HVORDAN UNNGÅ RYNKER

Du trenger ikke botox for å fjerne rynker

Dette er fordelene med massasje.

RYNKER OG LINJER UNDER ØYNENE: Ikke veldig gøy, men alle får det. Heldigvis finnes det tips til både forebygging og hvordan du kan unngå det!
RYNKER OG LINJER UNDER ØYNENE: Ikke veldig gøy, men alle får det. Heldigvis finnes det tips til både forebygging og hvordan du kan unngå det! Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Ifølge canadiske Elle, har ansiktsmassasje vært praktisert i over 1000 år, og er en stor del av asiatiske kvinners skjønnhetsrutine.

Men det er først i de senere år at vi i Vesten har begynt å få øynene opp for denne metoden for å holde ansiktet ungt og rynkefritt.

Dr. Mary Xiumei Wu, som praktiserer tradisjonell kinesisk medisin, forteller til bladet at når teknikken utføres regelmessig, kan den hjelpe til med å få ansiktet til å slappe av og fjerne tegn på tretthet, sagging og til og med rynker.

At massasje har sin gode funksjon på hud og kropp, er det ingen tvil om, det er også norske eksperter enige om.

- Massasje er noe vi i større og større grad får øynene opp for når det gjelder effekten det har på både helse og utseendet, forklarer Ann Kristin Stokke hudpleier og fagsjef hos Scintific.

Mange fordeler ved massasje

Hun forteller at effekten man oppnår avhenger veldig av teknikken man bruker.

- Men generelt sett kan man oppnå både en oppstrammende og drenerende effekt, det kan motvirke hodepine, og lindre ubehag i bihuler og allergiplager.

Stokke forteller blant annet at akupressurmassasje man gjør hjemme kan være fantastisk sammen med oljer man smører på huden til natten.

Ifølge den kinesiske teorien eksisterer det 365 aktive «Tsubo»-punkter på menneskekroppen.

Stokke forklarer at ved å stimulere disse punktene kan man få energien til å «flyte» bedre langs den belastede meridianen.

- Disse punktene finner man på steder som er fysisk svake, som for eksempel der hvor muskler er festet sammen eller under huden hvor nerveender kommer ut fra musklene, forteller eksperten.

- Effekten når man benytter denne teknikken på huden i ansiktet er ofte umiddelbar og svært god, legger hun til.

Samme effekt som Botox

Abigail James, som gir ansiktsbehandlinger til de rike og berømte I London, forteller til The Wall Street Journal at ved å massere ansiktet får du både musklene og bindevevet til å slappe av.

Ifølge henne reduserer dette linjer rundt øyne, lepper og bryn, i tillegg til at det fordriver giftstoffene som forårsaker akne fra huden og fjerner hevelser under øynene.

Den New York baserte dermatologen Dr. Jody Alpert Levine har også stor tro på ansiktsmassasje i bekjempelsen av rynker.

- Hele ideen bak dynamiske rynker - de som dannes av bevegelser i ansiktet ditt - går ut på at når musklene i fjeset ditt hele tiden trekker seg sammen i samme retning, så får du rynker, forklarer Alpert Levine til Elle.

Botox blir gjerne brukt til å fjerne eksisterende rynker og unngå at flere nye oppstår, fordi dette får musklene til å slappe av.

- Massasje får også musklene til å slappe av, selv om effekten er mer subtil enn ved bruk av Botox, sier dermatologen.

Øker blodsirkulasjonen

Hud- og kroppsterapeut hos Artesia Spa AS, Tine Wiulsrød, forteller at ved å massere inn serum og kremer, øker du også blodsirkulasjonen.

- Kjenner man at huden blir litt varmere, er det et sikkert tegn på at blodsirkulasjonen er satt godt i gang, sier hun.

Det å øke blodsirkulasjon i huden er utelukkende positivt.

- Det øker oksygentilførselen i blodet, og fremmer tilstedeværelsen av friske, legende røde blodceller, sier James.

Wiulsrød forteller i tillegg at økt blodsirkulasjon vil føre til at opptaket av ingrediensene i serumet eller kremen blir bedre.

Ikke alle kremer skal masseres inn

Selv om massasje har positive effekter, advarer Wiulsrød om at dette ikke gjelder i alle tilfelle.

Det er nemlig ikke alle kremer man skal massere inn i huden når de påføres.

- Noen kremer er ikke laget for å bli massert inn, spesielt gjelder dette dagkremer med SPF, som vil bli kladdete og begynne å «rulle» på huden på grunn av filteret, forklarer Wiulsrød.

- Enkelte serumer igjen er ment for å tas lett på, og så klappes forsiktig inn for å aktivisere anti-age ingrediensene. Gjør man dette riktig kan man ofte merke en umiddelbar oppstrammende effekt.

Men hun understreker at du ikke skal massere serumet inn når du først har påført det.

- Hvis man da masserer utenpå dette igjen kan man ødelegge effekten på liften ved å massere feil. Kanskje man drar huden nedover, og det ønsker man jo primært ikke.

Slik masserer du huden hjemme

Ønsker du å gjøre litt for huden din hjemme, anbefaler Wiulsrød å bruke en mild kornpeeling som du masserer inn.

- Da får man satt i gang sirkulasjonen, slik at da å påføre en maske i etterkant gjør at opptaket av masken blir maksimalt.

Wiulsrød tipser også om at det ofte er lettere å massere inn nattkremer enn de man bruker på dagtid.

- Disse inneholder ikke SPF og er dermed lettere å få «trykket» inn i huden, sier hun.

James har utviklet en egen måte å massere ansiktet til sine klienter på, og denne teknikken kan du også bruke hjemme når du påfører kremen din.

Slik går du frem:

1. Begynn ved kinnene. Beveg fingertuppene eller knokene i oppadgående sirkler.

2. På en side av fjeset om gangen, massér fra midten av kjevebenet og opp mot kinnbenet med lange strøk, og trykk et lite øyeblikk hardt på toppen.

3. Jobb med smilelinjene med oppadgående strøk, fra munnviken til nesevingen.

4. Bruk fingrene, og løft og hold øyenbrynene for å åpne øyeområdet. Massér i sirkler rundt øyehulen og ut mot tinningen, før du etter hvert også inkluder pannen.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2016, og sist oppdatert 04/01 2018.

Les også