsent

- Tøff sak. Jeg har alltid hatt sansen for produktene til Henri Lloyd og synes jakka er behagelig å ha på, sier Magnus Kristiansen fra Kristiansand Bådsenter.

HL Ocean Pro JKT har alle de detaljersom forventes av bekledning beregnet for røffe farvann, inklusiv høy krage og drenering av lommer. Laget i solid Gore-Tex.

Nytt av året hette med sidevinduer, noe som gjør at du kan være rormann i storm og blest uten å miste oversikten. Leveres i fem størrelser fra S til XXL. Gul farge med dekorstriper.

Pris kr 7 700.-

- Veldig fin jakke, men til bruk i snekka er den nok litt i overkant eksklusiv, forklarer Åsmund Mathiassen fra Inter Trading.

Eieren av det tradisjonsrike båtbyggeriet på His kan skilte med ni ulike farkoster fra 22 til 30 fot.

Helly Hansen Ocean Racing Dry Top kommer i sju ulike størrelser fra XXS til XXL og er garanter tørr uansett hva værgudene finner på. Tre lag med hurtigtørkende materiale i Helly Tech som både er vanntett og pustende. Gummibelagt halsåpning og regulerbare mansjetter. Stor lomme på brystet. Brukes både av seilere på kappseilas rundt kloden og røffe skippere i hjemlige farvann.

Pris kr 7 000.-

- Musto er en gammel kjenning og jeg liker den høye kragen med fleece på innsiden, sier Edle Rennemo hos Lunde Båt.

Både som selger av Bavarias motorbåter og som erfaren kjølbåtseiler vet hun å sette pris på skikkelig kvalitet. Ifølge leverandøren er Musto MPX Offshore bestselgeren blant Gore-Tex jakkene.

To av de store lommene er drenert slik at vannet renner ut, og to lommer kan tettes slik at de også kan brukes for å varme opp hendene. Leveres med innvendig åpning for sikkerhetssele og justerbart feste for flytevest. Modeller i fire ulike farger og fem størrelser fra S til XXL.

Pris kr 5 600.-

Regatta Offshore Extreme er utstyrt med oppblåsbare flyteelementer i begge brystlommene. Jakka er derfor ikke bare et stilig seilerantrekk - den fungerer også som redningsplagg og er utstyrt med blant annet fløyte og refleks. Laget i en nyutviklet stoffkvalitet som er forsterket med Kevlar på armene. Leveres i gul farge med blå dekorstripe. Størrelse fra S til XXL. Pris kr 4000.-

Sail Racing fra Sverige kommer i år med seilerparkas for virkelig røff seiling. Materiale i solid Gore-Tex og ekstra beskyttelse i front og lommer for å hindre gjennomtrengning av vann. Størrelse fra XS til XXL. To fargevarianter. Pris kr 5000.-

Orca kommer også fra Sail Racing og dette er en svært lett jakke med stretch. Meget god passform og ifølge leverandør garanteres det at seileren holder seg tørr i all slags vær.

Pris kr 6 500.-

Funksjonell og fargerik

Den svenske produsenten Baltic leverer seilerjakke med samme egenskaper som en vanlig flytevest. Modellen Top Float kommer med et lett og tynt oppdriftsmateriale som gjør plagget komfortabelt å ha på. Foret krage, glidelås for ventilasjon under ermene og hette som kan brettes inn. Kommer i tre fargevarianter og fem størrelser.

BALTIC, 7OC OG MUSTO: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
BALTIC, 7OC OG MUSTO: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
HELLY HANSEN: FOTO: Produsent
HELLY HANSEN: FOTO: Produsent

Pris kr 1 880.-

7OC selges hos Maritim og er en vind og vannavvisende jakke som puster. Her er lommene fôret med fleece for å varme hendene. Godt utstyrt med reflekser og behagelig å ha på. Jakken leveres i fargekombinasjonen rød og blå. Hette med snøring i fluoriserende gul farge. Fire størrelser fra S til XL.

Pris kr 1 498.-

Mustos variant i mellomsegmentet har regulerbar hette og fleecefôret krage. Sprutsikker glidelås og dobbel borrelås i mansjettene for å forhindre inntrengning av vann. To fargevarianter og modeller fra S til XXL.

Pris kr 2 390.-

Helly Hansen Ripstop er ny av året og jakka er like velegnet på sjøen som til lands. Laget i vannavstøtende fleece men er nok mest velegnet som et varmende plagg under seilerjakka. Leveres i både dame og herremodell og et fargespekter som spenner fra svart til rosa.

Pris kr 1 200.-

Flytejakka fra Regatta er selvsagt vindtett og vannavvisende. Gir full bevegelsesfrihet samtidig som det innebygde flytematerialet gir diskret trygghet og beskyttelse mot nedkjøling i en nødssituasjon. Str. XS-XXL.

Kr 1 500.-

Oksøy crewjakke er en nyhet fra produsenten Stormberg som nå tilbyr turklær beregnet for maritime aktiviteter. Som seg hør og bør er jakka både vind- og vanntett med tapede sømmer. Foruten detaljer som hempe til dødmannsknapp, store felter med refleks og vanntette sømmer er både hals og lommer fôret med varmende fleece. Leveres i sort eller hvit farge og seks størrelser.

Pris kr 1 200.-

Seilas på fjorden

- Kjempebehagelig å ha på, sier Mathias Christensen.

Kolleksjonen Oslofjord fra Helly Hansen har hentet inspirasjon fra den norske båten Berge Viking som seilte Whitbread Around The World Race i 1981-82. Modellen Coastal Catalina har klassisk silhuett og kommer i flere fargekombinasjoner med retroinspirert stripe i brysthøyde.

HELLY HANSEN, BALTIC OG STORMBERG: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
HELLY HANSEN, BALTIC OG STORMBERG: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Pris kr 1 500.-

- Jeg har alltid hatt sansen for slike seilerjakker, forklarer Martin Vogth-Eriksen.

Baltic Top Float er her avbildet i sort farge. Tre ulike farger og størrelse fra S til XXL.

Pris kr 1 880.-

- Kul jakke, stilig farge, utbryter Martine Mccoleen.

Sammen med Martin og Mathias betjener hun standen til Vi Menn Båt på messa Sjøen for alle, og en skikkelig seilerjakke står høyt oppe på ønskelista.

Stormberg Pram er en prisgunstig serie velegnet til maritime aktiviteter. Vind og vanntett med tapede sømmer og fast hette. Tre fargekombinasjoner og størrelse fra XS til XXL.

Pris kr 1 000,-

Baltic Softshell kommer i vanntett stoff med hette, fleecefôret krage, tapede sømmer og glidelås med vannbeskyttede glidelåser. I tillegg har vesten mekanisme for å blåse opp flyteelementet i brystlommen noe som gjør at den også kan brukes som vanlig flytevest. Størrelse fra XS til XXL.

Pris kr 2 765.-

Kystnære farvann

- Jeg har vært fotomodell siden jeg var 11 år gammel, parerer Arne Skibsrud når han blir spurt om å sette seg ved roret i Skibsplast nyeste farkost.

Familiebedriften han leder sammen med sin bror er en av Norges eldste båtprodusenter.

Seilerjakka er hentet fra Sail Racing som er et nytt merke på det norske marked og takket være sprek design er seilklærne blitt lagt merke til.

SAIL RACING: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
SAIL RACING: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Pris kr 1 900.-

Sikkerhet i førersetet

- Regatta er en gammel kjenning og jeg er alltid interessert når leverandøren i nabolaget kommer med nyheter, forteller Ola Stavran.

Som representant for båtprodusenten ISY i Åndalsnes har han tilhold like i nærheten av Regatta i Ålesund.

Årets nyhet fra én av Europas ledende tilbydere av flyteplagg har fått navnet Coast 606 og er en fleecejakke fylt med mykt oppdriftsmateriale.

- Svært behagelig å ha på og jeg liker at den har et utseende som en vanlig fritidsjakke, fastslår Stavran.

REGATTA: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
REGATTA: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Farge: Marineblå. Størrelser fra XS til XXL.

Pris kr 1 400.-

Velkledd og beskyttet

- Utrolig lett materiale, behagelig å ha på. En utstyrsnyhet som matcher vår båtnyhet, sier en stolt Jonathan Dyrstad.

Vi treffer ham på akterdekket av Askeladden P80 Weekend, og jakka han har på seg har modellbetegnelse Henri Lloyd Octane Windstopper.

Ifølge produsenten har man ved hjelp av ny teknologi klart å framstille et pustende materiale som skal være fullstendig vindtett. Farge: Sort/grå. Størrelse fra XS til XXL.

Pris kr 2 000.-

Baltic Hamble er en vindtett vest som på ingen måte ligner på noe flyteplagg.

HENRI LLOYD OCTANE WINDSTOPPER: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
HENRI LLOYD OCTANE WINDSTOPPER: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
BALTIC HAMBLE: FOTO: Produsent
BALTIC HAMBLE: FOTO: Produsent

En gasspatron på innsiden av lommen sørger imidlertid for å aktivere flyteelementene straks man kommer i berøring med vann, så dermed får man det beste fra to verdener: Både stilig seilervest og funksjonell redningsvest. Størrelse fra XS til XL.

Pris kr 2 000.-

Skodd for seilas

Klassikeren Shorehike er tilbake i forbedret utgave. Mye brukt av jolleseilere, men også velegnet for andre typer vannsport.

Tykk såle gir et stabilt fotfeste på våte underlag og et hurtigtørkende og pustende materiale sørger for komforten. Leveres i rød og blå farge.

Pris kr 1 200.-

Dubarry Lahinch er av leverandøren karakterisert som teknisk sko beregnet for seiling og med god gripeevne på dekk. Ventilert og hurtigtørkende.

Pris kr 1 200.-

Den klassiske seilerskoen har i år fått en ansiktsløftning og modell Antibes er ifølge produsent Henri Lloyd designet som en sko beregnet for sportslig aktivitet.

HENRI LLOYD:
HENRI LLOYD:
DUBARRY:
DUBARRY:
SEBAGO:
SEBAGO:

Håndsydd i vannbestandig skinn og med tekstil såle på innsiden som kan tas ut for å sikre rask tørk.

Pris kr 1 300.-

Seilerstøvelen har holdt stand i motebildet siden 70-tallet og i år kommer Musto med en klassisk variant i naturlig gummi.

Støvelen har såle som sikrer godt grep på glatte skipsdekk. Finnes i fargene blå, gul, rød og hvit.

Pris kr 600.-

Henri Lloyds seilerstøvel i skinn har det imponerende navnet Ocean king waterproof boot og har to lag med materiale som beskytter mot inntrengning av vann.

Doble sømmer og innside med isolasjon som beskytter både mot varme og kulde.

Pris kr 2 500.-

Sebagos seilerstøvel Hankø Boots heter denne skinnstøvelen som lages med original Docksides såle og i vanntett skinn.

Dette er en uforet støvel med retro look som opprinnelig ble levert med norsk lær fra Aarnes fabrikker i Flekkefjord.

Skinnet er vanntett og holdbart men samtidig komfortabel og med god pusteevne. Motemessig er dette gjerne en støvel man ser råbarka seilere bruke sammen med slitte seiler shorts.

Pris kr 2 000.

Les også:

- Guide til flyteplagg

- Mer seiltøy til damene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen