Bénéteau Antarès 7

Mye båt for pengene

God plass og allsidig bruksområde er ingen vanlig kombinasjon når det gjelder båter på rundt åtte meter, men her har franskmennene fått det til.

Publisert Oppdatert

Konsept

Som navnet tilsier, føyer Bénéteau Antarès 7 seg midt inn i rekken av de øvrige Antarès-modellene, hvor nærmeste variant er en fiskerigget 700. Bénéteau Antarès 7 oppleves som en praktisk bakveggsbåt med helårsegenskaper.

Sjøegenskaper: 4

Med denne halvplaneren kan du i grunnen velge den farten du vil, inntil du runder 15 knop. Det er med andre ord spillerom for mange kjøremåter og lett å tilpasse seg værforhold. Med en liten kjøl kombinert med en dyp V-bunn og strak aksling, vil de som sverger til nettopp et slikt oppsett også kunne glede seg over at dette framdriftssystemet fremdeles er høyst brukbart, selv i disse Zeuz-, Axius- og IPS-tider. Bénéteau Antarès 7 går imidlertid noe vått i kombinasjonen vind og bølger, noe som ikke er helt uvanlig for denne båttypen. For en båt på denne størrelsen, virker skroget også overraskende stabilt selv under krevende forhold.

Førerplass: 4

Førerplassen i Bénéteau Antarès 7 gir assosiasjoner til en klassisk liten sjark, bortsett fra at her er alt litt mer moderne, større og i plast. Med rotasjonsstøpte bøttestoler i ryggen kan du lett tilbringe noen timer bak spakene i den lyse og oversiktlige cockpiten. Her er det bortimot fri sikt i alle retninger. Beinplassen er begrenset, men en fothviler har man funnet plass til. Oversikten besørges av nøktern instrumentering og fin plass til plotter. Den skottmonterte spaken for motorstyringen fungerer også greit, og den kommer ikke i veien. Den mekaniske styringen blir til tider i tyngste laget. Men vi noterer et pluss i margen for vindu som lett kan åpnes og låses uten anstrengelser; da blir du lett kvitt duggen eller inneluften. Vindusviskeren tar godt unna vannsprut, noe det lett blir en del av under vanlig gange.

Uteplass: 5

Det er kanskje uteplassen eller akterdekket som særpreger Bénéteau Antarès 7 mest. Her har du rikelig med plass til både fisking og påfølgende god middag på akterdekket. Samtidig finner du rikelig med stuveplass under dørken. Fribordet har likevel blitt i laveste laget for dem som ønsker god trygghetsfølelse. Dørken er ellers selvdrenerende, og en port i babord akter sørger for at eventuell grønnsjø også vil finne veien ut igjen, samt at du kommer deg ut på badeplattformen, som er ekstrautstyr. Sistnevnte har fått innfellbar badestige som også kan nås fra sjøen. Motorinspeksjonen foretas enkelt ved å lette på motorkassa enten ute eller inne. Selve styrehuset er plassert asymmetrisk, slik at det blir bredere dollbord eller passasje til styrbord og dermed bedre framkommelighet.

Inneplass: 5

Selv om Bénéteau Antarès 7 har mye til felles med sjarken, er det enkelt å trives om bord i en fritidssammenheng. Toalettet har det som trengs, du har greie kokemuligheter og dessuten overnattingsmuligheter for to. Det er videre god ståhøyde i cockpit, og døren ut til akterdekket er praktisk. Salongen forut er som ventet et kompromiss, men du har faktisk nok stuveplass til at et par reisende kan ha med seg bagasjen sin.

Motor: 4

Bénéteau Antarès 7 kommer standard med 150 hk Yanmar her til lands, og dette er også eneste alternativ. Med denne har du imidlertid rikelig motorisering og båten føles lettmanøvrert og kvikk i sjøen.

Fart og støy: 4

Med motorkassen inne i cockpit blir det nødvendigvis en del støy ved høyt turtall, og dermed ikke spesielt komfortabelt over tid. Men Bénéteau Antarès 7 vil uansett ikke trives særlig godt over 12-15 knop.

Økonomi: 5

For vel 600 000 kroner kommer Bénéteau Antarès 7 relativt godt rigget for en liten families allround-bruk; her må man ikke krysse av så mye på ekstrautstyrslista for å få en brukbar båt. Dermed slipper du "skjulte kostnader" i starten av eierskapet. I tillegg vil nok annenhåndsverdien være bra, ettersom Bénéteau Antarès er et både kjent og populært merke.

Bénéteau Antarès 7 kan lett likes, eller mislikes. Om du har sansen for praktisk tilnærming til sjølivet, kan den være en innertier. Pris og egenskaper harmonerer, og ekstremt troverdig løsning med Yanmar og strak aksling borger for mange år med lite plunder. På den andre siden er jo ikke dette noe strømlinjeformet fartsvidunder for spretne svev over bølgedalene.

Pris: 599 900 kroner m/ Yanmar, 150 hk. Normar Yachts AS www.normar.no

Se flere saker fra: 30 båter som forlenger sesongen Se flere saker fra: Bénéteau
Ærlig helårsbåt

Test: AMT 200 C, 2010

Ærlig helårsbåt
Veil. pris: 410000

Presidentens båt

Langtest: Aquador 32 C med 440 hk Yanmar

Presidentens båt
Veil. pris: 2250000

To tøffe søsken

Test: Ardea 27 Pro og Offshore

To tøffe søsken
Turbåt for fiskeglade

Prøvekjørt: Arvor 250 AS Deluxe

Turbåt for fiskeglade
Veil. pris: 687000

Amerikansk speedsjark

Arvor 215 AS

Amerikansk speedsjark
Veil. pris: 385000

Kompakt og rask

Test Bella 580 C, 2010

Kompakt og rask
Veil. pris: 278600

Mye båt for pengene

Bénéteau Antarès 7

Mye båt for pengene
Helårssjark på fransk

Bénéteau Antarès 8

Helårssjark på fransk
Weekendbåt med

Brandskär 310 H med VP D6-350

Weekendbåt med "glasshus"
Tøffest i klassen

Test Buster XXL AWC, 2009

Tøffest i klassen
Veil. pris: 499000

Sprekt

Delta 40 WA

Sprekt
Bovennlig

Test: Finnmaster 61 C, 2009

Bovennlig
Veil. pris: 390000

En unorsk askeladd

Fjord 40 Cruiser

En unorsk askeladd
Bølgedreperen

Flipper 705 HT

Bølgedreperen

Prøvekjørt: Grand Banks East Bay 45 SX

"Brøytebåt" med boltreplass
Veil. pris: 8500000

Lekker bruksbåt

Grandezza 28 WA

Lekker bruksbåt
Stilfull tungvekter

Prøvekjørt: Guernsey 34

Stilfull tungvekter
Veil. pris: 2200000

Stilren turbåt

Guernsey 28

Stilren turbåt
Veil. pris: 1100000

Enkel fiskeglede

Jeanneau Merry Fisher 585 Marlin med Honda 75 hk

Enkel fiskeglede
Drømmebåt for kystpendlere

Nord Star 26 Patrol RF

Drømmebåt for kystpendlere
Turmesteren

Nord Star 28

Turmesteren
Likandes helårsfinne

Paragon 25

Likandes helårsfinne
Veil. pris: 1200000

En båt for hele året

Test Ryds 620 MC

En båt for hele året
Veil. pris: 374000

Tøff og småvill

Silver Cabin 650

Tøff og småvill
Sjø-SUV'en

Targa 25.1

Sjø-SUV'en
Robust og allsidig

Targa 27.1

Robust og allsidig
Gedigen luksus

Test: Targa 44 IPS

Gedigen luksus
Enkel, men kjøreglad

Test TG 6500, 2009

Enkel, men kjøreglad
Veil. pris: 420000

Turbåt med tæl

Wiking 900 Kombi

Turbåt med tæl
Rask transportbåt

Test Yamarin 59 C, 2009

Rask transportbåt
Veil. pris: 390000

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning