Hvordan påføre leppestift

Blir aldri leppestiften som planlagt?

Da bør du lese disse fem tipsene for å unngå de mest typiske leppestift-tabbene.

ENKLE GREP: Små lepper kan enkelt se større ut ved å bruke lyse og mørke toner, samt en god lipliner.
ENKLE GREP: Små lepper kan enkelt se større ut ved å bruke lyse og mørke toner, samt en god lipliner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Nei, sminke er ikke alltid lekende lett – hverken å legge eller bære.

Og spesielt knallrøde lepper som har en lei tendens til å havne på alt fra tenner til skjortekraver.

Derfor har vi tatt en prat med makeupartistene Tomas Erdis, Ellinor Aarstad og Pia Ruud for å tips til hvordan du skal unngå og fikse på de fem verste og mest typiske leppestift-tabbene.

For vi har alle vært borti disse en gang eller ti...

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Leppestift på tenna

- Eldste trikset i boka.

Ifølge internasjonal makeupartist Tomas Erdis får du leppestift på tennene fordi du plasserer produktet for langt inn på leppene.

Ellinor Aarstad, makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, forklarer nærmere:

- Leppestift på tennene oppstår som oftest av at det er for mye overflødig produkt på leppene som smitter av på tennene når vi beveger på munnen.

- På et visst punkt mot innsiden av leppene sklir overflaten sakte men sikkert over til å bli mer fuktig, og når leppestiften ligger på dette fuktige partiet sklir det fort over på tennene.

Erdis sitt beste tips er å heller bruke en lipliner mot innsiden av leppene, og så la leppestiften ligge litt fra midten og ut.

- Da unngår modellen eller kunden min å få leppestift på tenna, sier han.

Det enkle er ofte det beste

Men det ultimate, og enkleste tipset, er en gammel klassiker overraskende mange fortsatt ikke bruker.

- Stikk en finger i munnen, klem leppene rundt den og dra fingeren ut igjen, tipser makeupartist og sminkelærer ved Image Akademiet, Pia Ruud.

Repeter frem til leppestift ikke smitter av mot fingeren igjen – og voila! Leppestiften du nå har på fingeren ville vært på tennene inne timen var omme.

Leppestift som blør

- Skjer ikke kun med gamle damer.

KLASSIKER: Leppestift på tenna har de aller fleste opplevd, men det er heldigvis enkelt å unnga.
KLASSIKER: Leppestift på tenna har de aller fleste opplevd, men det er heldigvis enkelt å unnga. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen

- Leppestift som ”blør” er noe mange tenker at kun skjer med voksne damer, men jeg ser ofte at også mange unge har leppestift som blør - noe som kommer av for dårlig preparasjon av munnen før leppestiften påføres, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ellinor Aarstad.

Men hva i alle dager betyr det egentlig at leppestiften blør?

- Når du blir eldre og søte linjer oppstår rundt munnen, er det lett for at leppestiften kan blø; altså at den kan renne ut i linjene i huden, forklarer Pia Ruud, makeupartist og sminkelærer ved Image Akademiet.

Ifølge internasjonal makeupartist, Tomas Erdis, har konsistensen på leppestiften også mye å si her.

- Jo fuktigere en leppestift er desto mer risiko er det for at den kan blø. Hold deg heller til mattere leppestift hvis du sliter med det.

Tips til hvordan du unngår det

De tre sminkeekspertene råder samtlige til å alltid legge en matt lipliner over hele leppa, fra kantene til innsiden, før du går over med leppestift.

- Noen leppestifter er så fuktig at de ikke klarer å holde seg på plass på munnen uten hjelpemidler, og da er det ingen hemmelighet at en lipliner redder denne situasjonen, sier Aarstad og fortsetter:

- Liplineren skal jo nettopp forsegle kanten og konturen slik at leppestiften ikke sklir utover.

Et annet produkt Aarstad mener du kan bruke for at leppestiften skal holde seg bedre er en leppeprimer.

- Det kan også være en fordel å legge concealer eller foundation rundt munnen som en del av hudsminke-rutinen for å forsiktig jevne ut de fine linjene.

Sliter du fortsatt veldig med å holde leppestiften på plass, har Erdis et alternativt råd.

- Et annet tips kan være å bruke en leppepomade som henter pigmenter opp fra dine egne lepper, uten å faktisk tilføre farge, så leppene dine får en tintet effekt.

Klissete lepper

- Det blir for mye av det gode.

Håret fester seg på leppene, leppemerker sitter klistra til hele vinglasset og kjæresten er ikke særlig keen på å kysse deg.

BLØDER: Leppestift som siver ut i huden rundt leppene omtales også som en leppestift som blør.
BLØDER: Leppestift som siver ut i huden rundt leppene omtales også som en leppestift som blør. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen

Vi har vel alle vært der?

- Altfor glossy og klissete lepper oppstår fordi du har brukt for mye av en fet gloss, sier makeupartist og sminkelærer ved Image Akademiet, Pia Ruud.

Makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ellinor Aarstad, forklarer nærmere:

- Opplever du for glossy lepper, er det antakelig mye oljer og fukt i produktet du bruker. Dette er for så vidt en positiv ting hvis du har tørre lepper som trenger pleie, men ikke alle ønsker dette resultatet.

- Sørg for at du kjøper den du faktisk vil ha

Og de glossy leppene får ingen stjerne i boken hos sminkeekspertene.

- Dette er ikke fint da det blir litt for mye av det gode. Prøv gjerne å dempe den glossy effekten med litt gjennomsiktig pudder.

Internasjonal makeupartist, Tomas Erdis, stemmer i.

- Hvis du syns leppene blir for glossy, kan det være greit å kysse leppene på et papir så mesteparten av glossen går av før du pudrer leppene til en matt look.

Men aller helst mener Erdis du burde være litt mer føre var.

- Her er det også greit å tenke på hvilken finish du vil ha når du kjøper leppestift og glosser – det finnes matte, shiny, shimmer, glitter, glossy og en hel haug med andre teksturer der ute. Så sørg for at du kjøper den du faktisk vil ha.

For små lepper

- Fargevalget er avgjørende.

Hvis tanken bak den kirsebærrøde leppestiften var at den skulle fronte leppene dine på en forstørrende måte, er det utvilsomt irriterende hvis leppene fremstår som to stramme streker istedenfor.

- Jo sterkere farge du bruker på noe, desto mer ser man av konturene. Derfor kan du oppleve at leppene ser mindre ut hvis du bruker en mørkere leppestift, forklarer internasjonal makeupartist Tomas Erdis.

KLISSETE: Glossy og tunge leppeprodukter blir lett til besvær!
KLISSETE: Glossy og tunge leppeprodukter blir lett til besvær! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen

- Her kan du bruke en lipliner til å fylle ut leppekonturene og bygge på litt der du vil, for en illusjon av en større og fyldigere leppe, legger han til.

Derfor bør du unngå mørke farger

Makeupartist og sminkelærer ved Image Akademiet, Pia Ruud, har flere råd til deg som har tynne lepper fra naturens side.

- Har du tynne lepper er det lurt å unngå mørke og tørre farger. Disse gir deg utseendemessig en tynnere og strengere leppe.

Ifølge Ruud er det de myke fargene som gjelder.

- Bruk softe, lyse og mer fuktgivende leppestifter som vil gi deg en mykere munn som da vil fremstå som finere og større ut. Bruk gjerne en liner til å tegne opp munnen først.

Makeup-artist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ellinor Aarstad, stemmer i.

- Har du små lepper, kan mørke farger på leppene forsterke dette inntrykket på en uheldig måte. Det markerer formen veldig tydelig og gir nesten et strengt uttrykk. Dessuten kan det fort bli veldig flatt med mørke toner.

Triks for fyldigere lepper

Dette betyr ikke at hun råder alle med små lepper til å styre unna leppestift, men heller fokusere på klarere farger som kan gi et annet fokus, og finne toner som gir andre dimensjoner til leppene.

- I tillegg kan de med små lepper jukse litt på leppestørrelsen ved å så vidt gå utenfor konturen med liplineren, for å gi inntrykk av at det er mer fylde, sier Aarstad og legger til:

- En annen fin ting å gjøre for å skape mer dimensjon er å highlighte forsiktig rundt munnen med en "tryllepenn".

Leppestift som gir gule tenner

- Dine egne lepper gir deg svaret.

Makeupartist og sminkelærer ved Image Akademiet, Pia Ruud, har full forståelse for at mange sliter med å velge leppeprodukter som ikke får tennene til å se gule ut.

- Noen farger på leppestifter kan gi deg utseendemessig gulere tenner. Unngå varme toner i leppestiften din og hold deg til de kalde tonene som gir deg hvitere tenner. Ingen vil ha gule tenner, sier hun.

Gå for blå toner

SMÅ LEPPER: Ifølge ekspertene er det de mørke leppefargene og mangel på lipliner som ofte får leppene til å se mindre ut.
SMÅ LEPPER: Ifølge ekspertene er det de mørke leppefargene og mangel på lipliner som ofte får leppene til å se mindre ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen
ENKLE GREP: Små lepper kan enkelt se større ut ved å bruke lyse toner på midten av leppen og mørkere toner ytterst, samt tegne opp konturen med en lipliner.
ENKLE GREP: Små lepper kan enkelt se større ut ved å bruke lyse toner på midten av leppen og mørkere toner ytterst, samt tegne opp konturen med en lipliner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen

Men hva er en varm farge og hva er kald farge, og hvordan kan vi egentlig selv se hva som blir best?

- De aller fleste vil ha leppestifter som passer deres toner og som gir dem et hvitere smil. Dette handler mye om hvordan vi oppfatter en farge, og hva vi oppfatter at fargen gjør med tennene våre, sier Ellinor Aarstad, makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, og fortsetter:

- Hvis du ser på leppene uten noe produkt på, vil du kunne se at de aller fleste har et lite rosaskjær i leppene. Rosa har mer eller mindre blå-pigmenter i seg, noe som ofte ser naturlig ut i nærheten av tennene, og som holder fargen på tennene ”nøytral”.

Nettopp derfor er det som oftest best å ty til leppeprodukter som har hakket mer blått i seg, enn det har oransje toner i seg.

Internasjonal makeupartist Tomas Erdis er enig med Aarstad, men minner også om å ikke følge alle sminkeregler slavisk.

- Det har alltid blitt sagt at varme leppestifter kan skape en illusjon av gulere tenner, mens kalde leppestifter gir en illusjon av hvitere tenner. Dette er en fin retningslinje å følge, men det er viktig å prøve leppestiften på leppene før du kjøper den, akkurat som foundation. Bare da vet du hvilken effekt den faktisk har på tennene dine!

GULE TENNER: Det er aldri gøy å forelske seg i en leppestift som får tenna til å se gule ut.
GULE TENNER: Det er aldri gøy å forelske seg i en leppestift som får tenna til å se gule ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning