Faster 560 SC med Suzuki DF90

Robust alubåt på skinner

Faster 560 er en barsk båt som du kan innrede med hva du vil, hvor du vil.

Sist oppdatert

Finske Faster leverer robuste aluminiumsbåter både til finsk politi og redningstjeneste.

Under vår store testuke, Nordisk Båttest i Son, fikk vi gleden av å teste den største modellen i sortimentet, 560 SC.

Tåler en trøkk

Faster selv og den norske importøren Erling Sande, er fulle av lovord om hvor robuste Fasterbåtene faktisk er.

Og vi tviler ikke. Båtene er utviklet for yrkesbruk, og er satt sammen av tykke plater i marinealuminium.

Dunketesten avslører i hvert fall ingen svakheter, og det hele kjennes som hel ved om man tramper hardt i dekket.

Det solide inntrykk vedvarer ute i bølgene. Det blåser kraftig denne dagen, og Fasteren får definitivt vist hva den er god for. Og det er en hel del.

Dessverre er motoren på testbåten montert litt for høyt, så båtens grenser får vi ikke kartlagt denne dagen. Men det trenger vi heller ikke. 560 klarer seg meget godt i den røffe sjøen. Balansen er god samtidig som skroget virker stivt og stumt skrog. 560 er dessuten lettkjørt og stabil i lavere fart.

På skinner

Mest spennende med Faster-båtene er innredningskonseptet. Ved siden av forskjellige konsolløsninger, som senter eller sidekonsoller i 560-modellen, gjør et skinnesystem langs skrogsidene det mulig å innrede båten etter eget ønske og behov.

SLIK DU VIL: Et skinnesystem i skrogsidene gjør det mulig å få på plass ulike elementer i innredningen. FOTO: Petter Handeland
SLIK DU VIL: Et skinnesystem i skrogsidene gjør det mulig å få på plass ulike elementer i innredningen. FOTO: Petter Handeland

Listen over utstyr som kan monteres i disse skinnene er lang: Her finnes alt fra setebokser til klaffebenker, stroppefester, fortøyningsutstyr, fenderholder og kjøleboks, og monteringen er så vidt undertegnede kan se en svært enkel jobb. Innredningen ellers er enkel og solid, med gode rekker rundt hele og antisklimønster i dekket.

Tekniske data Faster 560 SC med Suzuki DF90

  • Lengde: 5,60 m
  • Bredde: 2,20 m
  • Vekt: 600 kg
  • Personer: 7
  • Motoralt.: 70-115 hk
  • Motor testbåt: Suzuki DF90
  • Pris: fra 350 800
  • Mer info: www.erling-sande.no

Sittestillingen i den dype bøttestolen bak vindskjermen er upåklagelig, og en eventuell kartplotter vinkles fint mot fører.

Kalesjen som ligger i en kalesjegarasje bak akterbenken er enkel i bruk.

90 holder

Erling Sande er også importør av Suzuki, og en 90-hester fra merket er montert på akterspeilet på testbåten.

Testmotoren føles tilstrekkelig sterk og topper 32 knop. 560-modellen leveres med motorer fra 70-115 hestekrefter, men vi er redd det blir litt spett med minste motor.

Noen utpreget planingsterskel har ikke 560-modellen, og vi ser ut ifra testdataene at den mest økonomiske farten ligger mellom 3500-4500 o/min. i en fart rundt 20 knop.

Vi vet fra før at Suzukimotorene går stille, og testbåtens motor er ikke et unntak. Bak vindskjermen er støynivået behagelige 78 desibel i 20 knop.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også