Herreskjorter

Går du med mønstrete skjorte er det én ting du bør droppe

Hvilken skjorte passer egentlig til hva?

Går du med en mønstrete skjorte, kan det være greit å la den "skinne" alene. - Ikke bruk plagg, for eksempel slips, med mye mønster til en mønstrete skjorte. Det kan fort bli overkill, sier Lasse Ellingsen, mannen bak nettsiden og herremotebloggen norskegentlemen.com.
Går du med en mønstrete skjorte, kan det være greit å la den "skinne" alene. - Ikke bruk plagg, for eksempel slips, med mye mønster til en mønstrete skjorte. Det kan fort bli overkill, sier Lasse Ellingsen, mannen bak nettsiden og herremotebloggen norskegentlemen.com. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Skjorte og bukse-komboen slår aldri feil.

Men hva slags skjorte passer egentlig best til hvilken bukse, og ikke minst – til hvilke anledninger?

For hvis vi beveger oss litt utenfor den klassiske hvite skjorten, har både farger, ruter og mønster mye de skulle ha sagt for fremtoningen din.

Og utvalget er kanskje langt større og variert enn du tror.

- En mann kan ikke eie for mange skjorter; det er som med oss damer og sko, sier stylist og motekonsulent Afaf Ali, som i tillegg underviser i faget personlig styling ved SOFI (School of Fashion Industry) i Oslo.

- Personlig synes jeg at de fleste menn burde eie en denimskjorte, en hvit skjorte, en rutete skjorte og en mønstrete skjorte. Og gjerne flere av hver type, legger Ali til.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Ensfarget skjorte

Passer for den seriøse mannen.

- En ensfarget skjorte vil egentlig fungere med hva som helst, men er kanskje mest vanlig til en mer formell stil, sier Lasse Ellingsen, mannen bak nettsiden og motebloggen for menn, www.norskegentlemen.com.

- Bruker du en ensfarget skjorte kan det være lurt å bruke andre elementer som spriter opp antrekket, da en ensfarget skjorte er det vi kaller et basisplagg, legger han til.

Stylist og motekonsulent Afaf Ali mener at ensfargede skjorter assosieres med forretnings folk, eller mer "seriøse" og ordentlige typer.

- En ensfarget skjorte kan du derfor fint bruke til formelle anledninger som jobb og møter, og den brukes ofte til dress.

Men det kommer også an på hva slags type ensfarget skjorte du velger.

- En Oxford-skjorte, som ofte er tykkere i materialet og med mindre, nedkneppet krage, er derfor også mer nedpå og kan fint brukes til uformelle anledninger, legger Ali til.

- Velg farger som passer til garderoben din

Ensfargede skjorter kommer selvsagt i et massivt utvalg av forskjellige farger, så akkurat der er det greit med tunga rett i munnen.

- Ensfarget kan du bruke til alt. Men uttrykket kan fort bli litt monotont og ensformig. Tross for at det er vanskelig å trå feil men ensfarget skjorte, så er det viktigere at du velger riktig stoff og passende snitt slik at formen på skjorta tydeligere kommer frem, sier Ali.

Ellingsen forteller at det er viktig å ikke kun tenke på det nye kjøpet, men også på hva du allerede har i skapet hjemme.

- Det er viktig at resten av antrekket passer til skjortefargen. Velg tilbehør som har kontrastfarger eller komplimenterer skjorten. Kjøpt skjorter som passer til klærne du allerede har i skapet.

Til slutt må du selvsagt kalkulere inn anledningen før du velger fargen på den ensfargede skjorta.

- Menn burde tenke mer på hva slags anledninger de trenger skjortene til, og hva de ønsker å kombinere den med.

Har du et viktig møte så bør du ifølge stylisten gå for en ensfarget skjorte i hvit eller lyseblått.

- Det er "cleanere" og ser hakket mer seriøst ut. Men det er også fint med fargede skjorter til sommer og på ferier, og da står du friere til å velge en farge du trives med.

Rutete skjorter

Mer uformell enn du kanskje tror.

En ensfarget skjorte kan du fint bruke til formelle anledninger som jobb og møter, og den brukes ofte til dress.
En ensfarget skjorte kan du fint bruke til formelle anledninger som jobb og møter, og den brukes ofte til dress. Foto: FOTO: Stella Pictures

Rutete skjorter kan være så mangt, og definere forskjellige personlige stiler som en mer rocka og avslappet type med klassiske flanell-ruter, eller en mer klassisk look med små ruter på en hvit skjorte.

- En rutete skjorte kan brukes til mange forskjellige anledninger og her kommer det også an på hva slags ruter og farger skjorten er i, sier stylist og motekonsulent Afaf Ali, og legger til:

- Er det en diskret rutete blå skjorte, så kan du fint bruke den til dress på jobb - den er hakket mindre formell enn den ensfargede skjorten. Den mer lekne, rutete skjorten kan du bruke på fritiden og passer bedre til det også.

Lasse Ellingsen, mannen bak herremotebloggen norskegentlemen.com, stemmer i:

- Rutete skjorter kan også brukes til det meste. Det er helst stoffet og hvilken skjortetype som avgjør hvilken anledning den passer til.

Men han holder fortsatt en knapp for den mer avslappede typen.

- De fleste vil nok forbinde rutete skjorter med flanellskjorter eller andre mer casual skjorte-typer, og de egner seg best til en mer avslappet eller uformell stil.

Både Ali og Ellingsen er enige i at det er den resterende klesstilen som avgjør hvorvidt skjorten får en avslappet eller formell fremtoning, eller gir en foryngende eller mer moden effekt.

Men Ali tenker det er spesielt én aldersgruppe som trives ekstra godt i rutete skjorter.

- En rutete skjorte sier mer om anledningen enn mannen vil jeg påstå. Men om den sier noe om deg, så er det kanskje alderen? Eldre menn trives som regel bedre med rutete skjorter, i forhold til gutter i begynnelsen av tjueårene.

Forsiktig med slipset til en rutete skjorte!

I motsetning til en ensfarget skjorte, hvor du kun trenger å tenke på hva du liker, skal og kler i forhold til slipsvalg, er det litt mer komplisert med rutete skjorter.

- Vær forsiktig med mønsteret på slipset her. Det er ikke rett eller feil med striper eller ruter på slipset, men du må se mønsteret an om det passer til skjorten, råder Ellingsen.

Ali mener du kan la resten av antrekket generelt være hakket med nedtonet.

- Ikke kombiner en rutete skjorte med en rutete eller stripete dress. Det blir det bare rot av. Hold resten av antrekket enkelt og ensfarget.

Når det kommer til å kneppe skjorten helt igjen eller ei, har Ali gode tips.

- Du kan kneppe igjen alle skjorter og akkurat nå er det trendy med helt lukkede skjorter, men personlig synes jeg at en rutete skjorte har en avslappet feeling over seg og bør derfor ikke kneppes helt igjen.

Så da kan du jo like gjerne droppe slipset.

Mønstrete skjorter

For den kreative som tør å skille seg ut.

- En mønstrete skjorte er lekent og sier at mannen er kreativ og tør å skille seg ut, sier stylist og motekonsulent Afaf Ali.

- De fleste vil nok forbinde rutete skjorter med flanellskjorter eller andre mer casual skjorte-typer, og de egner seg best til en mer avslappet eller uformell stil, forteller Lasse Ellingsen, mannen bak herremotebloggen norskegentlemen.com.
- De fleste vil nok forbinde rutete skjorter med flanellskjorter eller andre mer casual skjorte-typer, og de egner seg best til en mer avslappet eller uformell stil, forteller Lasse Ellingsen, mannen bak herremotebloggen norskegentlemen.com. Foto: FOTO: Stella Pictures
Foto: FOTO: Stella Pictures

En mønstrete skjorte gir ifølge Lasse Ellingsen, mannen bak nettsiden og herremotebloggen norskegentlemen.com, mye informasjon for øyet.

Den kan brukes til både festlige og mer avslappede anledninger.

- Disse skjortene gir nok et uttrykk for at den som går med skjorten tør å kle seg utfordrende og liker å skille seg ut, sier han.

- Dette er en leken skjorte som du kan bruke på fritiden og den kan fint kombineres med både jeans, shorts og dress, legger stylisten Ali til.

Det kommer dog veldig an på hva slags mønster du går for.

- Blomstermønster har det vært mye av på herrefronten i det siste, og det er den type mønster jeg først og fremst tenker på også, legger Ali til.

Ikke kjør mønster på mønster

Har du først kjørt på med en mønstrete skjorte, kan det være fristende å gå "all out" og bruke mønster på resten av antrekket.

Men da vil Ellingsen gjerne bremse deg litt.

- Ikke bruk plagg, for eksempel slips, med mye mønster til en mønstrete skjorte. Det kan fort bli overkill.

Ali mener det kommer an på mønsteret, og synes du bør bruke sunn fornuft i forhold til hvilke mønster du helst ikke bør kombinere.

- Er du den lekne typen kan du fint gå med en blomstrete dress og blomstrete skjorte, men da bør du unngå slips og dressko, og heller gå for et par sandaler eller sneakers.

Stripete skjorter

Unngå den i kombinasjon med stripete dress.

Ofte ser man ifølge Andreas Tangberg, stylist og country manager ved Polhem PR, stripete skjorter i en mer casual klesstil.

- Det er mange måter å style den på, men chinos, enkel blazer og en stripete skjorte som er kneppet opp i halsen er en trend som aldri vil gå av moten, og passer til både arbeid og fritid, sier han.

MØNSTRETE SKJORTER: - Dette er en leken skjorte som du kan bruke på fritiden og den kan fint kombineres med både jeans, shorts og dress, forteller stylist Afaf Ali.
MØNSTRETE SKJORTER: - Dette er en leken skjorte som du kan bruke på fritiden og den kan fint kombineres med både jeans, shorts og dress, forteller stylist Afaf Ali. Foto: FOTO: Getty Images

- Stripete skjorter passer også bare alene til jeans eller shorts. Da kan du være litt mer vågal med for eksempel bredden på stripene, legger Tangberg til.

Stylist og motekonsulent Afaf Ali synes også at stripete skjorte fint kan brukes til dress.

- En Oxfordskjorte passer best til jeans, legger hun til.

Gå for loddrette striper

En gammel tommelfingerregel sier ifølge Tangberg at du ikke skal bruke vannrette striper, fordi det kan få deg til å se bredere/tykkere ut.

- Når er det jo derimot mange som gjerne vil se bredere ut på overkroppen, så da er det bare å kjøre på med vannrette striper.

- Når det er sagt, så ser jeg nærmest aldri skjorter med striper denne veiein. De fleste stripete skjorter er loddrette.

Ali legger inn en annen ting som også kan være greit å tenke på når det gjelder stripete skjorter.

- Unngå stripete dress til stripete skjorte. Det er rett og slett ikke pent, sier hun.

Kan man bruke slips til stripete skjorte?

- Ja, det kan du fint bruke. Velg et enkelt og ensfarget slips, sier Ali.

- Ja, det kan du absolutt gjøre. Har du en tynnstripete skjorte, kan du for eksempel ha et ensfarget slips i en kontrastfarge. Her ser jeg for meg en litt mer "snobbete" stil med hvit og lyseblå skjorte og et lysegult slips til, sier Tangberg.

Han legger til at det i noen tilfeller også er mulig å ha skjorte og slips i identiske striper og farger.

- Men pass på! Dette kan fort bli veldig harry, så vær sikker på at resten av antrekket er stilrent.

STRIPETE SKJORTE: En stripete skjorte er perfekt til både chinos, jeans, shorts og dress.
STRIPETE SKJORTE: En stripete skjorte er perfekt til både chinos, jeans, shorts og dress. Foto: FOTO: Stella Pictures
Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning