Microblading

Ville du skåret inn farge i brynene dine?

Kan være et mer naturlig alternativ til permanent makeup.

3D-BRYN: Har du hørt om den nye brynstrenden microblading? Her utført av behandler Sarah Gallor ved Skin & Care. (Klikk Mote har særskilt tillatelse til å benytte bildene)
3D-BRYN: Har du hørt om den nye brynstrenden microblading? Her utført av behandler Sarah Gallor ved Skin & Care. (Klikk Mote har særskilt tillatelse til å benytte bildene) Foto: FOTO: @skincare_oslo
Sist oppdatert

Mange jenter drømmer om et par fine, fyldige bryn, men det er ikke alle som har fått dette fra naturens side. Løsningen har vært å enten jukse seg til perfekte bryn med sminke, eller å gjøre dem perfekte med permanent makeup.

Teknikken for å permanent fylle inn huden under brynshårene med farge har heldigvis blitt langt bedre og mer naturlig med årene – ingen falmende, røde Pamela Anderson-bryn lenger.

Men de siste fem årene har en annen teknikk dukket opp; nemlig «microblading».

- Microblading er den nyeste formen å tatovere bryn på, slik at resultatet blir veldig naturlig, forklarer hudterapeut og elite linergist, Grete Nilson ved Beths Beauty Center.

Forskjell på microblading og permanent makeup?

Ifølge Nilson, er den største forskjellen mellom microblading og permanent makeup teknikken som brukes.

Ved microblading benyttes et lite tynt blad som består av flere nåler på rekke.

- Med dette bladet risser vi inn ett og ett «hår», cirka 0,5 millimeter ned i huden. På den måten kan vi fylle på et bryn som er ujevnt der det trenger det, eller tatovere helt nye bryn som får en 3D-lignende effekt, sier Nilson.

Ved vanlig permanent makeup brukes en tatoveringspenn med én nål.

- Det er ikke mulig å lage like tynne hårstrå med pennen som med bladet som brukes ved microblading, hevder Nilson, som selv har utført permanet makeup i mange år.

Line Ekelund, daglig leder ved Biotek Akademy (permanent make-up skole red.anm.), mener derimot at dette er fult mulig i nyere tider.

- Mange påstår at microblading gir et mer naturlig resultat enn med permanent makeup fordi hårstråene kan bli veldig skarpe og tynne. Dette er derimot helt uriktig, da maskinnåler til hårpåtegning i dag er supertynne, sier hun.

Ifølge Eklund, som er en av de mest kjente lærerne og behandlerne innen den skandinaviske permanent makeup-bransjen, kan man oppnå like tynne, naturtro hår på en meget skånsom måte ved å benytte en permanent makeup-maskin med supertynne nåler og høy hastighet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NATURLIG: Er du kun ute etter litt ekstra fylde på bryna, er dette fult mulig ved Microblading. Her utført av behandler Sarah Gallor ved Skin & Care. (Klikk Mote har særskilt tillatelse til å benytte bildene)
NATURLIG: Er du kun ute etter litt ekstra fylde på bryna, er dette fult mulig ved Microblading. Her utført av behandler Sarah Gallor ved Skin & Care. (Klikk Mote har særskilt tillatelse til å benytte bildene) Foto: FOTO: @skincare_oslo

Gir 3D-effekt, men er mer smertefull

Det mange faller for når det kommer til microblading er 3D-effekten denne teknikken gir.

- Med tatoveringspennen kan vi skyggelegge og lage tettere bryn, samt skape en struktur i brynet for at det ikke skal se kunstig ut, men du får ingen 3D-effekt med mindre du får utført microblading, sier Nilson.

Microblading kan utføres raskere enn permanent makeup, men det er greit å vite at smerten kan være noe høyere.

- Microblading er ofte noe mer smertefullt fordi pigmentet skjæres manuelt ned i huden ved hjelp av et tynt blad – nesten som med et barberblad, sier Ekelund.

Det kan derfor også lettere oppstå blødning ved microblading, og en utrent utøver vil enklere skjære for dypt enn ved bruk av maskin, legger hun til.

Trenger vedlikehold

Begge behandlingmetodene trenger jevnlig påfyll og vedlikehold.

- Varigheten på nye bryn laget med microblading varierer fra person til person ut i fra hudtype, hvor mye vedkommende soler seg og om man bruker hudpleieprodukter som har en eksfolierende effekt, sier Nilson.

- Som et utgangspunkt er varigheten 2-5 år, men vi anbefaler en oppfriskning etter cirka et år, legger hun til.

Pris på behandling varierer fra mellom 4000 og 6000 kroner, og pris på påfyll og vedlikehold ligger på mellom 1000 og 2000 kroner.

Begynner brynene dine å miste mye farge og se grålige ut, er det derimot stor sjanse for at behandleren din har gjort en stor tabbe.

- Felles for begge teknikker er at dersom pigmentene implanteres for dypt i huden, vil uttrykket bli kaldt og grått, samt at pigmentene migrerer – altså flyter ut under hudoverflaten, forklarer Ekelund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PERMANENT MAKEUP: Ifølge Line Ekelund kan en dyktig behandler skape et naturlig resultat med permanent makeup også.
PERMANENT MAKEUP: Ifølge Line Ekelund kan en dyktig behandler skape et naturlig resultat med permanent makeup også. Foto: FOTO: Line Ekelun/Biotek

Sjekk behandleren nøye

Som ved alle andre kosmetiske behandlinger, er det viktig velge en salong og behandler med omhu.

Forsiktig med hygiene

- Ved alle injeksjonsbehandlinger er det utrolig viktig at hygienen er på topp, og spesielt i områder nær hårsekker er det veldig viktig å arbeide under rene forhold, med sterilt redskap, sier kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes, Rolah O. Lønning, som også driver bloggen rokderm.com.

Ifølge henne, er dette viktig for å minske komplikasjoner som infeksjoner.

Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, er enig om at hygiene er viktig:

- Manglende hygiene er en større risikofaktor i forhold til hudskader, enn eventuelle allergier mot fargene. Med hygiene, mener jeg både hos utøvende terapeut og at klienten følger nødvendige retningslinjer etter behandlingen for å unngå infeksjon.

- Dessverre så ser vi at dette er en behandling som har økt kraftig i popularitet, og at såkalte utlærte behandlere utfører microblading og markedsfører behandlingen og kursing i faget på en veldig aggressiv måte, sier Ekelund.

Problemet er at det ikke finnes noen formelle krav til trening eller kurs for de som vil tilby microblading, noe som betyr at hvem som helst i utgangspunktet kan pålegge seg å være ekspert på området.

Ekelund forteller at hun har hatt flere kunder det siste året hvor hun har rettet opp i dårlig utføring av microblading, men da med permanent makeup.

- Jeg har selv jobbet med microblading, og det kan for all del være en ypperlig behandling med et naturlig resultat, men dette er teknikker som vi anser som svært avanserte og ikke noe man burde begynne med ut av det blå, sier hun.

Ekelund kaller derfor microblading-kursing for et avansert program som kun burde fullføres og utføres av behandlere som allerede har lang erfaring med permanent makeup.

Dette er Nilson helt enig i:

- Når du først skal ta microblading, som mest sannsynlig skal sitte noen år midt i ansiktet ditt, er det meget viktig at du velger en linergist som har godt med erfaring og ikke minst har en kontinuitet i arbeidet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRISE: Denne kunden sendte bildet til Ekeland og ba om hjelp til å fikse på en dårlig microblading-behandling utført av en norsk distributør og kurssenter.
KRISE: Denne kunden sendte bildet til Ekeland og ba om hjelp til å fikse på en dårlig microblading-behandling utført av en norsk distributør og kurssenter. Foto: FOTO: privat

Be om konsultasjon og bilder

Nilson mener derfor du alltid burde be om en uforpliktende konsultasjon hvor dere går gjennom forventninger, form og farge.

- Kommunikasjon er viktig, og ikke minst at dere har en god dialog så det ikke er rom for misforståelser, sier hun.

Det er også viktig at salongen kan fremlegge bilder.

- Be alltid om å få se flere av artistens egne før- og etter bilder, også ferdig tilhelet resultat, sier Ekelund.

Hun advarer om at flere behandlere og salonger ser ut til å bruke bilder av utenlandske permanent makeup eller microblading-artister.

- Be også om å få se kursbevis og sjekk skolen, seriøse skoler tilbyr mange tilleggskurs etter grunnleggende basis kurs, avslutter Eklund.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også