Bytte julegaver

Å bytte en julegave er ingen rettighet

Alt du må vite om bytting av julegaver.

BYTTE JULEGAVER: De populære gavekittene med skjønnhetsprodukter må du være litt obs på hvis du skulle ønske å bytte dem. Zrinka Wergeland, norsk markedsansvarlig for parfymerikjeden Kicks, opplyser om at sesongvarer som julens gavesett må byttes innen 31. desember 2015 - i alle fall visse steder.
BYTTE JULEGAVER: De populære gavekittene med skjønnhetsprodukter må du være litt obs på hvis du skulle ønske å bytte dem. Zrinka Wergeland, norsk markedsansvarlig for parfymerikjeden Kicks, opplyser om at sesongvarer som julens gavesett må byttes innen 31. desember 2015 - i alle fall visse steder. Foto: FOTO: Kicks.no
Publisert Oppdatert

Bytteråd

- Ta vare på originalemballasjen. Butikken skal kunne selge varen igjen.

- Ta med byttelapp eller kvittering.

- Bytt i romjula – du har vanligvis bytterett da. Det kan være for sent etter nyttår.

- Har du fått en internettgave, bør du sjekke om du har angrerett.

Kilde: Forbrukerradet.no

Har du fått en julegave du gjerne vil bytte?

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at seks av ti bytter gavene de får til jul – så du er langt fra alene.

Men vet du egentlig hvordan reglene for bytte og deponering av julegaver og varer fungerer?

Vanlig, men ikke påbudt med bytterett

Ifølge Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver ved Forbrukerådet, har du bytterett i butikker som bokhandlere, klesforretninger og gullsmeder hele året, og etter julaften vil butikker ofte tilby bytterett av de fleste varer.

- Det er ikke en rett du har i kraft av Norges lover, men det er en sedvane. Det vil si at det er blitt så vanlig at du kan regne med å få det, sier hun.

Derfor er det viktig at den som har kjøpt deg gaven har blitt informert om, og informerer deg, om butikkens egne bytteregler, og hvorvidt du trenger en byttelapp eller kvittering hvis gaven ikke skulle falle i smak eller passe.

En vanlig gave som mange kanskje tenker de ikke får byttet, er skjønnhetsprodukter og kosmetikk som kommer fra parfymeributikkene.

Men selv her velger de fleste kjeder å være rause med byttereglene.

- Ubrukte og uskadede produkter der forseglingen ikke er brutt, kan byttes innen 30 dager mot kvittering eller byttekort, forteller Zrinka Wergeland, norsk markedsansvarlig for parfymerikjeden Kicks.

Men de populære gavekittene med skjønnhetsprodukter må du derimot være mer obs på hvis du skulle ønske å bytte dem, da Wergeland også opplyser om at sesongvarer som julens gavesett må byttes innen 31. desember 2015.

Deponere på julegaver

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig at butikker automatisk tilbyr både bytterett og deponering av varer, så lenge prislappene sitter på, og en kvittering kan fremstilles ved tilbakebetaling av varens verdi.

- Hos Hennes & Mauritz har vi 30 dagers åpent kjøp mot kvittering, opplyser kommunikasjonssjef ved H&M Norge, Vibeke Holann.

Mens hos Kicks er det 14 dager åpent kjøp, eller deponering som det også kalles, mot kvittering som gjelder.

Deponering, hvor varen leveres tilbake til butikken mot at du får pengene tilbake, er heller ikke en lovfestet rett.

Flere butikker er dog rause og tilbyr både korte og lengre åpne kjøp, men når kjøpet er utført på et fast utsalgssted har ikke kjøper automatisk angrerett.

- Deponering er en service fra butikken, som de ikke er forpliktet til å la deg få. De kan derfor også avgjøre hvor lenge du kan deponere, og hva de vil kreve av bevis i forhold til kvittering eller annet kjøpsbevis, sier Skogly.

Er gaven derimot kjøpt på nett eller over telefon, har du ifølge kjøpsloven minst 14 dagers åpent kjøp.

Så har den som har gitt deg gaven kjøpt den for over 14 dager siden når du mottar den, har du ikke bytterett.

Pass også på at du leser den aktuelle fjernbutikkens returneringsregler nøye, da disse ofte kan være noe kompliserte.

Gavene du ikke kan bytte

Selv om de fleste butikker og utsalgssteder er relativt greie når det kommer til bytte av julegaver, er det derimot enkelte varer du ikke kan regne med å få levert tilbake.

Angrerett på nett

- Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjula, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. Men du kan ha angrerett.

- Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom frem til kjøper. Mangler det byttelapp, finn ut om gaven er kjøpt på nettet eller i en butikk. Du kan fortsatt ha angrerett.

- Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.

Kilde: Forbrukerradet.no

- Noen varer, som undertøy, kan ikke byttes av hygieniske årsaker. Det er jo litt greit å vite at det er ubrukt når vi kjøper det, forteller Skogly.

Holann minner også om flere varer du ikke kan bytte av hygieniske årsaker.

- Hos oss kan du ikke bytte undertøy, badetøy, kosmetikk og øredobber.

Hos parfymerikjeden kan du derimot bytte kosmetiske gaver, så lenge forseglingen ikke er brutt – altså at produktet er ubrukt og utestet.

Og skulle produktet eller gavekittet være på salg i romjulen, er det fortsatt kjøpssummen som gjelder i forhold til hvilken verdi du kan bytte gaven i.

Er gaven derimot kjøpt inn lenge før jul, kan det bli vanskeligere å bytte gaven.

- ​Utgående sortiment som selges ut under våre salgsperioder får man ikke byttet eller levert tilbake, forklarer Zrinka.

Dette kan for eksempel være produkter som er en del av en kolleksjon som kun selges i kortere perioder, og ikke er en del av merkets faste sortiment.

Bytte julegaver uten kvittering

Har du byttelapp skal det ikke være noe problem å bytte gaven din, men alt håp er ikke ute om du ikke har det.

Det er en mulighet for at butikken tillater at du bytter gaven i noe annet eller en tilgodelapp, men du bør ikke drøye det for lenge.

På Forbrukerrådet sine nettsider står det at bytteretten i utgangspunktet gjelder vare mot vare, så du kan derfor ikke kreve penger tilbake.

Videre opplyser de at mange tilgodelapper varer i ett år, men om utløpsdato ikke er nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år.

Men, sjekk så fort du kan når tilgodelappen går ut.

Holann forteller at H&M for eksempel, tilbyr bytte av vare eller en tilgodelappe til samme utsalgspris til og med lørdag 2.januar 2016.

Med andre ord kan det være greit å få dette gjort i romjulen.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning