Pleie av gummistøvler

Trikset som gjør støvlene svarte igjen

Og to ting du bør unngå.

GRÅHVITT BELEGG: Gummistøvler kan etterhvert få et gråhvitt belegg som ikke går bort med vann. Her er trikset som gjør dem svarte igjen.
GRÅHVITT BELEGG: Gummistøvler kan etterhvert få et gråhvitt belegg som ikke går bort med vann. Her er trikset som gjør dem svarte igjen. Foto: FOTO: Silje Golf
Publisert Oppdatert

Har du mørke støvler, vil du mest sannsynlig oppleve at de etter hvert får et gråhvitt belegg.

Dette kalles «blooming» og er bare et sunnhetstegn.

- Det viser at støvlene inneholder en høy andel rågummi, sier Ann-Kristin Olsvik, produktsjef for gummistøvler hos Viking Footwear.

Laget av naturmateriale

Rågummi er sevje fra gummitreet som er flytende og hvitt. Dette blir tilsatt fyllstoffer og kjemikalier for å få et fast materiale man kan lage gummistøvler av.

Rågummien kan komme til overflaten av gummistøvelen, og da reagerer det på oksygen – det oksiderer og gir et gråhvitt belegg.

- Siden gummistøvler er laget av et naturmateriale, så blir de påvirket av vær og vind, sier Olsvik.

«Blooming» kan skje raskt etter at støvlene er tatt i bruk, eller du kan oppleve at det tar lang tid får du får det gråhvite belegget.

- Jo høyere innhold av rågummi, desto bedre kvalitet har støvlene. Samtidig er også sjansen for «blooming» større, sier Olsvik.

Dette belegget er bare kosmetisk, og skader ikke gummistøvlene. «Blooming» er derfor ikke reklamasjonsgrunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bruk silikon eller matt voks

SILIKON ELLER MATT VOKS: De to skoekspertene kommer med hvert sitt tips til hvordan du kan bli kvitt "blooming"; silikonspray og matt voks.
SILIKON ELLER MATT VOKS: De to skoekspertene kommer med hvert sitt tips til hvordan du kan bli kvitt "blooming"; silikonspray og matt voks. Foto: FOTO: Silje Golf

Har du prøvd å vaske bort dette belegget med vann, har du nok også opplevd at det ikke går bort.

- For å fjerne belegget, kan du smøre silikon på støvlene. Dette vil gjøre at det holder seg borte en liten stund, men det må tilføres jevnlig, sier Olsvik.

Silikonspray kan du blant annet få kjøpt på Biltema og Clas Ohlson.

Flere av de ulike gummistøvelprodusentene, deriblant Viking og Hunter, har også egne produkter som skal fjerne belegget.

Elise Kristensson, daglig leder hos Nilson Shoes Karl Johan, anbefaler å bruke en matt voks på gummistøvlene for å fjerne «bloomingen».

- Du kan bruke de fleste vokstyper som du også bruker på fjellstøvler, sier hun.

Hun fraråder å bruke en blank skokrem, fordi denne blir liggende utenpå gummien og ikke trekke inn i materialet.

- Da vil den også trekke til seg alt av smuss og støv som setter seg fast på støvlene, sier Kristensson.

Du bør også unngå å bruke en børste på gummistøvlene, sier Olsvik. Den kan skade overflaten på gummistøvelen.

Vi testet:

Vi hadde et par svarte gummistøvler som hadde blitt veldig stygge på grunn av «blooming», og bestemte oss for å teste ut begge de to tipsene fra skoekspertene.

Vi smurte inn venstre støvel med silikon og den høyre støvelen med matt voks.

Begge metodene fungerte – både silikonen og voksen fjernet umiddelbart det gråhvite belegget.

Gummistøvlene har blitt blanke og svarte igjen, akkurat slik de var da de ble kjøpt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unngå direkte varme og sollys

STOR FORSKJELL: På støvelen til venstre har vi bruk silikonspray, mens på den til høyre har vi smurt inn matt voks. Begge metodene fjernet umiddelbart det gråhvite belegget - det var ikke lett å se forskjell på resultatet.
STOR FORSKJELL: På støvelen til venstre har vi bruk silikonspray, mens på den til høyre har vi smurt inn matt voks. Begge metodene fjernet umiddelbart det gråhvite belegget - det var ikke lett å se forskjell på resultatet. Foto: FOTO: Silje Golf
FØR OG ETTER: Til venstre ser du hvordan gummistøvlene så ut med "blooming", til høyre hvordan de så ut etter å ha testet ut de to tipsene (som fungerte begge to).
FØR OG ETTER: Til venstre ser du hvordan gummistøvlene så ut med "blooming", til høyre hvordan de så ut etter å ha testet ut de to tipsene (som fungerte begge to). Foto: FOTO: Silje Golf

Olsvik forteller at gummi er ferskvare; jo eldre den er, desto tørrere blir den. Blir gummien tørr, kan den lett få sprekkdannelser.

Kristensson stemmer i:

- Akkurat som skinn, så kan gummi tørke ut.

Derfor bør du, i likhet med at du jevnlig pleier skinnskoene dine, også ta godt vare gummistøvlene dine. For å unngå at du skader gummien, bør du ikke oppbevare gummistøvlene i direkte sollys.

- UVA-stålene bryter ned gummien slik at det morkner. Gummien tørker ut og sprekker.

Det samme skjer ved varme.

- Du bør oppbevare gummistøvlene dine et svalt sted. Unngå direkte varme, råder Olsvik.

Det vil si at du aldri bør sette gummistøvlene dine på varme gulvfliser, i varmeskap eller bruke skotørker.

- Bruk heller aldri en hårføner for å tørke gummistøvelen innvendig. Ta ut innleggssålen og putt avispapir oppi for å tørke den, sier Olsvik.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning