Bruktbåt: Buster XL

Robust og kjøreglad

Buster XL er en bra bruktbåt med et godt utvalg i markedet. Med fire-takts utenbordsmotor holder kostnadene seg lave.

LETT: Auminium er et lett og sterkt byggemateriale, og Buster er en av veteranene innen alubåter.
LETT: Auminium er et lett og sterkt byggemateriale, og Buster er en av veteranene innen alubåter. Foto: Terje Bjørnsen
Publisert Oppdatert

Bruktfakta

Markedet: Det er et bredt utvalg av Buster XL på markedet.

Pris: Ca. 150-240 000 kroner.

Motor: 80-115 hk

Årsmodeller: 2000-2008

Pluss: Robust, gode sjøegenskaper, praktisk innredning.

Minus: Ikke like lun som en glassfiberbåt,vær obs på røff bruk.

Produsent: www.yamaha-motor.no

Buster XL har vært lenge på markedet, og kommet i flere versjoner opp gjennom årene. Da vi kjørte den nye versjonen i 2005, var vi godt fornøyd med endringene. Den nye Buster XL fikk nemlig forbedringer på interiør og skrog.

Relativt stor dørk og vedlikeholdsvennlig interiør gjør Buster XL til en mer bruksvennlig båt enn en del andre skjærgårdsjeeper. Konsollen av plast har et stort og praktisk dashbord med eget rom for kart. Instrumentene står loddrett og er lett å lese av, og både ratt og gasspak et riktig plassert.

Når Buster også har åpnet konsollene for å bedre beinplassen, er sittekomforten nesten optimal. Førerstolene i ABS-plast trekker imidlertid noe ned med utilstrekkelig sidestøtte og litt slarkete feste. Noen vil savne en dør mellom konsollene.

Akterbenken gir sitteplasser til tre voksne og har en egen, praktisk lomme slik at kalesjen lett kan legges bakover og stuves bort. Når det gjelder stuveplass for bagasje er ikke Buster noen vinner, men XL skal likevel få pluss for åpen konsoll som gir tilstrekkelig plass til bagasje foran fotskammelen.

ENKELT: Dashbordet på tidligere Buster XL-årganger er sparansk, men materialene er slitesterke.
ENKELT: Dashbordet på tidligere Buster XL-årganger er sparansk, men materialene er slitesterke. Foto: Terje Bjørnsen

Fin med 100 hk

Aluminiumsbåter har tradisjonelt sett vært både støyende og uforutsigbare i sjøen, men nye XL bekrefter en gang for alle at denne tiden er forbi. Båten har et noe skarpere skrog enn forgjengeren, og trives kort fortalt bedre i sjøen.

Med en Yamaha 100 hk på hekken logget vi over 36 knop, en hastighet båten mestrer bra. Den sportslige og litt "m acho" imagen innfris. Sitter man to på førersiden i Buster, kan man lett få vannet opp på ripa bare svingen er krapp nok.

At Buster har utstyrt båten med solide rekker, er således ikke ubegrunnet. Men Buster XL er uansett balansert og stor nok til å utgjøre en fin familiebåt, bare man har orden på ungeflokken om bord.

Tekniske data

Lengde: 5,60 m

Bredde: 2,17 m

Vekt: 575 kg

Maks motor: 115 hk

Antall personer: 7

Toppfart (m/100 hk): 36,4 knop

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning