Beskytte sko om vinteren

Gutter, her er 13 tips som redder skoene i vinter

Å bytte sko hver dag er ett av dem.

PASS PÅ: Beskytter du ikke skoene dine riktig i vinter, ryker de fortere enn du aner det.
PASS PÅ: Beskytter du ikke skoene dine riktig i vinter, ryker de fortere enn du aner det. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Kalosjer

- Kalosjer er laget av gummi som er vannavstøtende.

- Perfekt å bruke i høst- og vintersesongen da det er mye vått vær.

- Hovedsaklig skal kalosjer beskytte skoene mot fukt, vann, snø, salt og skitt.

Kilde: Aina Iren Nordby ved skobutikken Haaland Sko og Anita Heyerdahl Jensen, District Manager ved butikkjeden MINIT Norway AS

- Alle typer sko-materiale er utsatt om vinteren, men det mest kritiske er semsket skinn.

Det sier Anita Heyerdahl Jensen, District Manager ved butikkjeden MINIT Norway AS, som reparerer sko og vesker.

Og hvis du ikke vil at vinteren skal herje i stykker skoene dine med regn, slaps og snø, gjelder det å pleie dem med omhu, og ikke minst unngå flere tabber.

Det er flere hovedregler for å holde på kvalitet og utseendet på skoene, og unngå at de blir ødelagte.

- Vi har tre trinn; rengjøring, næring og impregnering. Dette er tre viktige trinn som gjør at man holder skoene pene lenger, sier Aina Iren Nordby ved skobutikken Haaland Sko.

Derfor går skoene i stykker

Hovedgrunnen til at sko blir ødelagte er ifølge Jensen at du ikke beskytter og tar nok vare på dem. 

- Semsket skinn er absolutt ikke glad i fukt, vann og salt fra veiene, sier Jensen.

Vann tørker fort ut skinnet, samt at salt ødelegger og skaper stygge renner i skinnet.

- Sko som har lærsåler er også utsatt, da dette materiale fort blir ødelagt når det brukes på norsk vinterføre, sier hun.

Rens med eddik og vann

Det blir særlig kritisk dersom det salte vannet får tørke godt inn i skinnskoene. Derfor råder Nordby deg å ta tak i problemet mens skoene enda er fuktig:

- Hvis du vasker skoene med et pleie- og rengjøringsmiddel til lærsko når skoene er bløte, så kan du være heldig og slippe saltrender. Det er viktig å gjøre det før det tørker på skoene, sier hun.

Har du ikke vaskemiddelet for hånd, har Nordby et annet tips:

-  Du kan også bruke vann og eddik; én del eddik og to deler vann. Påfør med klut i små mengder. Du kan bruke en børste og børste bort hvis materialet er semsket eller nubuck, sier hun og understreker:

- Husk å rengjøre hele paret så du unngår en eventuell fargeforskjell.

Beskyttelse, pleie og forebygging

Vil du holde skoene så gode som ny, gjør du lurt i å følge disse 13 pleietipsene fra Jensen og Nordby:

Beskytt: Spray et tynt lag med impregneringsspray, la det tørke i noen minutter. Børst skoen med en børste tilpasset semsket skinn. Dette for å løfte fibrene i skinnet. Gjenta behandlingen 1-2 ganger i uken.

Rengjør: Børst bort støv og skitt med en skobørste. Bruk rengjøringsgummi og rengjøringsmiddel for å ta bort flekker og saltrenner.

Skinnsko: Til alle typer glatt skinn er det bra å bruke et skinnbehandlingsmiddel eller fett som beskytter og gir næring til skinnet, slik at det ikke tørker ut og sprekker. Det er superviktig å påføre næring med jevne mellomrom, for eksempel med skokrem i tube eller krukke. Men husk å rengjøre skoene først.

Bytt sko hver dag: La være å bruke samme sko to dager på rad. La ett par sko få hvile, mens du bruker et annet par. Dette er for at du skal la fukten i skoene få tørke ut siden man svetter mye på føttene i løpet av en dag.

Ett tips er å legge i noe som trekker ut fuktighet, for eksempel "Smell Well" eller "Sneaker Balls". Dette trekker fuktigheten ut og dreper bakterier.

Skoblokk: Glem ikke å bruke skoblokk i de skoene som står og hviler. Det hjelper for å beholde passformen på skoene når du ikke bruker dem, for eksempel et par pensko du ikke bruker hele tiden.

Bruk innleggssåle: En innleggssåle i skoene dine er noe du ikke skal undervurdere. Den absorberer fukt, og forhindrer dårlig lukt. Den øker også komforten betraktelig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKOPLEIE-PRODUKTER (f.v.): Enklere Liv Nordic Grip Kalosjer med brodder og ice-lock, kr 349. XXL Shoe Brush, kr 29. Clas Ohlson skohorn, kr 59,90. Turms deodorant til sko/Dapper.no, kr 169. Brunngård skoblokk/Ellos.no, kr 99. Swims Classic Overshoe Black, kr 599. Turms skokrem - Sort/Dapper.no, kr 149. Springyard Waterguard impregneringsspray, kr 89,90.
SKOPLEIE-PRODUKTER (f.v.): Enklere Liv Nordic Grip Kalosjer med brodder og ice-lock, kr 349. XXL Shoe Brush, kr 29. Clas Ohlson skohorn, kr 59,90. Turms deodorant til sko/Dapper.no, kr 169. Brunngård skoblokk/Ellos.no, kr 99. Swims Classic Overshoe Black, kr 599. Turms skokrem - Sort/Dapper.no, kr 149. Springyard Waterguard impregneringsspray, kr 89,90. Foto: FOTO: Produsenten

Skohorn og støvelknekt: Ved bruk av skohorn vil du spare hælkappene for slitasje. Støvelknekt avlaster hælene når du tar av deg skoene.

Sett på hæler: Pass på «understellet» på skoene dine. Det er ofte her vi glemmer å oppgradere. Følg med på hælene. Etterhvert som skoene brukes, slites de fort ned, det kan det være lurt å levere dem inn til en skomaker slik at de kan legge på nye slitesterke hæler for deg.

Gummisåler: Å legge en god gummisåle under skoene er også viktig, spesielt om skoene du kjøper kun har lærsåler. Da anbefales det å legge såler før du tar i bruk skoene.

Skinnbehandling/fett til glatt skinn:  Det er viktig å rense/vaske skoene mellom hver gang du påfører skinnbehandling, da unngår du at alle porer i skinnet blir tettet, slik at det ikke får puste.

Impregneringsspray med farge: Til semsket sko vil dette freshe opp fargen etterhvert som de blir slitt.

Skosjampo: Vil rense bort flekker, smuss og saltrenner.

Unngå silikon: Produkter som inneholder silikon vil skade materialene i skoene. Silikon tetter og du vil da oppleve at næring etterhvert ikke trekker seg inn i materialet, og det kan derfor tørke ut.

Riktig impregnering

Du får det ofte anbefalt i butikken når du kjøper sko, men kanskje du tenker at dette bare er et salgstriks. Mange undervurderer dermed viktigheten av impregnering.

- Det er viktig å impregnere alle sko, selv nye. Når du bruker dem i slaps og snø skal de impregneres oftere, sier Nordby.

Du ser fort når vannet begynner å trekke inn i materialet og ikke prelle av. Da skal du allerede ha impregnert dem, mener hun.

- Impregner ukentlig når det er vått ute.

Jensen er enig.

- Det er superviktig å bruke riktig impregnering! Men husk på at ikke alle materialer tåler samme type impregnering, sier hun.

Jensen kommer med følgende tips:

  • Det beste på glatt skinn er voks. Det gir i tillegg næring. Det holder også lenger enn spray.
  • På semsket skinn og nubuck, er det viktig å ikke bruke voksimpregnering. Da gjør du om materialet til glatt skinn.
  • Syntét trenger ikke impregnering, og det er viktig å ikke spraye på en impregnering på glatt syntet.
  • Hvis du bruker en vannbasert impregnering er det også viktig å tørke bort overskuddsdråper med en ren og fuktig klut så det ikke danner flekker som er nærmest umulige å få bort når det først har tørket inn.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning