Frisyrer menn 2015

Gutter, dropp stiv gelé og hårvoks

Hårstylingtipsene du må lære deg i dag.

SLAPP AV: Nei da, hårstyling for menn trenger ikke være stressende, tidkrevende eller komplisert.
SLAPP AV: Nei da, hårstyling for menn trenger ikke være stressende, tidkrevende eller komplisert. Foto: FOTO: Thinkstock.
Publisert Oppdatert

- Norske gutter har blitt mye bedre på å ordne håret, sier Pål Lundhaug Berdahl fra frisørsalongen Gevir.

Han mener det i dag er mange fine klipper ute og går, og at herrefrisørfaget virkelig har fått et løft den siste tiden.

Lars Eriksen Eitran, Senior Art Director ved Adam og Eva Nedre Slottsgate, er enig:

- Stort sett synes jeg norske gutter er veldig flinke. De fleste bryr seg om håret sitt, dog i større eller mindre grad naturligvis, sier han.

- De er veldig åpne for forslag, og er til tider nesten litt flinkere til å lytte på rådene vi gir, enn det jenter er, legger han til.

Hårstylingen du egentlig trenger

Når det gjelder hårstylingprodukter, mener Berdahl at gutta alltid bør følge den gylne regelen «less is more».

Ifølge ekspertene er det likevel noen produkter alle menn, uansett om du liker å utforske nye trender eller ei, burde ha liggende hjemme.

- Velg produkter som er myke og naturlige, altså teksturprodukter og litt mykere paster eller vokser for en naturlig look, råder Eitran.

- Du bør også ha en tørr, matt paste, mener Berdahl.

Med andre ord er det ikke noe vits å investere i stive geleer og hårvokser med mindre du er ute etter en rockabilly-look og vannkjemmede hårfrisyrer – selv da finnes det alternativer som er litt mildere for håret.

- Er det en fyldig og voluminøs hårstil du er ute etter, kan du prøve saltvannsspray. Den fungerer ypperlig til dette, tipser Eitran.

Har du ikke din egen saltvannsspray, kan du alltids låne damas for å teste – hun har sikkert en stående (sammen med de ørten andre hårstylingproduktene på badet).

Tørrsjampo er også for gutter

Ordet tørrsjampo har blitt slengt rundt endel de siste årene, og spesielt jentene har vel nærmest lagt et monopol på dette produktet.

Men en tørrsjampo trenger ikke kun brukes når du ikke har fått vasket håret på noen dager. Selv om dette selvfølgelig er hovedformålet, kan den fungere til så mangt.

- Alle gutter kan bruke tørrsjampo, spesielt tørrsjampo med hold i som tilfører håret tekstur. Disse hjelper til med å absorbere fett og fukt fra hodebunn og hår, og gir et matt og fyldig resultat, tipser Berdahl.

Eitran er helt enig i at gutter burde bruke tørrsjampo, for selv gutter får fete hårrøtter etter en viss tid.

- På lengre lengder anbefaler jeg alltid kunden å spraye direkte på røttene fra en avstand på cirka 20-30 cm. Massér igjennom og style som vanlig, forklarer Eitran og fortsetter:

- På kortere hår ville jeg påført tørrsjampoen på hendene, for deretter å massere gjennom og over håret; begynn der hvor håret er fetest.

HÅRSTYLINGSPRODUKTER: 1. Bumble & Bumble Thickening Dryspun Finish, kr 199. 2. Oribe Après Beach Wave and Shine Spray, kr 199. 3. Redken Cerafill Defy Shampoo, kr 199. 4. Oribe Rough Luxury Molding Wax, kr 299. 5. Redken Move Ability 05, kr 299.
HÅRSTYLINGSPRODUKTER: 1. Bumble & Bumble Thickening Dryspun Finish, kr 199. 2. Oribe Après Beach Wave and Shine Spray, kr 199. 3. Redken Cerafill Defy Shampoo, kr 199. 4. Oribe Rough Luxury Molding Wax, kr 299. 5. Redken Move Ability 05, kr 299. Foto: FOTO: produsenten

Hot med langt hår – men ikke på alle

De siste årene har vi sett at menn har lått håret gro, både på hodet og i ansiktet, men det er slettes ikke slik at alle burde gjøre det, bare fordi det ser bra ut på sidemannen.

Derfor vokser ikke håret ditt

Hvis du har prøvd hardt å få håret til å gro uten helt å lykkes, finnes det en naturlig forklaring på det.

- Ikke alle menn kan få langt hår av biologiske grunner, dette avhenger av testosteron-nivået, sier Lundhaug Berdahl.

- De som har mye testosteron får ofte mer kroppshår og skjegg. De mister også håret fortere ved vikene og/eller kronen, og vil dermed også slite med å gro håret langt, legger han til.

I tillegg kan mange oppleve at håret brekker før det når en viss lengde, noe som også er biologisk.

- Her er det den enkle gylne regelen som gjelder: Ikke alt passer til alle – det gjelder både for gutter og jenter. Ansiktsform, type hårtekstur, tykkelse og ønsket lengde er med på å avgjøre om det blir kledelig eller ei, forklarer Eitran.

Berdahl er enig i at langt hår ikke er for alle.

- Det er ikke særlig fint med langt hår på gutter med høyt hårfeste, for store viker eller rett og slett bare tynt hår, sier han.

Han understreker at hvis du skal la det gro, så vil du komme til et punkt der man klippe det til underveis.

- Da må man forklare til frisøren at man sparer, og at «less is more»-prinsippet bør følges. Bare tynne ut og klippe det til, forteller Berdahl.

Hårtrender for menn 2015

Det er ikke bare langt hår på gutta som er i vinden om dagen.

- I 2015 ser vi mange myke og ledige frisyrer. Alt av lengder er tillatt, og på de korteste frisyrene er det nå litt mer volum, istedenfor at alt er så stramt, sier Eitran.

Berdahl ser for seg en del cleane hårfrisyrer fremover.

- Det vil fortsatt være mye velklippede frisyrer, hvor formen er klippet kort på sidene og bak, noen gradert fra 0 mm til litt lengre der hodet runder av.

- Oppe på toppen vil det variere fra lengder, men de fleste vil ha halvlange lengder som legges forover eller bakover, i side eller midtskill.

Han har tro på mindre produkter og mer naturlige teksturer, uten bruk av så mye feite produkter.

- Midtskillen begynner å få en renessanse, og Nick Carter sine «curtains» kommer snikende, sier Berdahl.

Men selv om noen hårfisyrer er mer trendy enn andre akkurat nå, er det på generell basis alltid lurt å gå for klassiske frisyrer som du selv digger, og som frisøren din er enig i at funker til ansikt, hode og stilen din.

Det er selvfølgelig likevel alltid gøy å mix it up en gang i blant, og håret er en enkel måte å se forseggjort ut på – uten å prøve for hardt.

HÅRTRENDER FOR MENN: I 2015 ser vi voluminøse frisyrer, men også rene og tettklipte sider og nakker. Tekstur, matt og cleant er gode notater å ta med seg.
HÅRTRENDER FOR MENN: I 2015 ser vi voluminøse frisyrer, men også rene og tettklipte sider og nakker. Tekstur, matt og cleant er gode notater å ta med seg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning