Herrelue

Kanskje ikke den lureste lua?

Men gutter sverger fortsatt til trenden.

HALVVEIS PÅ: Også Justin Bieber har kastet seg på herreluetrenden hvor den på ingen måte varmer ørene. Men er det så bra, da?
HALVVEIS PÅ: Også Justin Bieber har kastet seg på herreluetrenden hvor den på ingen måte varmer ørene. Men er det så bra, da? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
FROSTSKADE: De blå områdene viser de kaldeste områdene i ansiktet når de er utsatt for kulde. Nese, ører og hake er spesielt utsatt.
FROSTSKADE: De blå områdene viser de kaldeste områdene i ansiktet når de er utsatt for kulde. Nese, ører og hake er spesielt utsatt. Foto: FOTO: James Mercer /UiT

Mest sannsynlig har du enten spottet trenden; hvor menn med luer som på ingen måte varmer ørene, eller så er du en av dem som gjør det selv.

Uansett: luetrenden, ofte også kalt hipsterluen, er ifølge The Guardian sesongens hotteste.

- Go for it

Men hvor "hot" kan denne lua egentlig bli i kalde Norge?

Lillian Vangen, tidligere stylist og moteredaktør og i dag PR- og markedsansvarlig i Bestseller, har trua på lua ovenfor ørene. Men, hun minner også om at enhver trend som overdrives lett kan fremstå som ironisk.

- Om du har en gjennomført stil og er litt den hipster-typen, synes jeg det er veldig kult med luen stylet på denne måten.

- Problemet oppstår når altfor mange hiver seg på trenden – som vi så med Carhartt-luen til dame for noen år siden. Da blir det fort kun komisk og utrendy med en gang, legger hun til.

Vangen forteller at det nå også kan se ut til at hipster-trenden begynner å falle, nettopp fordi den har blitt for utbredt.

- Da dukker det ofte opp motvekter som den minimalistiske normcore-stilen som kom for et par år siden. Men inntil det er for mange som bruker trenden her i Norge, sier jeg go for it!

Herremotebloggeren Chris Skoug fra Thechriscourse.no, mener trenden har eksistert i Norge en liten stund, og da spesielt i de store byene.

- Den har vært populær en stund – noe vi spesielt har sett i hipstermiljøet.

En skadelig trend?

Ok, så at lua kan bli en stor trend i Norge er det ingen tvil om – men hvor heit den er rent praktisk er en helt annen sak.

Så lett fryser vi

- Husk at vi er tropiske dyr, så hvis vi sitter lettkledd og helt stille, må romtemperaturen holde cirka 30 varmegrader for at vi ikke skal fryse. Klærne har en reell funksjon og isolerer kroppen.

- Jeg har utført et eksperiment i lab med studentente mine, hvor de oppholdt seg i et rom med 18 varmegrader, kun iført badetøy. Samtlige begynte å skjelve innen én time. Dette viser at selv i plussgrader kan du bli veldig kald.

Kilde: James Mercer, professor ved Institutt for Medisinsk Biologi på Universitetet i Tromsø

Det kan jo virke rimelig ulogisk å eksponere ørene sine i det kalde vinterværet?

Vi tok derfor kontakt med James Mercer, en av Norges fremste eksperter på kulde. Han er professor ved Institutt for Medisinsk Biologi, Det helsevitenskapelige fakultet, ved Universitetet i Tromsø.

- Når det gjelder huden generelt og måten sirkulasjonen i huden endrer seg ved kulde, har den en slags forsvarsmekanisme. Når det er kaldt og du trenger å holde på varme i kroppen, burde varmen bevares godt innenfor huden. Det varme blodet blir derfor ikke sendt opp til overflaten av huden, forklarer Mercer.

Dette gjelder derimot ikke hele kropen.

- På toppen av hodet har vi ikke evnen til å minske blodtilførselen, så du har alltid varm hud på toppen av hodet.

Ører og neser mest utsatt

Dette høres kanskje ut som gode nyheter for de som ikke er spesielt glad i dra på seg lua for å gå ut døra, men vent litt; Mercer har forstatt gode poenger for hvorfor en lue er nødvendig.

- I ansiktet har vi derimot evnen til å endre blodtilførselen, og spesielt på nesen og ørene kan vi faktisk kutte ned blodtilførselen til nærmest null – kun nok til å holde vevet i livet.

Nettopp derfor blir nesa og ørene ekstra, og gjerne først, kalde når du går ute i kuldegrader og områdene er ubeskyttet.

- Oppholder du deg i ekstreme kuldegrader vil disse delene av ansiktet kunne utsettes for frostskader – og selv i urbane strøk vil 10-15 kuldegrader og vind kunne være nok til å skade huden. Men mildere vær enn dette har ingen forsking som tilsvarer skade på huden.

Professoren er dog tydelig på at han anbefaler å bruke lue som dekker både topplokket og ørene, om ikke annet for komforten sin skyld.

- I forhold til akkurat denne såkalte hipsterluen forstår jeg godt at trend og ungdommelighet kommer inn i bildet her, og jeg ser heller at folk bruker en lue istedenfor å droppe den helt. Men ørene burde nok også dekkes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HIPSTERLUE: - Om du har en gjennomført stil og er litt den hipster-typen, synes jeg det er veldig kult med luen stylet på denne måten, forteller Lillian Vangen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller. F.v.: Fashion forecaster Antonio, Meek Mill og Robert Pattinson.
HIPSTERLUE: - Om du har en gjennomført stil og er litt den hipster-typen, synes jeg det er veldig kult med luen stylet på denne måten, forteller Lillian Vangen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller. F.v.: Fashion forecaster Antonio, Meek Mill og Robert Pattinson. Foto: FOTO: Getty Images

Ikke en ny trend

Selv om lua godt ovenfor ørene er en trend vi ser mye av denne vintersesongen, er den langt ifra ny.

Mange av oss trenger nok ikke se lenger til vår egen far eller bestefar, som også brukte luen på akkurat samme måte – dog ikke nødvendigvis i byene.

- Trenden har vel sitt utspring fra tidligere hvor gjerne eldre menn i skibakken gikk med toppluer midt oppe på hodet, sier Skoug og minner om at dagens luetrend krever en langt mer urban stil ellers.

Ved å plassere luen på toppen av hodet må du nok i dag ha litt mer street-style, mener han.

- Om du har en klassisk stil fra før av, vil jeg anbefale å heller bruke en annen lue, sier Skoug og legger til:

- Det er tross alt ingenting i veien med en lue som er brettet opp, og i det minste dekker øverste halvdel av ørene – noe vi ser mer og mer av fremover i streetstyle-motebildet.

Vangen synes derimot at en lue som plasseres ovenfor ørene kan passe godt til en mer moden og stilren look som ikke blir for street-style, med de riktige klærne.

- Style luen med en sofistikert tailoring-look; gjerne med frakk og dressbukse, men selv en parkasjakke vil fungere godt til denne.

Og har du lyst til å prøve hipsterluen, selv om du skjønner at den ikke er den mest praktiske, får du full støtte fra Vangen.

- Vi nordmenn er generelt veldig fornuftige i klesveien, så litt upraktiske trender er det absolutt rom for! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning