BMW seiler

BMW kommer ikke med så mange nye biler i 2014 – men det kommer med mange nye teknologier. Blant annet seiling.

Publisert Oppdatert
Neste år får både de teknikkfrelste og de miljøbevisste sitt fra BMW. For flere motorer skal oppfylle kravene til Euro 6, firehjulsdrift skal bli tilgjengelig i flere modeller - og om du liker dragrace kommer du også til å bli fornøyd. Dessuten kommer neste års biler til å kunne seile, slik som Porsche 911 gjør det.

De fleste av nyhetene har sitt utspring i den 8-tinns automatkassen som allerede finnes i flere BMWer. Men Launch Control har den ikke hatt tidligere. De har vært forbeholdt M-bilene, men fra 2014 kommer systemet også på 1-, 3- og på 6-serien. Systemet gjør at du kan holde bilen igjen på bremsen mens elektronikken porsjonerer ut kreftene nøyaktig slik at du får en så kraftig akselerasjon som mulig.

Men viktigere er funksjonen "Eco Pro". I hastigheter mellom 50 og 160 kilometer i timen frikobles nemlig girkassen fra motoren når føreren slipper gassen - på mange måter minner systemet om når man slutter å trå på en sykkel og den bare ruller videre. Porsche har hatt systemet i noen år nå, og man anser at det vi være med på å redusere utslippene og forbruket - selv om man ikke kommer med tall for å underbygge påstandene.

En smart funksjon er at systemet jobber sammen med bilens navigasjonssystem, som gir tips om når du bør slippe gassen for å rulle av farten, for eksempel når du nærmer deg en by eller et område der det er redusert hastighet.

Nytt er det også at flere biler blir tilgjengelige med firehjulsdrift. Så langt har 120d og M135i vært tilgjengelige med firehjulsdrift i 1-serien, men fra neste år kommer også 118d med trekk på alle fire.

Til sommeren kommer også et nytt og forbedret system for nattsynsassistent. Systemet jobber nå sammen med bilenes adaptive lys, og dersom nattsynsassistenten gjenkjenner et menneske eller et dyr rettes automatisk noe av lyset mot gjenstanden slik at føreren ser dyret eller personen som rusler i veikanten. I tillegg varsles man gjennom symboler både i instrumentpanelet og på bilens Head-Up display.

Endrede motorer som oppfyller de nye kravene til utslipp i Euro6 kommer også i løpet av neste år, men BMW opplyser ikke noe om motorene får endrede ytelser eller hva som skjer med forbruket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning