Gigant fra nord
Skorgenes går motstrøms og lanserer kompromissløs drømmebåt.
Mens trenden i båtbransjen er nye overbygg på eksisterende skrog går Skorgenes sin egen led med nye Nordic Rover 43, hvor det skiltes med helt ny skute fra kjøl til topplanterne. Denne troner dermed høyt blant de mange førsteinntrykkene vi fikk med oss fra båtmessen i Göteborg nylig, hvor 43-en hadde sin verdenspremiere.
Gjennomtenkt
Her er det lett å ty til floskler som at det ikke er spart på noe om bord, men det blir ikke helt riktig - selv om det ser flott ut. Om bord dominerer heller gjennomtenkte og nye løsninger, som for eksempel den solide sittegruppa i baugen. Her har båtbyggeren enkelt og greit startet med blanke ark, men like vel med solide røtter i norsk båtbruk.
- Ha selv
- Det begynte med at jeg ville bygge en båt som jeg kunne tenke meg å ha selv, og da ble resultatet slik vi ser det her, sier konstruktør og båtbygger Roar Strømsnes i Skorgenes.
Han forteller videre at de tidligere har bygget flybridgebåtene sine i stor grad basert på kundens ønsker, og resultatet har blitt deretter, i en positiv forstand. Men Nordic Rover 43 startet på en litt annen måte.
Båt for eldre
- Det rare er å se hvor mange som faktisk har behov for en slik båt. Det er flere og flere som nå har problemer med for eksempel å komme seg rundt på tradisjonelle skandekk, og dermed ser seg nødt til å kutte ut båtbruket. Det ser vi alle fall på messa her, sier Strømsnes og synes at båten har fått en utrolig god mottagelse på messa, enkelt og greit.
Om vi skal dømme ut fra køen om bord kan vi i alle fall slå fast at det var mange som ville se.
Krymper kanskje

En krympet utgave kan kanskje komme på tale, med han understreker at mange av løsningene om bord ikke lar seg enkelt nedskalere.

Vi kan så langt ikke se at det er noen direkte konkurrerende båter her i andre størrelser heller, så det blir trolig ikke med det første - selv om det ikke utelukkes.
Lette å bevege seg
Etter en tur om bord er det lett å gå god for at styrbord skandekk faktisk er svært breit.
- Og det helt bevisst med tanke på framkommelighet, forklarer Strømsnes.
Hytta har dermed kommet off-center. Tanken er nemlig også at den kan leveres som yrkesbåt, uten større modifikasjonsbehov.
Rolig i sjøen
Videre skal båten kunne by på en relativt myk gange. Dette henger sammen med at baugen har fått spesiell fokus, med tanke på hvordan den skal være i sjøen.
En typisk flybridgebåt fra den kanten har for eksempel en litt bredere baug for å håndtere vekten, men den er ikke så myk i sjøen.

Skroget skal ellers holde 36 millimeters tykkelse, med Devold-matter i strukturen (brukes også i vindmøller). Rutene er limt, noe som gjør hytta stiv og utskifting enkelt.
Her bruker det også et egenutviklet patent med laminerte ruter som ikke skal kunne splintres.
Praktisk
Om bord er solide køyeplasser og ditto toalettløsning forut i tillegg til solide langsgående stikkabiner babord akter. Eget toalett hører med her også.
Selve salongen byr på usedvanlig god sikt og framkommelighet. En helt nyutviklet styreposisjon gjør både stående og sittende kjøring enkelt: Her kan du dra med deg hele dashbordet om du vil.

Både akterdekket og den spesielle løsningen forut byr på mye godt dekksareal.
Framdriften går via konvensjonelle akslinger og V-gir.
Tekniske data:
- Lengde: 12.95 m
- Bredde: 3,98 m
- Drivstoffkapasitet: 1 200 l
- Ferskvann: 400 l
- Deplasement: 11 000 kg
- Motor: 2x450 hk
- Pris, fra ca.: 4,5 mill. kr
- www.skorgenes.no
