Komfort på amerikansk
Med god plass og utmerkede bademuligheter er 210 Overnighter uten tvil skapt for varme sommerkvelder liggende i en stille vik.

Den 220-hestekrefter sterke V6-eren bjeffer bak meg i det jeg skyver gasspaken fra meg.
Jeg nærmest hører den slurpe i seg bensintankens edle dråper.
Motorstøyen fyller båten på vei opp gjennom turtallsregisteret, og overdøver etter hvert Mark Knopfler med " Brothers in arms" som runger ut gjennom stereoanlegget. Følelsen er amerikansk.
Fartsressursene er greie, men det hele føles veldig gammeldags. Umoderne rett og slett. Grunnen er den voluminøse støpejernsblokka som jobber under solsengen i akterenden. Et 4,3-liter stort hekkaggregat av den "gode gamle sorten", skal vi tro amerikanerne rett.
Hvorfor?
Hekkaggregatet har uten tvil sine fordeler.
Viktigst av alt er at det går femten av disse motorene på dusinet.
Motoren er en veldig enkel og velprøvd konstruksjon som er rimelig å produsere.

Den åpne akterenden er en annen fordel. Den store badeplattformen gjør båten mye bedre tilpasset vannsport og bading enn Yamarin 63 DC. Men husk å være varsom på gassen ved igangkjøring, slik at de som ligger på solsengen ikke faller ut i vannet. Skulle det skje, er det godt å vite at badeplattformen er trukket såpass langt ut at man ikke havner i fare for å "gå i propellen".
Ulempene med hekkaggregat i en daycruiser på denne størrelsen er etter vår mening flere enn fordelene. Og derfor spør vi oss; hva skjedde egentlig med samarbeidet mellom Brunswick og Volkswagen vi hørte så mye om for noen år siden? Hvorfor mariniseres ikke noen av de fine smådieselene til Volkswagen?
En momentsterk tolitersdiesel i hekken på denne båten ville antagelig gitt tilsvarende ytelser og lavere forbruk, samtidig som fordelene med hekkaggregat ville blitt ivaretatt.
Den store 4,3-literen koster dessuten en god slant å ta inn til Norge. Hvorfor?
Velkjørende

Selv om 210 Overnighter er bygget for bruk i beskyttede områder gir den et veldig robust inntrykk. Båten virker å være godt bygget og være solid. Den går ikke like mykt og sportslig som Yamarinen, men er bred, trygg, tung og stabil i grov sjø. Den gode bredden og de høye skrogsidene gir dessuten en veldig trygghetsfølelse om bord.

Med såpass mye tyngde i hekken har båten en viss planingsterskel, og vi noterer oss en til dels mye skroglyd oppe i fart over rufsete sjø.
Ved full strekk på gassvaieren klarer den 41,8 knop, mens økonomisk fart ligger rundt 23 knop i cirka 3000 o/min.
Snev av luksus
Stilen er uten tvil en helt annen i Sea Ray 210 enn i Yamarin 63 DC. Begge gir et påkostet inntrykk, men amerikanerne har en helt annen måte å vise det på. Her er det gode stoler med tykk polstring, vegg-til-vegg-teppe og polstrede, vinylkledde skrogsider innvendig. Litt småharry, sett med norske øyne, men det gir samtidig et veldig helhetlig inntrykk.
Ellers framstår båten veldig forseggjort i alle ledd, mens god plass, mange fine rom til å legge fra seg ting i og at den har soveplass til to og toalett under dekk, gjør den praktisk.
Vi vet vi har sagt det før, men vi er bare nødt til å si det igjen: Når skal Sea Ray lage plass til kartplotter i instrumentpanelet? Vi er tross alt i 2012.
Men det koster
Med en pris på 459.000 kroner finnes det både rimeligere og dyrere båter enn 210 Overnighter. Et flertall av dem er rimeligere, inkludert Yamarin 63 DC som med 150-hestekrefter sterk utenbordsmotor har vesentlig bedre ytelser og koster rundt 60.000 kroner mindre.

