Royaler 42 Classic Pilothouse

Sikkert valg

Her får du både i pose og sekk.

Publisert Oppdatert

Royaler 42 Classic Pilothouse

Lengde (LOA): 13,03

Bredde: 4,27

Deplasement: 19522 kg

Dypgang: 1,07

Drivstoffkapasitet: 2120 L

Motor: Cummins MerCruiser QBS 230x2

Pris,ca: 3600000

Testdata

Turtall

Støy (dBA)

Forbruk (l/nm)

Fart (knop)

2700

75

7,5

11,0

2500

74

7,2

9,9

2000

71

4,1

8,7

1500

66

2,1

7,0

1000

65

2,1

7,0

Den mer moderne trawleren Royaler 42 ble også lansert i fjor. Her er trawler/pilothouse-konseptet utviklet noe i forhold til American Tugs mer trauste tolkning, men hele farkosten og konseptet oser av tillit og langtur. Generelt sett finner vi mange fellesnevnere, som styrehusløsningen, hos begge båtene, selv om Royaler har fått en flybridge.

Volum

Skroget er av typen fullt deplasementsskrog - med et stort volum fordelt over tre dekk. Sammenlignet med American Tug vil det derfor være naturlig å løfte fram Royaler som et bedre egnet valg for en større familie, om det er langtur som står på programmet. Dette merkes lett om bord, her kan du stort sett gå normalt over alt, som i et vanlig hus.

Tradisjonelt

Smakfullt maritimt trearbeid og ryddig layout dominerer under tak, hvor vi finner greie løsninger i tre doble sovekabiner og to bad samt eget dusjrom. Salong, fullrigget bysse og styrehus er nokså likt det vi finner hos American Tug, men en langt større sittegruppe i styrehuset er på plass i tillegg. Begge har byssa til babord samt en sittegruppe lenger akterover, men American Tug har en ekstra benk til styrbord.

Stødig

Rent kjøremessig er det videre fint lite som skiller i rolig sjø, som var tilfellet på testdagen. Dette bildet kan imidlertid endre seg fort i røffere vær med tanke på graden av rulling og hvordan hun tar sjøen. Men har du sansen for stødig tempo under 10 knop er begge definitivt en forutsigbar sak å føre. Det er stille og fredelig selv med to motorer i gang, under fart og kun beskjeden rulling vitner om at vi er i bevegelse. Ikke et eneste knirk var å høre. Her er en og annen detalj som kan sies å være mindre gjennomtenkt, men det er først når vi finner fram lupen det blir snakk om forskjeller.

Kvalitet

Som mange andre trawlere blir også denne bygget i Kina. Det er ikke dermed sagt at kvaliteten får lide. Alt fra det elektriske opplegget til god merking i motorrommet gir inntrykk av det er orden på sakene, her er det alt fra doble slangeklemmer til tydelig kabelmerking. Trearbeid er det som ventet mye av om bord, det meste framstår som godt håndverk. Men i forhold til American Tug oppleves nok selve trearbeidet om bord Royaler et hakk under på kvalitetsskalaen. Når det gjelder layout legger Royaler i større grad opp til at kunden selv kommer med innspill til hvordan det skal se ut om bord. Det åpner av og til for løsninger som ikke er helt optimale. Den båten vi hadde for hånden hadde for eksempel et forbedringspotensial på brua, hvor bordet ble tegnet inn for stort i forhold til føreplassen.

Trawler Royaler 42
Trawler Royaler 42 Foto: Egil Nordlien HM Foto

Bru

DOBLE SOVEKABINER: Royaler 42 har plass til en stor familie
DOBLE SOVEKABINER: Royaler 42 har plass til en stor familie Foto: Egil Nordlien HM Foto

Føreplassen i seg selv har nok mest til felles med brua på et kommersielt fartøy, selv om blindsonen blir i største laget og kartbordet burde fått noe større oppmerksomhet. Men fra den komfortable kapteinskrakken er utsikten i alle andre retninger utenom nevnte blindsone upåklagelig Det er satt av rikelig med plass til skjermer og instrumentering. Selve ergonomien har nok litt forbedringspotensial, det oppleves rett og slett litt trangt.

Plass

Når vi snakker om det praktisk utnyttbare arealet skiller de to lag. Royaler har valgt å utnytte potensialet på taket full ut, med fullrigget førerplass. Her er det et stort naturlig midtpunkt i båten, med fin adkomst fra både akterdekk og styrehus. Dette er den viktigste forskjellen over dekk, og det er flybridgens tilgangsmuligheter som sørger for at den blir praktisk å bruke. Det er for øvrig fullt mulig å rigge seg til med bord og stoler for et skikkelig måltid på taket.

Les også disse sakene:

Det gode liv til sjøs

SOSIALT STYREHUS: Med et nesten kompromissløst styrehus til disposisjon er sikten upåklagelig. En liten L-benk til babord gjør det også sosialt.
SOSIALT STYREHUS: Med et nesten kompromissløst styrehus til disposisjon er sikten upåklagelig. En liten L-benk til babord gjør det også sosialt. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Bli med ombord i Princess

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning