Gotland

Gotland: Landlov i fortiden

I Gotlands hovedstad, Visby, opplevde vi en av verdens best bevarte middelalderbyer.

Publisert Oppdatert

Det er alltid en spesiell følelse å miste land av syne. I en relativt liten daycruiser, og med kun en enkel dieselmotor jobbende der bak, sniker en følelse av ensomhet seg på - av å være overlatt til naturkreftene.

Det er halvannen time siden vi forlot den svenske østkysten og fastlandet. Kartplotteren forteller at vi bare er snaut halvveis til neste havn. Været er heldigvis godt, og i skumringen får himmelen snart havets dype blåfarge, før horisonten gradvis fordufter i det fjerne.

Vi ratter oss fram mellom meterhøye, hvite bølgetopper. Crownline 250 jobber taktfast i den stadig grovere sjøen. Men snart skimter vi det blinkende lyset fra fyrlykta ved Visby havn. Den er vårt eneste holdepunkt til vi bare har noen få nautiske mil igjen; da stiger Gotlands flate og mørke kyststripe gradvis opp fra havet. Minutter senere planer vi oss inn bak den store moloen og inn i indre havn. Et stykke av Østersjøen er unnagjort - og vi er en spennende naturopplevelse rikere.

Inntrykket vi får ved ankomsten til Visby er nok ikke helt ulik det de sjøreisende handelsmennene fikk da de gled inn i havna i middelalderen. I hvert fall dersom vi ser bort fra det store antallet lystbåter i plast, for ikke å glemme stockholmsfergen, som møter oss her inne. Som i tidligere tider ruver høye kirkespir over skarpe tak og grå steinbygninger i gamlebyen, som i tråd med gammel byggeskikk ligger tett på havna. At Visby er noe helt for seg selv, er det liten tvil om.

Alltid trivelig

Havna i Visby er full av liv i sommermånedene. Mange lar seg slett ikke skremme av de rundt 80 nautiske milene med åpent hav fra stockholmskjærgården og hit. Gutta i nabobåten, en liten 22-fots seilbåt, har hatt en tøff seilas, og er ikke sikre på hvor lang tid de har brukt. Men at besøket er verdt strabasene, er de ikke i tvil om.

- Jeg seiler til Visby hvert år, forteller kaptein Johan, og legger ikke skjul på at det friske utelivet er en vesentlig del av grunnen. - På Gotland er det alltid riktig trivelig. Stemningen er god, og alle er her for å ha kul!

Det blir imidlertid ikke noen høy partyfaktor på oss i kveld. Etter en obligatorisk ankerdram og en liten matbit, går fire trøtte sjeler og legger seg. Vi sovner inn til suset av sommervind, latter og musikk.

800 år tilbake

Også den påfølgende dagen er værgudene snille, og etter en lengre frokost inntar vi byen. Smale, brosteinlagte gater leder oss inn i en annen tidsepoke.

Hadde det ikke vært for enkelte butikkskilt, og en og annen forstyrrende bil, ville vi trodd vi hadde våknet opp 800 år tilbake i tid. Så står da også Visby oppført på UNESCO's verdensarvliste. Byen har rekordmange fredede kirke- og klosterruiner, og hver lille byggestein i den pittoreske gamlebyen ser ut til å bære på en fortelling. Det gjør Visby til et eldorado for historieinteresserte.

Gotlendinger vet dessuten å spille på sin historie - noe de fleste butikker bærer preg av. På Stora torget - som alltid har vært byens markedsplass - selges middelalderinspirerte suvenirer, og dersom man ønsker seg mat og stemning fra Visbys høytidsdager, kan flere restauranter levere varene.

Et besøk ved det historiske museet, Gotlands Fornsal, er obligatorisk. For ikke å glemme en spasertur langs bymuren, eller Ringmuren, som ble bygd på slutten av 1200-tallet. Fra et av tårnene på det 3,5 km lange forsvarsverket får vi en fantastisk utsikt over byen og havet. De små bolighusene langs østveggen under oss er bygd både i stein og tre, og vakre roser pryder de fleste små hager. De liker å ha det pent rundt seg, gotlendingene.

Slaktet bøndene

Men hva var egentlig bakgrunnen for oppføringen av denne bymuren, som ikke er blant de mest beskjedne vi har sett? Vår guide for dagen, historikeren Dick Wase, har forklaringen.

- Visby var en av verdens mest velstående handelssteder i middelalderen. Gotlands sentrale posisjon i Østersjøen, kombinert med befolkningens kremmerånd, skapte ufattelige rikdommer i bykassen. Disse måtte beskyttes både mot krigerske nabokonger og vikarierende røverbander, forteller Wase, og ramser opp en rekke beleiringer opp igjennom historien.

Visbyborgerne var dessuten også bekymret for bøndene på Gotland, som trolig med rette mente at de ikke fikk en stor nok del av kaka.

Men til tross for et solid forsvarsverk, gikk det ikke alltid visbyborgernes vei. Flere ganger måtte de kjøpe seg ut av ubehageligheter. Et eksempel er danskekongen Waldemar Atterdags beleiring og inntog 27. juli 1361, en av de mørkeste dagene i Gotlands historie. På sletten ved den søndre bymuren ble over 1800 bønder, de fleste bare unggutter, slaktet av Atterdags overlegne kavaleri.

- Da bøndene prøvde å søke dekning innenfor bymurene, stengte borgerne dem ute, sier Wase. - Og da hele bondehæren omsider var knust, sto borgerne på murene og forhandlet seg ut av knipen. Det ble dyrt, men byen ble i det minste skånet.

Hansaby

Gotlendingenes rikdom skyldtes først og fremst deres handelsmonopol i Østersjøen. Reisende kjøpmenn byttet bivoks (som ble benyttet som lys) mot russiske pelsvarer i nord, som de igjen solgte dyrt lenger sør på kontinentet. Varene ble fraktet i kogger, middelalderens svar på supertankeren.

Den lukrative handelen gikk ikke upåaktet hen, og rundt 1140 kom de tyske hanseatene på banen.

- Hanseatene bosatte seg i Visby og giftet seg inn i de gotlandske familiene. Dermed satte de sitt preg på liv og handel i byen i flere århundrer, noe man fortsatt ser tydelige spor av i arkitektur, gatenavn og familienavn, forteller Wase.

Men også nordmenn hadde kontakt med datidens skatteparadis og "millionby". Handelsmenn kom til Visby fra hansabyen Bergen med blant annet fisk, og brakte tilbake varer fra fjerne himmelstrøk.

Fortsatt begravd

Av tingene Gotland er kjent for, er vel de mange nedgravde skattene på øya noe av det mest spennende. Før bankhvelvenes tid var det ikke uvanlig å oppbevare ting under noen meter med jord, og som nevnt hadde gotlendingene mye å gjemme unna.

Flere titalls skatter bestående av alt fra arabiske gullmynter til bronsesmykker og våpen har blitt funnet på Gotland - noen datert helt tilbake til romersk bronsealder - og flere av dem er i dag utstilt i Gotlands Fornsal, midt i Visby.

Men de utallige sagnene om tapte skatter tyder på at mange av dem fortsatt ligger begravd rundt om på denne vakre øya i Østersjøen, så husk metalldetektor og spade!

Ferieøya Gotland
  • Å ta seg til Gotland fra det svenske fastlandet kan være en krevende seilas, men turen er selvsagt ikke uoverkommelig for sjøvante. Vår reise gikk fra østenden av Göta kanal mot Visby, som er den korteste distansen fra fastlandet.
  • Av sikkerhetmessige grunner bør nødbluss og VHF være med om bord, i tillegg til verktøy.
  • Skipstrafikken er stor, så ta dine forholdsregler.
  • Gotland og Visby har en rekke sommeraktiviteter på menyen - så som riding, sykling, golf, dykking, teater, musikk og kunstutstillinger.
  • www.gotland.info.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning