Kombinasjonsferie

Med båt til hytte

Blir det for mange uker om bord i løpet av sommerferien? Da kan du bli landkrabbe en periode, som på idylliske Tjörn på Bohuslänkysten

UTLEIE: Fra hyttene på Skräddarberget har du godt utsyn over havet og skjærgården. Utleiehyttene til Shelters troner øverst på Skräddarberget i vakre Kyrkesund.
UTLEIE: Fra hyttene på Skräddarberget har du godt utsyn over havet og skjærgården. Utleiehyttene til Shelters troner øverst på Skräddarberget i vakre Kyrkesund. Foto: Terje Bjørnsen
Publisert Oppdatert

Selv om du har båt, betyr ikke det at hver eneste time av ferien må tilbringes om bord. Ikke minst om du har barn eller unge med deg på båtferien, kan noen dager eller en uke i land oppleves som en positiv avveksling. Mulighetene er mange både på norske- og svenskekysten.

Vi prøvde kombinasjonsferien på svenske Tjörn.

Det er Sveriges sjette største øy og kan by på mange aktiviteter om sommeren.

I tillegg ligger den midt i indrefileten av den sørlige delen av Bohuslänkysten. Det er ca. 20 nautiske mil fra Lysekil i nord, og ca. 5 nautiske mil fra Marstrand i sør. Avstandmessige representerer området et naturlig vendepunkt for mange nordmenn på sommerferie med båt på svenskekysten.

<br/> <small>Vis <a href="http://maps.google.no/maps/ms?msa=0&amp;hl=no&amp;ie=UTF8&amp;msid=101317574218570698620.00048cd21dee91ee1d6a3&amp;ll=58.0161,11.714859&amp;spn=0.278597,1.054001&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vi Menn Båt-havner</a> i et større kart</small> </p> </div>

Nimbus på hjemmebane

KJENT: Mollösund kjenner du igjen på vindmøllen og de mange båtene på skjærgårdscruising.
KJENT: Mollösund kjenner du igjen på vindmøllen og de mange båtene på skjærgårdscruising. Foto: Terje Bjørnsen

Vi jukser litt og har lånt en Nimbus 335 hos Nimbus Boats på Långedrag i Göteborg. Den komfortable halvplaneren gjør de 25 nautiske milene unna på rundt to timer, med innlagt sightseeing på de mange idylliske plassene i skjærgården på vei mot Kyrkesund ytterst på vestspissen av Tjörn. Som mange andre av de små samfunnene i området har også Kyrkesund sitt opphav i sildefisket på 17- og 1800-tallet.

Det smale sundet omkranses av velholdte småhus. Det er ca. 100 fastboende i Kyrkesund og 15 000 på Tjörn, et antall som fort dobles i sommerferien. Nimbusen klapper til kai nedenfor hytteområdet til Shelters (www.shelters.se) som ligger på toppen av Skräddarberget et par minutters gange fra stranden.

Fordelen er en flott utsikt over havet, Kyrkesund og skjærgården. Hyttene er moderne utformet og innredet, men med et tradisjonelt tilsnitt som gjør at de glir lett inn sammen med den øvrige bebyggelsen i Kyrkesund.

Store hytter

Enten du kommer sjø- eller landeveien, lider du ingen nød. Hyttene er på 170 kvadratmeter, og flere er utstyrt med innendørs svømmebasseng om ikke været og badetemperaturene ute skulle slå til. Fem soverom sørger for sengeplass for inntil 11 personer om man utnytter kapasiteten fullt ut.

Noe av det viktigste om man går i land for en periode er muligheten til å gjøre noe annet enn den vanlige uthavn- eller gjestehavnsaktiviteten. I samarbeid med lokale turist- og aktivitetsbedrifter kan Shelters skreddersy opplegg for deg og familien.

Som en avveksling til kosten og matlagingspliktene om bord kan du for eksempel spise på restauranten Magasinet der krovert Mats Nordström er kjent som en av de flinkeste i sitt fag i Sverige. Vil du heller nyte en gourmetmiddag i "egen" stue, er det også mulig med ulike kombinasjoner av sesong-, tema- eller vinmenyer.

Aktiviteter for alle

Er det behov for litt mer aktiv avkobling, er Tjörn kjent for sine gode golfmuligheter. Tjörns Golfklubb har en anerkjent 18-hulls bane og tilbyr golfpakker med inkludert lunsj. Det er også mulighet for skjærgårdssafari og rundturer med kjentmann, eller et adrenalinkick med RIB. Uansett hva du velger, er i alle fall området rundt Kyrkesund verdt en nærmere studie. Selv en hel dag med langsom oppdagelseskjøring i Nimbus 335 avslører bare en liten del av de mange skjærgårdsperlene.

Kärringön ligger et kvarters båttur nord for Kyrkesund og er et populært utfartssted.
Kärringön ligger et kvarters båttur nord for Kyrkesund og er et populært utfartssted. Foto: Terje Bjørnsen

Ute på Käringön litt nord for Kyrkesund er det populær havn og en godt besøkt kro som egner seg både til en lang lunsj eller sen middag. Mollösund er ytterst livlig på sommeren og et av stedene som tydeligvis "alle" skal innom på solskinnsdager. Rett på utsiden av Kyrkesund er det fine muligheter i området rundt Härön, og tar du den korte turen i retning Marstrands mange utesteder og severdigheter, ligger Klädesholmen og Åstol som morsomme stoppesteder underveis.

GOD PLASS: En turbåt som Nimbus 335 har god plass på bryggen i Kyrkesund.
GOD PLASS: En turbåt som Nimbus 335 har god plass på bryggen i Kyrkesund. Foto: Terje Bjørnsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen