Test av parfymefri deodorant

- Den tørker raskt, holder svettelukten unna lenge og avgir ingen merker på klærne

I testen av parfymefri deodoranter, er vinneren klar og tydelig.

Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

Tips!

På Forbrukerraadet.no finner du en liste over testede deodoranter som selges på det norske markedet. Mange av disse inneholder skadelige og/eller allergifremkallende stoffer.

Det er viktig å finne en deodorant som både holder svettelukten unna og er skånsom mot huden. Vi har testet bestselgerne uten parfyme, og funnet en favoritt!

Testen er hentet fra Norsk Ukeblad nr. 43/2016.

Slik testet vi

Testpanelet bestod av fire damer plukket ut fra Norsk Ukeblads Facebook-testgruppe: Kathrine (41), Lillian (46), Else Liv (55) og Hilde (56). Hver dame i panelet testet alle produktene flere ganger over tid før de ga poeng og kåret sin favoritt. Poengene ble lagt sammen, og testvinneren ble den som gjennomsnittlig fikk flest poeng.

Produktene fås kjøpt i dagligvare og på apotek, samt hudpleiesalonger. Prisene kan variere.

Parfyme gir allergi

Kontaktallergi blir stadig mer vanlig og mange eksperter mener at den viktigste årsaken til dette er at vi daglig er i kontakt med mange potensielt allergifremkallende stoffer, som blant annet ulike hudpleieprodukter.

– For veldig mange er det helt vanlig å fjerne kroppshår, og dette kan være med på å bidra til å svekke hudbarrieren slik at huden blir mer mottagelig for allergener i tiden rett etter hårfjerningen. Parfymerte deodoranter bidrar derfor til dette, da produktene ifølge EUs vitenskapelige komité, SCCS, er en svært utbredt årsak til utvikling av parfymeallergi. Tilsvarende kan også forekomme ved overhyppig vask, der hudbarrieren kan svekkes ved at beskyttende hudfett minsker, forteller Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi i Astma- og allergiforbundet.

Antiperspirant

Antiperspiranter inneholder et aluminiumbasert virkestoff som forhindrer svettelukt. En deodorant med antiperspirant inneholder aluminiumssalter som lager en hinne for å minske svetteproduksjonen. Begrens bruken av deodorant med antiperspirant rett etter barbering og på skadet hud, da de kan være veldig sterke, og gi sår hud, allergi og andre hudreaksjoner.

Kilde: Aco Hud Norge

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning