Bikiniguide

Velg riktig bikini til din kropp

Følg stylistenes råd og finn den perfekte bikinien.

BIKINIFIN: Badetøyet er en viktig del av sommergarderoben, derfor er det viktig at den er både fin og komfortabel å ha på.
BIKINIFIN: Badetøyet er en viktig del av sommergarderoben, derfor er det viktig at den er både fin og komfortabel å ha på. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
RYSJER: For deg som ønsker å gi et inntrykk av større former. Overdel (kr 135), underdel (kr 115) fra Asos.
RYSJER: For deg som ønsker å gi et inntrykk av større former. Overdel (kr 135), underdel (kr 115) fra Asos. Foto: Foto: Asos.com
SKJULER PROBLEMENE: Denne badedrakten har ekstra stoff som kan dras ned som en minikjole, pefekt om du ønsker å skjule mage og rumpe. Asos (kr 289).
SKJULER PROBLEMENE: Denne badedrakten har ekstra stoff som kan dras ned som en minikjole, pefekt om du ønsker å skjule mage og rumpe. Asos (kr 289). Foto: Foto: Asos.com

Badesesongen er godt i gang, og det på høy tid å gjøre kroppen bikiniklar og sprade rundt på overfylte strender.

Vi har snakket med to stylister som gir deg sine beste råd om hvordan du velger en bikini som passer til din kroppsfasong.

Share

Mønster forstørrer

Motekonsulent Sissel Feyling har noen tips til hva man kan ha i bakhodet når man skal kjøpe seg ny bikini.

- Detaljer som rysjer og mønster har en forstørrende effekt. Har du små pupper og brede hofter kan du rette oppmerksomheten mot overkroppen ved å kombinere en mønstrete overdel med en ensfarget underdel, forteller hun.

Er det derimot brystene dine som er store kan du benytte deg av samme råd, denne gangen med en ensfarget overdel.

Men det er minst like viktig at brystene får god støtte.

- Det er ikke kledelig med trekantbikini, eller en bikinioverdel som man ser sliter med å holde bysten oppe. God støtte til frontpartiet er viktig og ser mye finere ut, presiserer Feyling.

Velg riktig snitt

Men det er ikke bare fargevalg og mønster som har en korrigerende effekt, også snittet på badetøyet kan spille en stor rolle.

- Har du korte ben kan du enkelt jukse de lengre med en bikiniunderdel med høy skjæring på sidene, og eventuelt med høyt liv. Er bena dine lange kan du fint la underdelen sitte på hoftene, sier motekonsulenten.

Hvilke type stropper du har på overdelen er også relevant for figuren.

Er du en pærefasong, med smalere skuldre enn hofter, kan det hjelpe å ha stropper som går langt ut på skulderen. Dette vil gi inntrykk av at skuldre og hofte er i balanse.

Handler om selvtillit

Stylist Stephan Ulvund Øien mener at man ikke skal skjemmes over kroppen sin, men gjøre det beste ut av det man har. Da hjelper det om du føler deg så komfortabelt som mulig i badetøyet.

- Det handler ofte om selvtillit, og hvordan man fører seg. Derfor er det viktig at man føler seg vel på stranden, uansett hvilken kroppsfasong man har, sier han til Klikk.

Hans beste råd er å velge en bikini som sitter godt, og som fremhever det du er fornøyd med.

Fokuser på proporsjoner

Når det gjelder badetøy har man lite stoff til hjelp, av den grunn er det som regel lettere å fremheve områder enn å skjule.

En tommelfingerregel er å tenke på proporsjoner, og kle seg slik at man gir et inntrykk av å ha timeglassfigur.

- Accessories kan også hjelpe med å dra oppmerksomheten bort fra problemområder. Dette kan være sommerlige smykker og armbånd, eller en sarong rundt livet, forteller Ulvund Øien.

Det er viktig å huske på at kropper kommer i utallige varianter, og det kan finnes både små og store versjoner av de ulike kroppsfasongene. Vær bevisst på dine fordeler og bakdeler, og kle deg deretter.

Timeglassfigur er ideelt . Har du denne fasongen kan du bruke nesten hva som helst.

Under finner du tips til de de andre vanligste kroppsfasongene. Mange kan ha en kombinasjon, velg derfor den som ligner mest på din egen kroppsfasong.

Guttekropp

Gjennkjennes ved en lang og rett fasong, med lite markert hofte og midje.

En slik kropp har ofte ikke så mye å skjule, men mer som burde framheves. Her trenger du fokus på hofter og bryst for å skape inntrykk av en figur.

Bruk gjerne rysjer, draperinger, sterke farger eller mønstre for å tiltrekke oppmerksomhet. Badedrakter av den åpne typen kan også være et alternativ.

Pærefasong

Gjenkjennes ved bredere hofter enn skuldre. Ofte ikke så store bryster.

FRA VENSTRE: Turkis bikini fra Topshop, overdel (kr 97), underdel (kr 68), heklet badedrakt fra topshop (kr 312), blomstrete bikinisett fra D&G (kr 598).
FRA VENSTRE: Turkis bikini fra Topshop, overdel (kr 97), underdel (kr 68), heklet badedrakt fra topshop (kr 312), blomstrete bikinisett fra D&G (kr 598). Foto: Foto: My-wardrobe.com, produsenten, Stella

En truse med høy skjæring, á la 80-tallet, former en V over hoften din. Dette har en slankende effekt, og får bena dine til å virke lengre.

Har du små pupper kan en halterneck eller trekantbikini virke forstørrende. Push-up kan også brukes, men pass på at det føles behagelig på.

Ellers kan man tiltrekke oppmerksomheten mot overkroppen ved hjelp av en mønstrete overdel, eller smykker i halsen.

Eplefasong

Større overkropp enn underkropp. Dette kan være i form av brede skuldre og midjer, tung byste og mage.

Ønsker du å skjule magen finnes det et bredt utvalg av badedrakter, og truser med litt ekstra høyde. Styr unna store mønstre og sterke farger som tiltrekker ekstra oppmerksomhet, og derfor kan virke forstørrende.

FRA VENSTRE: Esprit marinestripete overdel (kr 299), ensfarget underdel (kr 199), sebrastripete badedrakt med høy skjæring fra Bossamare (kr 1004), Jennifer Love Hewitt viser frem sin vakre pærefasong.
FRA VENSTRE: Esprit marinestripete overdel (kr 299), ensfarget underdel (kr 199), sebrastripete badedrakt med høy skjæring fra Bossamare (kr 1004), Jennifer Love Hewitt viser frem sin vakre pærefasong. Foto: Foto: Ellos.no, My-wardrobe.com, Stella

Har du store bryster er det spesielt viktig at BH'en sitter godt, og har en støttende effekt. Pupper som faller ut er sjeldent flatterende. Ved hjelp av brede stropper vil også skuldrene virke smalere.

Les også:

33 fine bikinier

Riktig solbrille til ditt ansikt

Bikinifin og gravid

FRA VENSTRE: Sporty badedrakt fra Lisa Marie Fernandez (kr 3530), blå bikinioverdel med prikker (kr 179), og matchende truse med høyt liv (kr 129), begge fra Ellos, sort badedrakt fra H&M.
FRA VENSTRE: Sporty badedrakt fra Lisa Marie Fernandez (kr 3530), blå bikinioverdel med prikker (kr 179), og matchende truse med høyt liv (kr 129), begge fra Ellos, sort badedrakt fra H&M. Foto: Foto: Net-a-porter.com, Ellos.no, produsenten
FRA VENSTRE: Sort bikinioverdel (kr 239), rød bikinioverdel (kr 299), begge fra Abecita, Tyra Banks viser frem sine fordeler.
FRA VENSTRE: Sort bikinioverdel (kr 239), rød bikinioverdel (kr 299), begge fra Abecita, Tyra Banks viser frem sine fordeler. Foto: Foto: Ellos.no, Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning