Høstkåpe

Ser du hva som er galt her?

Triksene for å finne den perfekte kåpen.

LANGE KÅPER: Lange kåper kan være veldig fint, men ifølge stylist Karen Elieson kan de litt lange og massive kåpene bli litt mye og se veldig tunge og klumpete ut om du er lav.
LANGE KÅPER: Lange kåper kan være veldig fint, men ifølge stylist Karen Elieson kan de litt lange og massive kåpene bli litt mye og se veldig tunge og klumpete ut om du er lav. Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures
Publisert Oppdatert
TON I TON: Går du for farger ton i ton dannes ingen horisontalt brytende linjer, og du virker dermed lengre. Her sett på Victoria Beckham.
TON I TON: Går du for farger ton i ton dannes ingen horisontalt brytende linjer, og du virker dermed lengre. Her sett på Victoria Beckham. Foto: FOTO: Stella Pictures

Høsten byr på svært mange lekre kåper, men vet du hva slags fasong som kler deg og kroppen din?

For å hjelpe deg, har vi laget en oversikt over hva slags kåper du bør se etter.

For deg som er lav

Ønsker du å skape en illusjon av en lengre silhuett, råder Elise Sandvik, motekonsulent, stylingassistent og blogger på thefuturist.blogg.no, deg til å gå for farger som går ton i ton.

- På den måten danner man ingen horisontalt brytende linjer, og man virker dermed lengre.

Et annet triks er å velge en kåpe med pinstripes, altså tynne og loddrette striper.

- Gå gjerne for en kort variant for å forlenge bena. Vil man heller ha en kåpe med litt lengde, så velg en som stopper rett over kneet og sørg for at passformen er riktig, sier Sandvik.

Stylist Karen Elieson forteller at de litt lange og massive kåpene kan bli litt mye og se veldig tunge og klumpete ut om du er lav.

- Jeg ville derfor valgt en litt nettere kåpe som sitter pent over skuldrene og som gjerne slutter rett over eller under kneet. Riktig armlengde er veldig viktig!

- Blir kåpen for lang her vil den automatisk gi inntrykk av at den er en størrelse for stor og eventuelt har en dårlig passform. Lever kåpen til en skredder og få justert den til, legger hun til.

LAV OG PETITE: - Gå gjerne for en kort variant for å forlenge bena. Vil man heller ha en kåpe med litt lengde, så velg en som stopper rett over kneet og sørg for at passformen er riktig, sier Sandvik. Her sett på Kylie Minogue og Reese Witherspoon.
LAV OG PETITE: - Gå gjerne for en kort variant for å forlenge bena. Vil man heller ha en kåpe med litt lengde, så velg en som stopper rett over kneet og sørg for at passformen er riktig, sier Sandvik. Her sett på Kylie Minogue og Reese Witherspoon. Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures

For deg som er høy

Er du høy og slank, har du ifølge Sandvik stor valgfrihet når det gjelder kåper, og du kan med fordel basere valget ditt på personlige preferanser.

- Har du for eksempel en androgyn klesstil, kan en oversized variant være fint. Ønsker man derimot å fremheve formene sine, kan du kle deg i en kåpe som stopper rett over det bredeste punktet på hoftene eller bruke et belte eller skjerf for å markere midjen, sier hun.

Du kan også gå for en av høstens mest trendy kåper, nemlig en ankellang variant. Og, skulle kåpen være noe kort i ermene, finnes det en løsning.

- Ta den da med til en skredder og sjekk ut mulighetene for å få lagt den ned noen centimeter, tipser Elieson.

For deg med litt mage som du ønsker å skjule

Ønsker du å ha fokuset bort fra magepartiet, kan du velge en kåpe med store slag eller detaljer på kragen.

- Mange tror at det å velge en størrelse større enn man trenger vil gjøre at man ser smalere ut, men uformelige plagg får man som oftest bare til å virke større enn man egentlig er. Derfor vil en innsvinget kåpe som sitter riktig over skuldrene være et godt valg, sier Sandvik.

For deg som er petite

Er du petite, spiller ifølge motekonsulenten riktig størrelse og passform en viktig rolle når du skal velge kåpe.

- En formsydd variant gir en fin silhuett. Det er lurt å unngå for store mønstre og oversized plagg, som ofte kan få en til å virke mindre enn man er, sier Sandvik.

Generelt tips til alle fasonger

Som et generelt tips til alle kroppsfasonger, kan en tur innom skredderen være gull verdt for en perfekt kåpe i høst og vinter.

- Mange kan ofte være litt dårlige til å ta den ekstra lille turen innom en skredder for å få justert til armlengde eller selve lengden på kåpen sin. Det er utrolig lite som skal til, og få centimetere kan gjøre underverker for helhetsinntrykket, sier Elieson.

STOR VALGFRIHET: Er du høy, slik som Blake Lively og Khloe Kardashian, kler du svært mange ulike kåper, for eksempel den trendy lange kåpen.
STOR VALGFRIHET: Er du høy, slik som Blake Lively og Khloe Kardashian, kler du svært mange ulike kåper, for eksempel den trendy lange kåpen. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning