Hvordan vaske håret

Gjør du denne balsamtabben?

Hvordan du bruker balsam kommer an på håret ditt.

BRUK AV BALSAM: Bruker du egentlig balsamen riktig i håret ditt?
BRUK AV BALSAM: Bruker du egentlig balsamen riktig i håret ditt? Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Dette gjør balsamen:

  • Pleier håret.
  • Styrker håret.
  • Gir fuktighet og/eller volum til håret.
  • Lukker hårets skjellag.
  • Lettere å gre håret
  • Øker hårets glans.
  • Beskytter håret.

Tro det eller ei – det er fullt mulig å vaske håret "feil".

Og det er spesielt ett hårpleieprodukt mange av oss har misforstått, nemlig balsam.

For selv om det kan være fristende å påføre balsam i hele håret, kan det få negative konsekvenser.

- Håret kan lett bli for tungt hvis du bruker balsam i hele håret. Vi trenger ikke balsam i hodebunnen, fordi den naturlig produserer talg og dermed allerede smører håret her, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

Men selv om håret kan føles fett og tungt ved å bruke balsamen feil, står du ikke i fare for å skade håret med hårpleien.

- Du kan ikke skade håret på noen som helst måte ved å bruke balsam i hele håret. Har du en balsam som ikke er den rette for din hårtype kan du dog oppleve at håret ikke oppfører seg som du vil, sier Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen.

Hvor mye balsam skal du bruke?

- En tommelfingerregel, som ofte blir brukt, er at balsam kun skal i håret som er nedenfor kjeven.

Men, ifølge Thorsen gjelder ikke dette alle.

- Har du fint nordisk hår, og bruker en volumbyggende balsam, kan den fint tas i hele håret da den er konstruert til å gi volume.

Bjørnevoll er helt enig i at det er viktig å justere balsammengden etter ditt eget hår.

- Det kommer an på mengde hår og skadene på håret. Jeg kan for eksempel bruke mer enn det andre med kort hår bruker, fordi håret mitt både er langt, porøst og jeg trenger balsam for å kunne gre gjennom det etter en hårvask.

Hvordan påfører du balsam?

Syns du det er vanskelig å fordele balsamen jevnt utover håret, har Thorsen en godt tips.

- Har du langt og mye hår, og synes balsamen er vanskelig å fordele i håret, kan du ta den mengden du trenger i en liten flaske. Fyll så på med vann og spray blandingen utover håret. Da slipper du å sløse med produkt.

Når det kommer til hvor lenge balsamen skal få virke i håret, kommer det ifølge Bjørnevoll an på flere faktorer enn hårlengde og hårkvalitet.

- Det vil også komme an på merket og produktet du bruker. De fleste flaskene vil oppføre hvor lenge deres balsam skal sitte i, men mellom to og fem minutter er relativt vanlig.

Thorsen minner også om å utnytte tiden til å stimulere hodebunnen, selv om en profesjonell balsam vil gi en umiddelbar effekt.

- Det er lurt å ta litt deg tid og massere hår og hodebunn slik at du får blodsirkulasjon i gang. Da får jo balsamen også litt ekstra tid til å virke - som absolutt ikke skader.

Skyll håret med riktig temperatur

Thorsen minner om å bruke lunkent vann fremfor veldig varmt vann, som kan tørke håret ut.

Og selv om det kanskje ikke er så veldig fristende i årets kaldeste vintermåneder, kan du godt skru temperaturen enda lengre ned.

- Avslutt gjerne med en kjølig skyll etter at balsamen er vasket ut, for da lukkes skjellaget og håret blir blankere og får maks spenst, råder Thoresen.

Høres det lite fristende ut, kan Bjørnevoll informere om at balsamen i seg selv også bidrar med noen av de samme effektene som kaldt vann.

- Balsamen lukker også skjellaget for deg, så det iskalde vannet kan du jo kanskje spare – men styr gjerne mot det kalde istedenfor det varme.

Dropp balsamen helt

Det er også viktig å huske på at det ikke er alle som trenger balsam, og enkelte burde faktisk ifølge ekspertene styre unna balsamen helt.

- Hår som fort blir flatt og tungt, trenger ikke alltid balsam. Men føler du fortsatt at du trenger noe som mykner håret etter sjampoen, kan du prøve en volumbalsam som løfter håret fra hodebunnen, råder Bjørnevoll.

- De med korte hårfrisyrer, spesielt maskinklipp, burde droppe balsamen helt, legger Thorsen til.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også