HUDKREM

Slik velger du riktig hudkrem

Det er noen ingredienser du bør se etter når du kjøper hudkrem.

HUDKREM: Det er visse ingredienser du bør se etter før du kjøper hudkremen din. Foto: Gettyimages.com.
HUDKREM: Det er visse ingredienser du bør se etter før du kjøper hudkremen din. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Å finne seg en hudkrem er ikke bare, bare. Dersom du ikke vet hva du skal ha, kan de mange hyllemetrene i parfymeriet virke ganske overveldende. Innholdsfortegnelsen på hudkremer og hudpleieprodukter kan dessuten være vanskelige å forstå for folk flest.

Riktig hudkrem

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke er det likevel noen ting du kan sjekke om finnes i kremen for å finne ut om den er verd pengene.

- Det er best dokumentasjon på bruk av A-vitaminsyre, eller tretinoin, og retinol. Disse stoffene kan motvirke og forbedre aldersforandringer ved langtidsbruk, sier Guldbakke.

Dette kan du se etter på innholdsfortegnelsen:

  • Petrolatum
  • Dimetikon
  • Tretinoin
  • Retinol
  • SPF/solfaktor
  • Antioksidanter - sjekk konsentrasjon!

Også fruktsyrer og andre kosmetiske kremer kan være til nytte mot overflateforandringer og pigmentflekker. Det er imidlertid smart å kunne fastslå sin egen hudtype før du kjøper hudkrem.

- Hvilke produkter man velger og hva de bør inneholde, kommer nemlig an på hudtypen din. Har du for eksempel tørr hud, bør du passe på at kremen du velger inneholder fuktighetsbevarende ingredienser som petrolatum og dimetikon, sier lege og hudekspert Rolah Lønning, som nylig har gitt ut boka Frisk Hud.

Hudkrem med SPF

Videre bør en hudkrem alltid inneholde solfaktor - uansett hva slags hudtype du har. Produktet er da merket med SPF.

- SPF beskytter ikke bare mot hudkreft, men forebygger også aldringstegn og pigmentflekker, sier hun.

Pigmentflekker er stort sett ufarlige, men de er skjemmende og ofte vanskelige å bli kvitt. Er de først kommet, forsvinner de heller ikke av seg selv. Ofte krever behandlingen tålmodighet og oppfølging.

- Hudkremer bør ellers alltid kombineres med en solkrem med høy faktor som beskytter mot både UVA og UVB, legger Guldbakke til.

Les også: Disse ansiktsmaskene lager du selv

Mange antioksidanter

Sjekk for øvrig at produktet inneholder antioksidanter av ulike varianter. Jo flere, jo bedre.

- Ulike antioksidanter gir ulik effekt, og de virker aller best sammen, forteller Lønning.

Hun anbefaler dessuten en egen krem som du kan smøre deg med før du legger deg om kvelden. Når du skal lete deg frem til rett nattkrem, bør du sjekke at den inneholder nettopp retinolsyre.

- Dette er særlig viktig for dem med akne, men også dem med normal hud, sier hun.

Retinolsyre jobber gjennom natten med å minske størrelsen på porer, øke kollagenproduksjonen og gi jevnt pigment.

Unngå silikon

En ting er jo alle de gode ingrediensene, men når man skal ut og handle produkter er det jo også greit å vite hvilke ingredienser man helst bør unngå de helt store mengdene av.

- Dropp produkter med mye mineraloljer og silikon. Dette er ingredienser som ikke gir annen effekt enn å fylle ut kremen. Et godt tips i denne sammenheng er å sjekke hva som står først på listen av ingredienser. Det er nemlig de første ingrediensene det er mest av i produktet, sier hun.

Vær dessuten klar over at alle de flotte ordene de lirer ut av seg i reklamene, ikke nødvendigvis betyr stort.

- Det hender nok at de som jobber med reklame lager noen egne begreper for eksempel ved å sette sammen et par vitaminer og kalle det for spesifikke kompleks eller system, sier hun.

Reklamen sier for øvrig også sjelden noe om hvor stor mengde det er av en ingrediens i produktet, og det er ofte det ikke høy nok konsentrasjon til at det gir noen effekt.

- For eksempel vil en konsentrasjon på under 10 prosent av C-vitamin gi svært liten effekt, sier hun.

Les også: Slik velger du riktig fuktighetskrem

Vasilin mot sår hud

Dersom du har behov for sårtilheling, er vaselin det rette produktet for deg. Eller produkter som inneholder petrolatum - som er en av hovedingrediensene i vaselin.

- Det er imidlertid sjelden mye petrolatum i et produkt da det føles fett og ubehagelig på huden. For kosmetikkbransjen er jo også det at folk kjenner seg vel når de bruker produktene deres viktig, sier Lønning.

Får du i tillegg glød og fastere hud når du smører deg inn med kremen, ligger alt til rette for godt salg.

Pris gjenspeiler kvalitet

Prisen vil ofte variere mye, og dessverre er det nok slik at pris til en viss grad gjenspeiler kvalitet. I hvert fall når det gjelder de aller billigste produktene.

- Du kan nok ikke få en skikkelig god hudkrem til 100 kroner i dagligvarebutikken, men du trenger heller ikke å kjøpe den som koster 2000 kroner på parfymeriet. Det finnes mange gode produkter til under 500 kroner, sier Lønning.

Vær bare bevisst hva du kjøper og ikke minst hva du behøver.

- Det er ikke alltid de som selger hudpleieprodukter har mye kunnskap om ulike hudtyper. Noen vet mye, mens andre fort kan feilinformere kundene fordi de ikke helt har den bakgrunnen de trenger. Dette er jo selvfølgelig ekstra kjedelig hvis man ender opp med en litt dyrere krem som man egentlig ikke har behov for, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning