Hold solkremen unna bilen

Solkrem kan forårsake skader på billakk, viser en tysk undersøkelse. Flekkene som oppstår er umulig å fjerne, og bare en omlakkering hjelper.

Publisert Oppdatert
Enkelte bileiere undrer seg over flekker i lakken som har oppstått i løpet av sommeren og som ikke lar seg fjerne. Grunnen kan være at det har kommet solkrem på lakken. Solkremen trenger seg gjennom lakken og ned i de lavere sjiktene, der den setter seg fast og skaper misfarging av lakken.Det er en undersøkelse utført på oppdrag av den tyske tv-kanalen NDR som viser hvor skadelig solkrem kan være for lakken på en bil. Forskerne påførte seks ulike typer solkrem på en lakktype som er vanlig i bilindustrien. Deretter ble lakken utsatt for varme og ultrafiolett stråling. Resultatet var at samtlige solkremer etterlot skjemmende, melkehvite flekker.- Skadene var størst ved varme, sier professor Thomas Brock til NDR. - Vi valgte 70 til 80 grader, en temperatur som lett kan oppstå i lakken på mørke biler en varm sommerdag. Solkremen trengte inn i lakken på samme måte som den blir absorbert av huden. Lakken svulmet opp, og det oppstod små furer i den.Ifølge NDR skal bilindustrien har kjent til problemet i flere år. I et dokument fra en bilprodusent fra 2008 blir skadene beskrevet slik: "Finger- og håndavtrykk er delvis synlige" og "misfargingen kan ikke fjernes, selv etter sliping, polering eller oppvarming".Den tyske organisasjonen for bilindustrien (VDA) hevder overfor NDR at denne effekten oppstår med alle typer hudkrem, også med solkremer: - Når man kommer borti bilen følger det også med svette. Oljen i kremen hindrer på varme dager svetten fra å fordampe, og den trenger inn i billakken. I instruksjonsbøkene påpeker produsentene at alle urenheter på av lakken, også solkrem, må fjernes snarest, sier en talsmann for VDA.Ved undersøkelsen var det solkremen alene som skapte flekkene, uten at det var svette til stede.

Lakkskader som oppstår blir normalt ikke reparert på garantien, fordi de skyldes ytre forhold og ikke en feil med lakken.Undersøkelsen ble gjennomført på oppdrag av forbrukerprogrammet Markt på NDR.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning