Stadig mer juks

Det er mye å tjene på å jukse med kilometerstanden på brukte biler. Nå ser Norges Automobilforbund (NAF) at trenden er økende.

Sist oppdatert
Triksing med kilometerstand er ikke noe nytt problem, men nå ser NAF at trenden er økende. For av rundt 27 000 henvendelser til NAF er omtrent halvparten av henvendelsene relatert til kjøp og salg av bil - og nettopp spørsmålene rundt triksing med kilometerstand øker i omfang.

For selv om de tradisjonelle, analoge, kilometertellerene er på vei ut og i de siste årene har blitt erstattet med digitale kilometertellere er ikke det noen hindring. Faktisk kan man justere kilometerstanden på noen få sekunder om man har det riktige utstyret - og det er lett å få tak i.

Det er ikke bare i Norge dette er et stort problem, også i Europa er problemet økende.

- Fra et europeisk perspektiv er det kanskje ett av de største forbrukerjuridiske problemene. Bare i Tyskland alene svindles det for mellom 6 og 7 milliarder euro hvert år, sier André Fimreite som er advokat og seniorrådgiver i NAF.

Det betyr at rundt hver tredje bruktbil i Tyskland har blitt tuklet med, og i følge NAF er det ingen grunn til å tro at det er så mye annerledes her i Norge.

Som bruktbilkjøper er det vanskelig å finne ut av om kilometerstanden har blitt tuklet med. Men det finnes løsninger på problemet.

- I Belgia er det lovpålagt å innrapportere kilometerstanden for alle som har befatning med en bil i næringsvirksomhet. Om bilen punkterer eller trenger assistanse, så blir kilometerstanden registrert. Det gjør det vanskelig å tukle med kilometerstanden, sier Fimreite.

I følge NAF kan en løsning på problemet i Norge være at man innfører kilometerstand, som registreres når bilen er på EU-kontroll, som en standardopplysning i det norske motorvognregisteret. Samtidig jobber NAF med den internasjonale bilorganisasjonen, FIA, om å få på plass enten en teknologisk løsning eller ett felles europeisk register hvor kilometerstanden skal registreres.

Som bilkjøper kan du sjekke serviceheftet til bilen nøye før kjøp. Der står nemlig kilometerstanden for når bilen har vært på service oppført. I tillegg bør du be selgeren om å dokumentere at kilometerstanden er korrekt. Om selgeren ikke kan det, bør du vurdere å finne en annen bil.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også