Blått Hav 2010

Dette er fremtidens snekke

En snekke var blant vinnerne da miljøprisen Blått Hav ble delt ut under "Sjøen for alle"-messen på Lillestrøm.

Polar 22 fikk Blått Hav-prisen, som ble delt ut under ""Sjøen for alle""-messen på Lillestrøm.
Polar 22 fikk Blått Hav-prisen, som ble delt ut under ""Sjøen for alle""-messen på Lillestrøm.
Publisert Oppdatert

Miljøprisen Blått Hav har fått fire nye vinnere, Polar 20 Elektro, Kebony ASA, Skjærgårdstjenesten og miljøstiftelsen FEE Norway mottar i dag hver sin Blått Hav miljøpris under "Sjøen for alle"-messen på Lillestrøm.

Det blir for andre gang at miljøprisen Blått Hav blir ut under den maritime "Sjøen for alle"-messen i Norges Varemesse på Lillestrøm. Overrekkelsen er ledet av leder for miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge, og adm.dir. i Norges Båtbransjeforbund, Erlend Prytz.

Blått Hav er en miljøpris til fremme for et bærekraftig båtliv og maritimt miljø, og deles ut som en hedersbevisning for godt gjennomført miljøarbeid i fire kategorier.

Prisen er innstiftet av magasinet Vi Menn Båt og nettstedet Klikk.no Båt, i samarbeid med Norges Båtbransjeforbund, NORBOAT .

Vinnerne av Blått Hav 2010:

Polar 20 Elektro

1. Båter og/eller båtbyggere som viser engasjement og konkret utvikling innen miljøvennlige produkter eller produksjonsmetoder.

Kebony ASA

2. Marineprodukter av alle kategorier som er miljøvennlige og har et potensial for å oppnå utbredt anvendelse.

Skjærgårdstjenesten

3. Tjenesteytende virksomheter som bidrar til å dempe negative miljøeffekter av båtliv.

Stiftelsen Foundation for Environmental Education Norway (FEE Norway)

4. Holdningsskapende virksomhet - enkeltpersoner, foreninger eller andre som aktivt og effektivt promoterer miljøvennlig båtliv.

Frederic Hauge fra miljøstiftelsen Bellona (t. v.) tok turen om bord i Polar 20 Elektro, vinneren av årets Blått Hav-pris.
Frederic Hauge fra miljøstiftelsen Bellona (t. v.) tok turen om bord i Polar 20 Elektro, vinneren av årets Blått Hav-pris. Foto: Terje Haugen

Voksende engasjement

Vinneren av båtklassen, Polar 20 Elektro, er en båt med en 2,2 kW elektromotor som gir null utslipp og som er stillegående. Båten er et attraktivt alternativ på dagens marked og er et eksempel på at man kan tenke miljø og innovasjon også med eldre båter.

Kebony er et troverdig alternativ til tropisk trevirke for bruk i båt, og har rukket å bli en favoritt blant nordiske båtbyggere. Miljømessig er Kebony en vinner fordi det benyttes bioavfall i produksjonsprosessen, og fordi trevirke som furu, bøk og lønn er bærekraftige og kortreiste tresorter.

Ildsjeler

Siden starten i 1992 har de mange lokale ildsjelene i Skjærgårdstjenesten ryddet søppel, ivaretatt tilsynsoppgaver i naturreservat og bidratt med informasjon til båtfolket slik at vi alle kan ferdes trygt og komfortabelt i skjærgården. Skjærgårdstjenesten har en stor flåte og mannskap med kompetanse til å utføre oppgavene som skal gjøres av renovasjon, vedlikehold og skjøtsel av de offentlig eide friluftsområder langs kysten. Skjærgårdstjenesten er en verdig vinner for sitt kontinuerlige og viktige arbeid for miljøet.

FEE Norway tildeles Blått Hav prisen for fortjenestefullt arbeid med miljøsertifisering av strender og marinaer. Ordningen Blått flagg-sertifisering innebærer at marinaer og strender må dokumentere høy standard på miljø, sikkerhet, service og vannkvalitet. FEE har avdelinger i 49 land, og i 2010 er det 11 norske strender og marinaer som kan heise det internasjonalt kjente miljøflagget. I tillegg til arbeidet med miljøsertifisering av strender og marinaer har FEE også et eget flagg for båteiere som tar miljøutfordringene på alvor. FEE Norway tildeles prisen for sitt arbeid med å gjøre Norge til et renere land for friluftselskere både til lands og til vanns.

Blått Hav-juryen består av følgende personer: Prosjektleder i NORBOAT, Dag Liseth; frilansjournalist Vi Menn Båt, Bengt-Erik Iversen; frilansjournalist Vi Menn Båt, Arne Otto Iversen, og journalist i HM-motor, Frederik Finnes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning