Biler kan bli mangelvare i USA

Amerikanske bilprodusenter er i ferd med å nå grensene for maksimal produksjon. Det kan innebære lange leveringstider for kjøretøyer.

Publisert Oppdatert
Siden 2010 har bilsalget i USA økt kraftig, og de to analysefirmaene LMC Automotive og IHS Automotive spår at bilproduksjonen i år kommer til å ligge rundt 16 millioner biler. Det er en økning på omtrent en og en halv million biler siden i fjor, og salget har ikke vært så høyt siden 2002. Det innebærer at produksjonstakten nå ligger over 90 prosent av industriens kapasitet.

Flere fabrikker går nå for full fart, og hver ny modell som lanseres må justeres inn i produsjonsflyten på en svært forsiktig måte for ikke å skape ubalanse i leveransene.

De som kan øke den amerikanske produksjonen mest i år skal være Nissan (pluss 20 prosent) og Volkswagen Group (pluss 23 prosent), ifølge LMC Automotive og IHS Automotive. Disse er blant flere europeiske og japanske produsenter som har fabrikker i USA.

Det ventes at Toyota øker sin produksjon med 13 prosent i år, men merket nærmer seg nå maksimal produksjon i sine nordamerikanske fabrikker. Det gjør også de innenlandske produsentene General Motors (pluss 4 prosent), Ford (pluss 8 prosent) og Chrysler (pluss 6 prosent).

Hvis etterspørselen fortsetter blir det trolig aktuelt å bygge flere bilfabrikker i USA, noe som vil gi økt kapasitet på lang sikt. Men på kort og middels sikt kan leveringstidene øke, og kundene kan måtte vente svært lenge på enkelte bilmodeller.

Svingningene i den amerikanske bilindustrien har vært store, og de innenlandske produsentene ble i mange tiår hardt presset av bilene fra Japan og Korea. Under finanskrisen i 2008 fikk gikk GM og Chrysler nesten under, og bare generøse lån fra skattebetalerne fikk dem til å overleve.

Men allerede i 2010 pekte de økonomiske pilene oppover igjen, og de siste årene har produksjonen stadig økt. I 2012 ble det solgt 14,5 millioner nye biler i landet, og det var en økning på 13 prosent sammenlignet med 2011.
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning