Bénéteau runder 95 år:

Det beste fra begge verdener

Franske Bénéteau er et av Europas ledende fritidsbåtverft. De har alltid vært mest kjent for sine seilbåter, men vil fremover satse hardt på motorbåter, og deres aller største forhandler er norske Normar.

Publisert Oppdatert

I år kan det franske verftet Bénéteau se tilbake på hele 95 år med sammenhengende båtproduksjon. Egentlig er det hele 123 år siden de første fiskebåtene i tre med motor og seil skled ut fra naustet til Benjamin Bénéteau i 1884 ved Croix-de-Vie på Frankrikes vestkyst. Men det var først i 1912 at de første ordentlige fiskebåtene var klare for datidens form for masseproduksjon.

Det er først på midten av 60-tallet at fritidsbåten virkelig blir løftet fram på den store bølgen av glassfiberbåter. Den gangen var det Benjamins barnebarn, Annette Bénéteau Roux, og broren, André Bénéteau som sto for bragden. Madame Roux sitter fortsatt med styringen for verftet som i dag teller vel 2500 ansatte.

I dag er verftet blant de største i verden. Det har fem fabrikker i Vendée-regionen i Frankrike ved atlanterhavskysten, og én i Marion i Sør-Carolina.

Nye teknologier introduseres kontinuerlig, og i dag brukes både vakuumstøping i flere varianter i tillegg til tradisjonell håndopplegging. Verftet har også egen trevarefabrikk med 250 ansatte som kun jobber med alt av trevirke til hele konsernet.

I mange år har de hovedsakelig laget seilbåter - Flétan i 1965, First 30 i 1977, Océanis 350 i 1986, Figaro i 1989 og til sist Cyclades i 2005, for å nevne de viktigste. Men de siste fem årene har de satset stadig mer på motorbåter, med Monte Carlo-seriens 27-, 32- og 37-fotere som ferskeste eksempler, sammen med en splitter ny 52-foter i Swift Trawler-serien.

Norske Normar i Son kan smykke seg med tittelen verdens største Bénéteau-forhandler, Frankrike inkludert! Suzuki-importør Erling Sande AS tar seg av importen av alle båtene med påhengsmotor.

- Normar har faktisk holdt seg størst de to siste årene, forteller Knut Anders Johansen i Normar.

Og salgssjef Morten Herregården ser lyst på fremtiden:
- Det er grunn til å tro at også neste år blir minst like bra, sier han.

Han forteller videre at de satser hardt på motorbåtene fra Bénéteau, noe som blant annet skal synliggjøres med både ny monterings- og utstillingshall i tillegg til de nåværende 1000 kvadratmeter.

Bénéteaus salgssjef for Nord-Europa, Hayo Vreeswijk, er naturlig nok svært fonøyd med dette:

- Vi er svært glade for Normars gode resultater, sier Vreeswijk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning