Dataspill i båt

Dataspill i båt: Hent skiene, kjære

Regnet høljer ned, det skummer hvitt på toppene og båten blir liggende til kai et ekstra døgn. Hva i all verden skal man da finne på i en 20-fots båt?

Publisert Oppdatert

Ja, vi vet det. Båtliv handler om å være ute i friluft. Om sjølukt i nesa, vind i håret og solkrem i ansiktet. Men av og til (!) er ikke naturen helt enig - iallfall ikke i det med solkremen. Som i dag. Sjøen er grå, vinden uler, og det regner sidelengs. Med andre ord en dag man egentlig bare vil bli ferdig med, særlig hvis man har unger om bord. Bøkene og avisene har man lest ferdig, og været letter først i morgen. Så hva skal man da finne på?

Jo, du henter slalåmskiene og setter utfor den villeste offpist-løypa. Eller fisker fram basketballen og spiller noen runder mot de beste NBA-stjernene i USA. Alt som skal til er en moderne kartplotter, en liten sort boks og noen ekstra kabler.

Hæ? Tenker du kanskje. Er gutta i Vi Menn Båt egentlig bare en gjeng med sofagriser? Nei, vi er ikke det, og jeg var da også skeptisk i utgangspunktet. Dataspill har liksom ikke noe i en båt å gjøre. Men hiv fordommene over bord og vær med på forsøket.

Du trenger ikke all verdens utstyr. Hvis ungene har en PlayStation2, Nintendo GameCube eller en Xbox trenger du bare et par overganger fra Clas Ohlson. Pluss en moderne kartplotter med en eller flere videoinnganger.

Flere produsenter har det siste året lansert multifunksjonsnettverk, altså kartplotterskjermer som også styrer og overvåker ekkolodd, radar og overvåkningskameraer. Disse har S-videoinngangen du trenger for å kunne bruke skjermen til dataspill.

Vår Skibsplast 675 er utstyrt med Raymarines E80, en av flere multifunksjonsskjermer på markedet. Av annet utstyr har vi med en mini-PlayStation2, strømkabel, TV-kabel, høretelefoner og to billige overganger - én av typen jack BNC, den andre med to jack-innganger i den éne enden og én i den andre. I tillegg har vi skaffet oss et par av de nyeste, mest populære dataspillene på markedet.

Hva gjør man så? Jo, du tar de tre pluggene som vanligvis går inn i TV'en din og plugger den ene inn i én av videoinngangene til skjermen. De to andre kobles til stereoanlegget i båten din, eller til et sett høretelefoner hvis du vil skåne medpassasjerene dine. Så er det bare å koble spillmaskina til strømmen, og moroa kan begynne.

Snø til sjøs

Vi trykker på play, og en høy fyr med basketball dukker opp på skjermen hvor vi vanligvis bare glaner på vann, øyer, skjær og fyrlykter. Første spill ut er basketspillet NBA Live 2006.

Bildet på den 8,5-tommers store skjermen er i 16:9-format. Ikke noen kjempeskjerm akkurat, men med en oppløsning på 640x480 piksler er bildene mer enn skarpe nok til å få med seg de aller fleste detaljer. Skjermen er litt mørk i utgangspunktet, men lar seg lett justere. Jeg tipper ned rattet, slik at det ikke står i veien, og kampen er i gang.

Å spille basketball i en liten gyngende båt med regnet plaskende på ruta er kanskje det særeste og minst maritime jeg noensinne har gjort i en båt. Og også noe av det morsomste.

Etter en drøy time med lange trepoengsskudd, vågale pasninger og urealistiske, men morsomme dunk'er, kan vi fornøyd konstatere at kartplotteren har bestått første del av testen - uten hakking eller gale proporsjoner. Det er på tide å rive seg løs og bla seg videre i spillbunken.

Surrealismen hersker videre idet vi gir oss hen til nok en aktivitet man ikke forbinder med sjøliv: Snowboard. SSX On Tour er et av de nyeste snowboard- og alpinspillene på markedet. Grafikken er svært god, også på 8,5 tommer, og man får fin fartsfølelse nedover de snøkledde bakkene.

Jeg lar meg rive med og forsvinner inn i en verden av hasardiøse hopp, leken løssnø og truende trær. Regnet pisker mot ruta, båten gynger fra side til side, og jeg gynger med. Etter en stund begynner jeg å føle meg litt uvel, og må ut for å trekke litt luft. Å stå på ski i båt er tydeligvis ikke noe for sarte mager.

Kjekt å ha?

Nå er det selvsagt ikke alle som har kartplottere med videoinngang. Å skifte ut kartplotteren for å spille dataspill om bord er vel ikke særlig aktuelt. Da kan man like godt kjøpe en bærbar spillkonsoll av typen PlayStation Portable eller Nintendo DS.

Men stadig flere og flere leverandører har, eller går med planer om å få, kartplottere som del av et multifunksjonsnettverk, med videokameraer inkludert. Har du planer om å kjøpe et nytt system i båten, kan dette være verd å ta en titt på. I hvert fall hvis du allerede har en spillmaskin og flere spill hjemme.

Når regnet høljer ned og du drar fram spillmaskinen, skal du se at du blir helten i familien. Så får du heller pakke den langt vekk når sola titter fram igjen.

Noen alternativer

Raymarine har sin såkalte E-serie med videoinngang som kan brukes til dataspill. Man kan her velge mellom E80 og E120, begge med valgfritt 4:3- eller 16:9-format. De to koster henholdsvis 30 625 og 43 563 kroner, pluss 3688 kroner for GPS. E80 har en 8,5-tommers VGA-skjerm med 640x480 piksler oppløsning. Den noe større E120 har SVGA-skjerm med oppløsning på 800x600.

Furuno har også skjermer med videoinngang. Den rimeligste varianten er GD 1920 c til 24 000 kroner. Skjermen er av typen SXGA og har en oppløsning på 480x640 og format 4:3.

Simrad har til dags dato ingen skjermer til fritidsbåtbruk med slik videoinngang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning