Gjestehavner fra Mandal til Farsund

Sørlandet satt på spissen

Der Sørlandet og Vestlandet møtes finner vi i øst Mandal og Farsund i vest med Lindesnes i midten. Vi legger ut for å utforske livet i de obligatoriske gjestehavnene.

TRIVELIG: Noe av det triveligste med å være på ekspedisjon er å møte alle de gjestfrie mandalittene. Her i Mandal sentrum.
TRIVELIG: Noe av det triveligste med å være på ekspedisjon er å møte alle de gjestfrie mandalittene. Her i Mandal sentrum. Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert
IDYLL: Her i Mandal er mye idyllisk og tilrettelagt skjærgård, og du skal lete lenge etter tilsvarende.
IDYLL: Her i Mandal er mye idyllisk og tilrettelagt skjærgård, og du skal lete lenge etter tilsvarende. Foto: Terje Haugen

Setter du kursen mot Vestlandet, legger du det forfatteren Vilhelm Krag i Morgenbladet i 1902 døpte Sørlandet bak deg. Da har du kanskje allerede har fått med deg flotte sørlandshavner som Risør, Arendal, Grimstad og Kristiansand. Men mange snur her og går glipp av Mandal, runding av Lindesnes eller Spangereidkanalen og til sist Farsund. Det skal vi gjøre noe med nå.

Eventyrlig

Sommerferien er ikke langt unna i det jeg og kollega Frederik kaster tampene i Kristiansand for å cruise vår reportasjebåt Galeon 340 de 40 nautiske milene til første havn Mandal. Til loggboka meddeles det her det at det er merkelig nok ikke spesielt mye godtfolk å se ute i leia. Området fra Kristiansand til Lindesnes blir jo stadig vekk omtalt som et virkelig eventyrlig område å oppleve i båt når været er maks og tankene fulle. Dette kan vi også uten videre gå gode for. Men også etter "Neset" venter det et minst like spennende turområde.

Skillet

Rent mentalt opplever vi skillet mellom Sør- og Vestlandet mest ved Kristiansand, hvor vi naturligvis da kastet loss i tråd med ekspedisjonenes formål som er å gå vestover. Fra gammelt av ble jo det nåværende Sørlandet regnet til Vestlandet. Men apropos skiller så er det kanskje besnærende si Lindesnes om vi ser på kartet. Arve Johannnessens standardlektyre for båtfolk, «Kysten vår», avslutter også ved Lindesnes. Kan det være årsaken til at få velger å våge seg videre?

Turplanleggere

Viktige og kjekke kilder for å planlegge turer områdets mange uthavner fra Mandal til Farsund finner du enklest i Redningsselskapets «Ferie &Fritidshavner», 5. utgave. Standardverket «Den norske los», bind 2B. Hovedkart nr. 10 og 11, samt båtsportskartene i D- og E-serien hører også med til turen.

Les også:

Her er Sørlandets beste havner

Havneguide til Oslofjorden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning