Skjorteregler

Ser du hva som kan se sjuskete ut og hva som er mest sofistikert?

Hva du bør gå for kommer an på anledningen.

INNI ELLER UTENFOR: Kanskje det ikke er noe du tenker over, men hvordan du har skjortekragen har noe å si for antrekket sin helhet.
INNI ELLER UTENFOR: Kanskje det ikke er noe du tenker over, men hvordan du har skjortekragen har noe å si for antrekket sin helhet. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Okei, så er det ikke en veldig viktig problemstilling, men vi synes likevel det er gøy å finne ut hva som er ansett som «riktig og galt»:

Skal skjortekragen være inni eller utenfor genseren?

Kommer an på anledningen

PR-agent og moteblogger Henrik Skansen mener at å ha kragen på innsiden av genseren er mer sofistikert og minimalistisk enn å ha den utenfor, men at hva som er «rett og galt» kommer helt an på anledningen.

- Kler du på deg for et møte er det definitivt best å ha skjortekragen på innsiden av genseren, men du kommer fint unna med skjortekragen på utsiden på for eksempel after works og middager uten noen spesiell dresskode.

Motejournalist Lars Midtsjø forteller også at det ikke finnes noen generelle regler for dette, men at han personlig synes det kan se både sjuskete og rart ut når skjortekragen er utenfor genseren.

- Noen ganger er det også genseren som holder skjortekragen oppe, slik at snippene ikke sklir ut på sidene og på skuldrene, sier han.

- Et poeng er jo at skjortekragen blir mer bevegelig når den er utenfor, det er jo også slik at skjortekragen kan skli utenfor genseren om man er mye i bevegelse. Dette er nok noen av grunnene til at jeg synes det ser sjuskete ut, legger Midtsjø til.

Hva gjør flest menn her til lands?

- Nå kan jeg kun snakke om hva jeg ser, og har ingen formelle tall som kan befeste dette, men jeg tror de aller fleste bruker å ha skjortesnippene under genser. Som sagt er det veldig mange button down-skjorter (skjorter med knapper på kragen som skal holde den nede) som brukes under gensere, forteller Midtsjø.

Ulike typer gjør det forskjellig

Skal man skjære alle over én kam, kan man ifølge Skansen si at den typiske mannen med skjorten på innsiden av genseren gjerne jobber med noe kreativt som arkitektur eller design.

- Den belgiske designeren Raf Simons for eksempel blir hyppig sett i rundhalsede gensere med skjortekragen på innsiden og rocker det til de grader, sier han og legger til:

- De med skjortekragen på utsiden av genseren er som oftest menn innen finans og økonomi, og de kjører gjerne en V-halset genser også fremfor rundhalset.

Midtsjø forteller at han ofte ser eldre menn, som typisk ikke er så opptatt av hvordan de går kledd, med skjortekragen utenfor.

- Det er vel ofte yngre, mer stilbevisste herremenn som bruker skjortekragen under genseren.

Button down-skjorta har ifølge motejournalisten vært veldig populær i noen år nå, og skjortens konstruksjon gjør at snippene holder seg under genseren i utgangspunktet.

- Button down-skjorta er også et toneangivende plagg i preppy-garderoben, noe som gir den en viss snobbete karakter, men også følelsen av en oppvakt, våken og utdannet person som bærer skjorten, sier Midtsjø og legger til:

- Button down er også en mer sporty/uformell skjorte som ofte brukes uten slips, som også preger det totale uttrykket.

- Skjortekragen er alltid på innsiden

Hva gjør du selv, og hvorfor?

- Ettersom jeg som oftest går for en renere look er skjortekragen alltid på innsiden av genseren, uten unntak. Dette er mye fordi det som sagt ser mer ryddig ut, men også fordi 80% av skjortene i garderoben min er oxfordskjorter med button down-krager, sier Skansen.

- Med disse kragekonstruksjonene slipper du å tenke på at en av snippene skal falle på utsiden og antrekket henger garantert på grep hele kvelden, legger han til.

Midtsjøs mest brukte antrekk består av en grå eller blå genser med enten hvit eller blå skjorte under, så derfor bruker han nesten utelukkende button down-skjorter.

SKJORTEKRAGEN INNENFOR GENSEREN: - Den belgiske designeren Raf Simons for eksempel blir hyppig sett i rundhalsede gensere med skjortekragen på innsiden og rocker det til de grader, forteller PR-agent og moteblogger Henrik Skansen.
SKJORTEKRAGEN INNENFOR GENSEREN: - Den belgiske designeren Raf Simons for eksempel blir hyppig sett i rundhalsede gensere med skjortekragen på innsiden og rocker det til de grader, forteller PR-agent og moteblogger Henrik Skansen. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Derfor holdes snippene naturlig på plass under genseren. Om jeg ikke har på meg en button down, sørger jeg for at skjortesnippene holdes på plass under genseren, sier motejournalisten.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Både motejournalist Lars Midtsjø og moteblogger og PR-agent Henrik Skansen stemmer for kragen under genseren, men som bildet til venstre viser kan det absolutt se bra ut med den utenfor også!
Både motejournalist Lars Midtsjø og moteblogger og PR-agent Henrik Skansen stemmer for kragen under genseren, men som bildet til venstre viser kan det absolutt se bra ut med den utenfor også! Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning